Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Pododermatitis bij konijnen

Pododermatitis is een ontsteking van de voeten van een konijn. Het ontstaat meestal op de hakken en wordt daarom ook wel eens ‘sore hocks’ (zere hakken) genoemd. De aandoening wordt het meest gezien aan de achterpoten, maar kan ook aan de voorpoten voorkomen. Vaak zijn allebei de achterpoten tegelijk aangedaan, in hele sommige gevallen is maar 1 achterpoot beschadigd.

Hoe ontstaat pododermatitis bij konijnen?

Pododermatitis ontstaat vanuit wondjes op de ondervoeten. Het wordt het meest gezien op de achterpoten. Als eerste slijt de vacht en ontstaan er kale hielen. Doordat de vacht verdwenen is, komt de gevoelige huid bloot te liggen. Deze huid wordt niet meer beschermd door de vacht en gaat daardoor gemakkelijker kapot. Doordat er wondjes ontstaan, zal je konijn minder willen bewegen. Het zal in de eigen urine blijven zitten, die de wonden weer irriteert. Op die manier kunnen de wonden niet goed genezen en beland het konijn in een neerwaartse spiraal. Het kan zelfs zo erg worden dat er wonden tot op het bot ontstaan.

Een van de belangrijkste oorzaken van pododermatitis is druk. Vooral grote konijn, te dikke konijnen en konijnen die veel stampen krijgen pododermatitis. Ook Rex konijnen zijn gevoeliger voor pododermatitis, dit komt omdat de poten van een Rex konijn minder sterk behaard zijn dan de poten van andere konijnen.

Wat is de oorzaak van pododermatitis bij konijnen?

Zoals eerder gezegd is druk een van de grootste factoren waardoor pododermatitis ontstaat. Toch zijn er ook andere factoren die een rol kunnen spelen. Ook een te ruwe en/of vochtige ondergrond kan leiden tot pododermatitis, zelfs als je konijn niet te dik is of te veel stampt. Ook onvoldoende beweging kan leiden tot pododermatitis. Helaas worden sommige konijnen nog steeds op een traliebodem gehouden, ook deze bodem is heel schadelijk voor de poten en kan vrij snel leiden tot pododermatitis.

Hoe herken ik pododermatitis bij mijn konijn?

Een konijn met pododermatitis zal liever niet op de achterpoten willen staan. Je konijn zal dus niet meer willen bewegen. Als het beweegt, gebeurt dit heel moeizaam. Als er maar 1 poot is aangedaan, zal je konijn mank of kreupel lopen.

Daarnaast kan het opvallen dat de beharing van de achterpoten minder is. Zodra er wondjes zijn ontstaan, kun je die gemakkelijk waarnemen door simpelweg je konijn op te pakken en onder de achterpoten te kijken.

Wat is de behandeling van pododermatitis bij konijnen?

Het is van belang wondjes zo snel mogelijk te behandelen, dit kun je bijvoorbeeld doen door de wonden te ontsmetten met Betadine en vervolgens in te smeren met bijvoorbeeld honingzalf (Vetramil). Als de wonden erger zijn, of als je konijn niet hersteld, kun je beter even langs de dierenarts gaan.

Hoe goed je konijn kan herstellen van de pododermatitis is heel erg afhankelijk van de ernst van de aandoening. In veel gevallen is de therapie niet gemakkelijk en duurt het lang voordat je konijn helemaal hersteld is. Eventueel kan er overwogen worden om een poot te amputeren, al is dit niet altijd gemakkelijk bij een konijn.

In mildere gevallen, of als men er op tijd bij is, kan er vaak meer bereikt worden. Vaak gaat de ontsteking gepaard met een bacteriële infectie. Antibiotica zijn daarom bijna altijd nodig. De behandeling is altijd lokaal. De wonden dienen ingesmeerd te worden met een zalf van ontstekingsremmers en antibiotica. Eventueel kunnen de poten in het verband gezet worden. Daarbij is het heel belangrijk dat er geen druk ontstaat op de wonden. Het verband moet dus zo zijn dat er een gat gemaakt kan worden daar waar de wond zit, zodat er geen druk kan ontstaan. De poten dienen regelmatig ingesmeerd te worden en het verband moet ongeveer iedere 5 dagen verwisseld worden. Deze therapie moet net zolang doorgezet worden tot de poten volledig genezen zijn. Het is lastig aan te geven hoe lang dit zal zijn, dit is afhankelijk van de ernst van de wonden. In sommige gevallen kan het fijn zijn voor je konijn om de bodem te bedekken met zachte handdoeken.

Te dikke konijnen moet afvallen om terugkeer van het probleem te voorkomen.

Hoe kan ik pododermatitis bij konijnen voorkomen?

Pododermatitis is gemakkelijk te vermijden als je bijvoorbeeld oplet dat je konijn niet te dik wordt. Stampen is vaak een uiting van ongenoegen van je konijn, probeer erachter te komen waardoor je konijn stampt. Is hij/zij misschien niet tevreden met het hok? Zorg er ook voor dat je konijn voldoende beweegt. Daarnaast is het heel belangrijk om te zorgen voor een goede bodembedekking. Een ruwe en/of natte ondergrond leiden sneller tot pododermatitis. Zorg er dus voor dat je regelmatig het hok schoonmaakt en dat de bedding dik genoeg is.

Als je konijn herstelt is van een pododermatitis, kun je bijvoorbeeld babysokjes om de poten van je konijn doen. Na het herstel zal de huid nog gevoelig blijven. Door deze te beschermen, kun je voorkomen dat het probleem terugkeert. Konijnen die eenmaal een keer pododermatitis gehad hebben, zullen hun leven lang gevoelig blijven.


> Wellicht kan onze Knaagdierenapotheek behulpzaam zijn <