Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, morgen verzonden
90 dagen gratis retour *

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Blog KWPN: Alles over veulens!

merkenshopbanner_blog_kwpn_allesover-veulens.jpg

Hoe voer je je jonge veulen?
In de eerste levensmaanden heeft een veulen veel bouwstoffen nodig voor een gezonde botontwikkeling. De eerste weken komen deze bouwstoffen vooral uit de merrie-melk, daarna uit het gras dat een veulen begint te eten. Na 4 – 8 weken beginnen veulens ook krachtvoer op te nemen, waarmee je ze ondersteunt bij de sterke groei van hun botten.

Botten worden met behulp van calcium, fosfor en magnesium opgebouwd. Waarbij echter niet de hoeveelheid, maar de juiste combinatie de beslissende factor voor een gezonde botgroei is. Bij veulenvoeding is het dus cruciaal dat alle bouwstoffen in de juiste onderlinge verhoudingen aanwezig zijn, want teveel van het één of te weinig van het ander kan al tot afwijkingen, zoals OC(D), leiden.

Krachtvoer of supplementen is altijd een aanvulling op het totale rantsoen. Net als merries hebben ook veulens een ruwvoer met bovengemiddelde energie- en eiwitgehaltes nodig. Gras is het ideale ruwvoer voor merries en veulens. Gebruik je hooi of voordroogkuil, controleer dan met een ruwvoeranalyse of het ruwvoer geschikt is voor lacterende merrie en/of de jonge opgroeiende veulens.

Jonge veulens in de groei hebben eiwit nodig als bouwsteen voor het lichaam, maar pas wel op met teveel energie. Bij teveel energie groeit het veulen namelijk te snel waardoor je de belangrijke botmineralen niet meer op tijd kunt aanvullen met een groter risico op beengebreken tot gevolg. Het voeren van veel zetmeel (lees: granen of veulenvoer met een hoog zetmeelgehalte) is vanwege de grote hoeveelheid energie dan ook af te raden.

Wanneer vindt de eerste enting en ontworming plaats?
Het enten van het veulen wordt gedaan vanaf een leeftijd van 5 tot 6 maanden. Het schema dat is dan dat we twee keer enten met een tussentijd van 4 tot 6 weken en daarna nog een enting op 6 maanden. De laatst genoemde enting is vooral belangrijk om een goede immuniteitsopbouw te hebben en dat is er eentje die nog wel eens overgeslagen wordt.

Je veulen kan eerst met veulenwormen in contact komen. Bij een zware besmetting kan het veulen diarree krijgen en het dient dan behandeld te worden. Ontwormen van het jonge veulen is echter niet standaard noodzakelijk. Tijdens het eerste levensjaar zijn spoelwormen veelvoorkomend. Het is goed het veulen hiertegen op 2 en 5 maanden leeftijd te behandelen. Wanneer het veulen 6 maanden oud is, worden ook Cyathostominae (ook wel bloedwormen genoemd) belangrijk. Hiertegen behandel je het veulen het beste in het najaar. Indien er mos tussen het gras op het weiland groeit, kan de najaarsbehandeling gecombineerd worden met een behandeling tegen lintwormen. Deze worden namelijk via mosmijten overgebracht. Vanaf 6 maanden leeftijd kan eventueel door middel van mestonderzoek beslist worden of het veulen tegen spoelwormen en/of Cyathostominae moet worden behandeld. Enkel bij volwassen paarden is mestonderzoek ook een betrouwbare manier om te beslissen óf het paard op dat moment ontwormd moet worden.

KWPN-veulenregistratie
Het KWPN biedt veulenregistratie aan, waarbij zij na registratie, alles voor je regelen. Volgens Europese regelgeving moeten alle paarden ouder dan zes maanden over een paardenpaspoort en chip beschikken. Door het veulen aan te melden bij het KWPN wordt het veulen gechipt en geschetst door een paspoortconsulent en van een paspoort voorzien en ook automatisch aangemeld in de database van RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). De afstammingscontrole van de vader is als extra service toegevoegd. Gedurende het eerste levensjaar van het veulen ontvang je meerdere malen interessante mailings met relevante informatie voor jouw veulen.

In 2016 introduceerde het KWPN de genoomfokwaarde voor osteochondrose, die de genetische aanleg van het paard weergeeft ten opzichte van de actuele KWPN-populatie. Indien je bij het registreren van jouw spring- of dressuurveulen direct een aanvraag doet voor het genoomfokwaarde-onderzoek, ontvang je hierop een korting van 13,50 euro (incl. 21% btw). Je betaalt dan voor het onderzoek 150 euro (incl. 21% btw). De aanvraag kun je direct doen bij het veulen registreren in Mijn KWPN, maar ook op een later moment kun je nog profiteren van de korting. En er valt nog meer voordeel te behalen, want wanneer je het WFFS-onderzoek (een onderzoek naar het dragerschap van een gen dat kan zorgen voor erfelijke afwijkingen waardoor veulens te vroeg en/of met afwijkingen geboren kunnen worden) aanvraagt in combinatie met het genoomfokwaarde-onderzoek betaal je voor het WFFS-onderzoek slechts €18,15 (incl. 21% btw) in plaats van €47,80.

Registreren
Als KWPN-lid kun je het veulen ná de geboorte eenvoudig online registeren via Mijn KWPN. Klik op de link hieronder, log in als je dat nog niet hebt gedaan en kies daarna de betreffende dekking uit het overzicht. Wanneer er nog géén dekking is geregistreerd, kies je een van jouw eigen merries uit de onderste lijst. Vul vervolgens de gevraagde gegevens in en jouw veulen is aangemeld! Niet-leden kunnen een aanvraagformulier invullen om hun veulen te registreren.