Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Lente sale! Tot 25% korting op veel zomerse items!

Lente sale! Tot 25% korting op veel zomerse items!

Eerste hulp bij het scheren van je paard!

26-09Blog_eerstehulp_Scheren.jpg

Als je je paard scheert, is het belangrijk dat op de juiste manier te doen en met de juiste scheermachine of tondeuse. Je kunt om verschillende redenen je paard scheren. Bij een dikke vacht blijft zweet langer in de vacht hangen en krijgt het paard het sneller warm. Na een rit kan dit voor problemen zorgen omdat het paard wel snel afkoelt, maar het zweet niet kwijt kan. Dit kan voor blessures en ziektes zorgen. Ook kun je om hygiënische redenen je paard scheren. Er is dan minder kans op infecties. Maar je kunt het ook gewoon mooi vinden om je paard te scheren.

Als je wilt scheren, welk apparaat gebruik je dan?

Het is verstandig het paard eerst schoon te maken, zodat er geen zand, andere viezigheid en klitten in de vacht zitten. Zo glijdt het scheermes beter door de vacht, waardoor je paard rustiger blijft. Daarnaast blijven de messen langer scherp. Dan hangt het van je doel af of je een scheermachine of een tondeuse gaat gebruiken. Een Aesculap Bonum scheermachine is geschikt om het hele paard te scheren. Je kunt je paard ook scheren met een tondeuse, zoals de Aesculap Durati, maar de tondeuse is voornamelijk geschikt voor het toiletteren van je paard. Ook moeilijk bereikbare plekken zoals het hoofd en de benen zijn met een tondeuse goed te scheren.

De Bonum scheermachine én de Durati tondeuse zijn beide accumachines. Het voordeel van een accu is dat het snoer je nooit in de weg zit of dat het paard met zijn benen verstrikt raakt in het snoer. Met twee accu’s of meer kun je ook continu doorscheren.

De juiste mesdruk

Begin altijd met de juiste mesdruk. Hoe lager deze is, hoe langer de messen scherp blijven. Bij een lage mesdruk wordt er ook minder warmte geproduceerd, waardoor de accu langer meegaat. Het unieke Torqui momentsleuteltje is hét perfecte hulpmiddel om de mesdruk in te stellen

Gebruik olie!

Gebruik tijdens het scheren om de 5 à 10 minuten olie tussen de messen. De aanwezige olie verdwijnt namelijk door de vele mesbewegingen en het poetsen van de haren. Olie is nodig om de messen en scheerkop niet te warm te laten worden en ze soepel te laten scheren. Een messenset of scheerkop die niet te warm is zorgt ook voor minder gestreste dieren. Verwijder tijdens het scheren de losse haren van de scheermessen met een borstel of doek. Dit voorkomt dat de messen snel bot worden.

Maak de machine en de messen na gebruik altijd goed schoon en leg de machine op een droge plek weg bij kamertemperatuur.

Zorg ervoor dat de messen altijd scherp zijn. Dit zorgt voor minder warmteontwikkeling en een beter glijvermogen. Laat je messen dus regelmatig slijpen bij een erkend Aesculap servicecentrum. Ook je machine kun je daar voor periodiek onderhoud brengen. Kijk hier voor meer informatie!

Geschreven door Kommer Biopharm