Blaasontsteking bij honden

Wanneer een hond meerdere kleine beetjes platst, is de kans groot dat de oorzaak hiervoor blaasontsteking is. De blaaswand is hierbij ontstoken en wordt erg gevoelig. De irritatie geeft een samentrekking van de blaaswand, met als gevolg dat de hond zijn plas niet meer kan ophouden. Meestal zien we kleine bloederige plassen.

Wat zijn de oorzaken van blaasontsteking?

Een blaasontsteking komt regelmatig voor bij honden. De meest voorkomende oorzaak is een bacteriële infectie. Daarnaast kan het nog voorkomen dat blaasontsteking ontstaat door een blaassteen of blaasstenen.

Enkele andere oorzaken zijn:

 • Zonder oorzaak.
 • Blaasgruis, struviet, calciumoxalaat.
 • Verstopping van de plasbuis.
 • Zelden: nierproblemen, bloedvergiftiging en shock.

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking?

 • Onzindelijk.
 • Veel kleine plassen.
 • Bloed in de urine.
 • Persen op de urine.
 • Pijn bij het plassen.
 • Algemeen ziek zijn.
 • Niet lekker in zijn vel zitten.
 • Lusteloos of sloom.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose blaasontsteking kan vrij snel getrokken worden, aangezien de verschijnselen vrij duidelijk zijn. Het is echter wel belangrijk om de achterliggende oorzaak te vinden en andere zaken uit te sluiten.

Om te beginnen vindt er een vraaggesprek plaatsen tussen de eigenaar en de dierenarts. Tijdens dit gesprek wordt voornamelijk gevraagd naar de manier van plassen. Ook kan tijdens dit gesprek de buik gevoeld worden, waarbij voornamelijk gelet wordt op de blaas en de nieren.

Daarna wordt er een urinemonster afgenomen. Het urinemonster wordt afgedraaid en vervolgens wordt het sediment onder de microscoop bekeken. Daarna wordt gezocht naar mogelijke afwijkingen die passen bij de diagnose van blaasontsteking. Bij dit urineonderzoek wordt vaak het aantal leukocyten (witte bloedcellen) zichtbaar. Wanneer er veel leukocyten in de urine aanwezig zijn, wil dat zeggen dat er ergens in het lichaam een ontsteking is.

Vaak is ook nog een vervolgonderzoek nodig. Dit vervolg onderzoek kan bestaan uit een urinekweek na een blaaspunctie, een röntgenfoto of een echo. Zo kan gekeken worden naar welk antibioticum je wil inzetten. Tijdens een röntgenfoto of echo kunnen andere oorzaken aan het licht komen, bijvoorbeeld blaasstenen.

Wat is de prognose?

Het vooruitzicht is over het algemeen goed. Met behulp van antibiotica van de dierenarts wordt de ontsteking behandeld. 

Het is echter wel belangrijk dat je de onderliggende oorzaken (blaastumoren en blaasstenen) weet uit te sluiten en eventueel te behandelen. Daarnaast is het belangrijk dat de infectie goed bestreden wordt. Hierbij is het belangrijk dat je de infectie tijdig bestrijd, aangezien er eventuele schade kan worden opgelopen aan de nieren.

Hoe verloopt de behandeling van blaasontsteking?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer het om een bacteriële infectie gaat wordt dit behandeld met een antibioticakuur en pijnstilling. Het is zeer belangrijk dat deze antibioticakuur wordt afgemaakt. Aan de hand van de kweek wordt gekeken welk soort antibiotica wordt ingezet. Door de ontsteking kan de zuurgraad in de urine veranderen. Hierdoor kan blaasgruis ontstaan. De behandeling bestaat uit de ontsteking bestrijden met een antibioticakuur en eventueel een blaasgruis dieet.

Soms worden de blaasstenen operatief verwijderd. Sommige blaasstenen zijn echter met een aangepast dieet ook goed te verhelpen. Daarnaast worden goedaardig poliepen ook vaak operatief verwijderd.

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?

Een blaasontsteking is vervelend voor het dier. Ook de eigenaren ondervinden er hinder van omdat het dier onzindelijk wordt. Een dier kan erg ziek worden van een blaasontsteking dus het is belangrijk hier wel iets aan te doen. Bij de hond zien we eerst problemen met het urineren en daarna volgt een ontsteking. Katten krijgen vaak eerst een ontsteking, en daarna pas problemen met het urineren. Dat is ook de reden waarom katten vaker last hebben van blaasgruis en blaassteen dan honden.

Hoe is blaasontsteking bij honden te voorkomen?

De hond kan het krijgen door te urineren in de sneeuw, dit komt voornamelijk voor bij teefjes omdat ze laag boven de grond hangen). Laat ze niet in de sneeuw of in het koude gras zitten. Met behulp van dieetvoeding kun je de blaasstenen voorkomen.

Men kan er voor kiezen om natuurlijk middel te gebruiken om de blaasontsteking te behandelen. Vaak wordt gekozen voor Cranberry, dit is een zeer zure bes. Door het verzuren wordt er een milieu gecreëerd waardoor ongewenste organismen niet kunnen groeien. De Cranberry kan gegeven worden over het voer. Wanneer de blaasontsteking is verholpen kan het product gegeven worden in een onderhoudsondersteuning. 

Ook kan je ervoor kiezen om Vitamine C te geven aan de hond. Vitamine C wordt uitgescheiden door de nieren en zorgt ervoor dat de urine zuur wordt. In een zure omgeving gaan bacteriën dood, waardoor een blaasontsteking voorkomen kan worden. 


> Wellicht kan onze Hondendrogist behulpzaam zijn <