Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, morgen verzonden
90 dagen gratis retour *

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Blog KWPN: De hengstenselectie

merkenshopbanner_blogs_dehengstenselectie.jpg

Per jaar worden er zo’n 11.000 veulentjes ingeschreven bij het KWPN. Een belangrijk onderdeel bij het fokken van een veulen, is de keuze voor de juiste hengst. Bij het KWPN kan een hengst goedgekeurd worden voor de dekdienst. Voor het zover is, dient hij een uitgebreid en streng selectieproces te doorlopen. Dit selectieproces voor hengsten lichten we graag toe.

Iedere fokker die denkt dat zijn hengst in aanmerking kan komen voor de KWPN-fokkerij als dekhengst kan hem inschrijven voor de eerste bezichtiging. De meeste hengsten worden aangeboden voor de hengstenkeuring als ze drie jaar oud zijn. Voordat een hengst wordt goedgekeurd, moet deze eerst een aantal strenge selecties doorlopen. Dit zijn om te beginnen de eerste- en tweede bezichtiging. Indien de hengst door de tweede bezichtiging komt wordt hij vervolgens uitgenodigd voor het verrichtingsonderzoek. Ook zijn er verschillende gezondheidseisen waar een KWPN-goedgekeurde hengst aan moet voldoen. Wanneer dit allemaal is gelukt, is de hengst KWPN-goedgekeurd en dat is natuurlijk de droom van iedere fokker.

Als de hengst door de eerste bezichtiging komt mag hij doorstromen naar de tweede bezichtiging. In het traject dat hieraan voorafgaat, moet de hengst voldoen aan een paar veterinaire eisen. Uiteraard moet hij beschikken over de verplichte vaccinaties, maar daarnaast moet er ook een röntgenologisch onderzoek worden gedaan waarbij er gekeken wordt naar het straalbeen en spat. Bij dressuur- en springhengsten dient voor aanvang van de tweede bezichtiging de genoomfokwaarde voor osteochondrose te zijn bepaald. Voor Gelderse- en tuigpaardhengsten geldt dat zij vóór de tweede bezichtiging een röntgenologisch PROK-onderzoek moeten hebben ondergaan. De tweede bezichtiging vindt plaats tijdens de KWPN Hengstenkeuring, oftewel de KWPN Stallion Show, die ieder jaar in februari plaatsvindt.

Na de tweede bezichtiging worden de hengsten uitgenodigd voor het verrichtingsonderzoek. Dit is voor de hengst het laatste traject op weg naar de goedkeuring. De hengsten worden in het verrichtingsonderzoek gedurende een aaneengesloten periode getest op hun natuurlijke aanleg voor de sport, instelling en op karakter. Is dit allemaal goed? Dan is de hengst geslaagd en is het een KWPN-goedgekeurde hengst die als vaderdier binnen de toekomstige KWPN-populatie mag presteren.

Het hengstenselectietraject start binnenkort weer bij het KWPN. Van 1 t/m 10 december vindt de eerste bezichtiging van de rijpaardhengsten plaats. Deze gehele eerste bezichtiging is live te volgen via kwpn.nl!

Wil je meer weten over de hengstenselectie? Neem dan een kijkje op de wesbite van het KWPN!