Gratis verzending vanaf € 29,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

BLACK FRIDAY bij Agradi! HOGE kortingen! Actievoorwaarden >>

BLACK FRIDAY bij Agradi! HOGE kortingen! Actievoorwaarden >>

Veehouderij

In deze productcategorie vind je de benodigdheden om het varken te ondersteunen tijdens de dracht en de geboorte van de biggen.

Varkens op een vermeerderingsbedrijf krijgen regelmatig biggen. Het vergt een hoop planning om de zeugen om de zeugen drachtig te krijgen. Wanneer men tientallen varkens heeft, is het vaak wenselijk dat meerdere varkens tegelijkertijd drachtig zijn. Op deze manier zijn meerdere zeugen op dezelfde datum uitgeteld, waardoor het gemakkelijker te managen is. Een zeug is ongeveer drie maanden, drie weken en drie dagen drachtig. In totaal is de zeug 115 dagen dragend, waarna ze zal bevallen van ongeveer 20 biggen. Om de zeug te ondersteunen in de dracht en tijdens de bevalling zijn verschillende producten verkrijgbaar. Ook kun je bij Agradi terecht voor producten om de zeug te insemineren.

Voordat men de zeug kan insemineren, zal het eerst specifieke gedragingen moeten vertonen. Een van deze gedragingen is het tonen van het sta-reflex. Dat betekent dat de zeug niet meer wegloop wanneer de beer haar wil bespringen. Dit kan men controleren door de hand op de rug van het varken te houden, wanneer het varken niet wegloopt kan men concluderen dat het varken berig is. Wanneer de zeugen in een groep staan, is het vaak lastig om de zeugen die berig zijn van de rest te onderscheiden. In deze situatie kan men gebruik maken van Kerbl Boarmate Berengeurspray. Deze spray stimuleert de zeugen daarnaast om berig te worden, waardoor ze sneller en gemakkelijker geïnsemineerd kunnen worden. Daarnaast kan de spray ook gebruikt worden op het moment van inseminatie.

Wanneer de zeug vervolgens geïnsemineerd kan worden, kan men dit doen met behulp van de Kerbl SafeBlue Foamtip. Dit is een flexibele katheter van schuimstof zonder handvat. De inseminatie katheter heeft een schroefdraad in de schacht. Het is belangrijk dat men de buis goed vastschroeft op de as, zodat het stevig blijft zitten tijdens de inseminatie. Deze katheter zorgt voor meer veiligheid, voor zowel dier als mens.

Nadat de zeug geïnsemineerd is, kan men met de Kerbl Batterij-oplader Drachtigheidsapparaat Varkens controleren of de zeug inderdaad drachtig is. Wanneer de zeug een bepaald aantal dagen drachtig is, kan men met behulp van dit apparaat controleren of de zeug inderdaad dragend is. Op deze manier worden onnodige inseminaties voorkomen. Dit zal in de loop der tijd een hoop geld schelen voor de varkenshouder.