Schijnzwangerschap bij honden

Schijnzwangerschap is een natuurlijk proces waar de hond na de loopsheid ontvankelijk voor is. Het wordt veroorzaakt door het hormoon Progesteron, ook wel bekent als het dracht hormoon. Dit hormoon zorgt voor de productie van baarmoedermelk en houd de dracht in stand. Schijnzwangerschap kan ontstaan ongeveer 40 dagen na de ovulatie. In deze fase wordt het hormoon prolactine in de hersenen gevormd. Prolactine speelt een grote rol in het ontstaan van schijndracht, echter is de precieze ontstaanswijze niet bekend.

Een schijndracht stopt meestal vanzelf. De psychische verschijnselen verdwijnen vaak na één week en de melkgift stopt na twee tot drie weken.

Wat zijn de oorzaken van schijnzwangerschap?

Dat komt omdat vroeger alleen de hoogste teef in de rang (de alphateef) pups mocht krijgen. De natuur heeft verzonnen dat het handig was dat andere teven uit de roedel dezelfde kenmerken vertoonden als de alphateef. Zo konden deze teven de zorg voor de pups overnemen. Een langdurige schijnzwangerschap kan leiden tot suikerziekte. Ook kunnen er afwijkingen en knobbeltjes rondom de melkpakketten ontstaan.

Het kan ook voorkomen dat wanneer de eigenaresse van de hond een baby heeft gekregen, dat de hond vervolgens schijnzwanger wordt. Aangezien het in een roedel normaal is dat honden schijnzwanger worden wanneer de alphateef puppy’s heeft gekregen, dat de hond mee gaat helpen. De hond denkt op dit moment dat het moet gaan meehelpen en gaat haar eigen nestje maken.

Wat zijn de symptomen van schijnzwangerschap?

 • Gedragsverandering vanaf de loopsheid, omdat de progesteronspiegel stijgt.
 • De teven trekken zich terug en krijgen soms nestdrang.
 • Overdreven aanhankelijk, pieperig en snauwen naar andere honden.
 • Voorwerpen verzamelen om voor te zorgen.
 • Spullen verdedigen.
 • Ze worden sloom en willen niet meer mee uit.
 • Minder eetlust. 
 • Melkklieren zwellen op en zijn pijnlijk
 • Soms melkachtige vloeistof uit de tepel.
 • Ontstekingen melkklierpakketten
 • Buik wordt dikker.

Hoe wordt de diagnose schijnzwanger gesteld?

De diagnose wordt gesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek bij de hond. Je moet er echter wel zeker van zijn dat de hond niet gedekt is. Door middel van een echografisch onderzoek of röntgenfoto’s wordt vastgesteld of de hond inderdaad niet echt zwanger is.

Wat is de prognose van schijnzwangerschap?

De hond hoeft niet meteen gesteriliseerd te worden als ze last heeft van schijnzwangerschap. Schijnzwangerschap is vaak een terugkomend probleem. Het kan zijn dat de hond met een sterilisatie meteen is geholpen en hier geen problemen meer mee heeft. Wanneer de hond niet geholpen is met een sterilisatie, kan je ervoor kiezen om (homeopathische) producten te geven die de schijnzwangerschap verminderen. Deze producten zorgen voor een rustgevend effect bij innerlijke onrust en helpt bij wisselende stemmingen. Ook vermindert het de melkklierpakketten.

Hoe verloopt de behandeling van schijnzwangerschap?

De behandeling van schijnzwangerschap is afhankelijk van de teef. De ene teef kan het doorstaan zonder problemen, terwijl een andere hond helemaal niet lekker in zijn vel zit. Voor de baas is dit vervelend en de risico’s van schijnzwangerschap kunnen zijn: het vormen van knobbeltjes, ontstaan van Diabetes.

Wanneer een teef regelmatig en langdurig schijnzwanger is, is de kans op het ontstaan van melkkliertumoren groter. Ook kan het voorkomen dat schijnzwangerschap leidt tot baarmoederontsteking. Wanneer dit het geval is, is het aan te raden om de teef te laten steriliseren.

Naast de bovengenoemde behandelingen, is het ook belangrijk dat je de hond veel afleiding geeft. Je kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld te gaan wandelen met de hond. Daarnaast is het raadzaam om het speelgoed van de hond tijdelijk op te bergen. De hond kan deze namelijk als haar pup gaan zien en gaat deze verdedigen. De hond zal agressief gaan reageren wanneer je deze op dat moment gaat opbergen.

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?

Schijnzwangerschap is geen spoedgeval. Gezien de risico’s van schijnzwangerschap is het verstandig hier wel iets aan te doen, zeker wanneer de hond niet goed in haar vel zit.

Hoe is schijnzwangerschap te voorkomen?

Veel afleiding, schraal voeren en afwijkend gedrag negeren kan in veel gevallen helpen om de teef sneller door de schijnzwangerschap heen te helpen. Er moet voorkomen worden dat de teef haar nesteldrang kan uiten.

Schijnzwangerschap bij honden is niet te voorkomen omdat het een natuurlijk proces is. Het is belangrijk je in te leven in de teef. Je kunt beter niet over de buik aaien omdat dat de Hypofyse kan stimuleren om extra melk aan te maken.

Wanneer de schijnzwangerschap regelmatig terug komt en de teef hier zichtbaar last van heeft doordat ze niet lekker in haar vel zit, kan ervoor gekozen worden om te steriliseren. Steriliseren haalt vaak direct het probleem weg omdat na de loopsheid het Progesterongehalte het hoogst was. Dit haalt ook de risico’s weg die aan het regelmatig terugkeren van een schijnzwangerschap vastzitten, bijvoorbeeld het ontstaan van knobbeltjes of afwijkingen in de melklijsten. 


> Wellicht kan onze Hondendrogist behulpzaam zijn <