Teken bij honden

Een teek is een spinachtige parasiet met acht poten. De teek bijt zich vast, nestelt zich in de huid en zuigt bloed op. De hond hoeft hier geen last van te hebben. Er bestaat een kans dat een teek de ziekte van Lyme bij zich draagt. De plekken waar de teek het meest voorkomen zijn op de nek, oren, kop, poten maar ook op andere plaatsen van het lichaam. Als de teek zich helemaal volgezogen heeft laat hij vanzelf los en valt in de naaste omgeving van de hond.

Wat is de levenscyclus van een teek?

De volwassen vrouwtjes teek legt eieren. Deze eieren komen uit en worden larven met zes poten. Nadat de larve een dier heeft gebeten wordt hij een nymfe met acht poten. Deze nymfe zie je vaak op de hond. Hij zuigt zich vol met bloed en groeit uit tot een volwassen teek met acht poten. De volwassen teek kan erg opzwellen wanneer het veel bloed heeft opgenomen.

Wat zijn de symptomen van een teek?

Op de plaats van de beet kan een rode zwelling ontstaan. Na een paar dagen trekt de zwelling weer weg. De symptomen van de ziekte van Lyme zijn plotselinge kreupelheid en pijn aan gewrichten, koorts, verminderde eetlust, uitdroging, sloomheid, gezwollen lymfeklieren, aantasting van de nieren en gewrichtsontstekingen.

Wat is de diagnose van een teek?

Het is een seizoensgebonden probleem dat we vooral zien in het voor en najaar. Een teek is met het blote oog duidelijk te zien en te herkennen aan de vier of zes pootjes. Het is een klein zwart puntje (korstje) dat je niet weg kunt krabben. Naarmate de teek groter wordt kleurt hij lichter en wordt hij uiteindelijk grijs.

Wat is de behandeling van een teek?

De behandeling bestaat uit het verwijderen van de teek. Sommige mensen zeggen dat je de teek kunt verwijderen door de plek te markeren met citroensap. Maar dit mag echter absoluut niet. De teek wordt verstikt door het citroensap en kan hiervan overgeven. Dit overgeefsel kan de ziekte van Lyme bevatten. Je kunt het voorkomen door je dier te controleren nadat hij buiten is geweest of een wandeling heeft gemaakt. Nadat de teek is verwijderd met een tekentang moet de plek ontsmet worden met alcohol, spiritus of chloorhexidine.

Je kunt thuis de teek verwijderen. Echter als er een stukje teek afbreekt kan dit een ontsteking veroorzaken in de huid. Doe dit met een tekentang en draai hem rustig eruit. Door gebruik te maken van een tekenmiddel wordt de teek binnen 24u gedood en valt hij eraf. De kans op de ziekte van Lyme is echter dan wel groter. Je kunt de teek laten opsturen voor onderzoek. Dan wordt er onderzocht of de teek de ziekte van Lyme bij zich droeg.

Hoe is het te voorkomen?

Een goede preventieve behandeling tegen teken (zit meestal ook al in enkele vlooienmiddelen). Teken leven in hoge bossen en struiken, vermijd deze als het kan en controleer na het wandelen de hond op teken. Een teek moet je zo snel mogelijk verwijderen om de kans op de ziekte van Lyme zo klein mogelijk te houden. Verdoof de teek nooit met spiritus of alcohol. Door de spiritus gaat de teek overgeven en kan er dus besmet tekenspeeksel in de hond achterblijven. Na het verwijderen van de teek kun je de huid ontsmetten met alcohol of jodium. 

Is een teek een zoönose?

De teek is een zoönose. De mens kan het krijgen wanneer de teek zich heeft losgelaten van het dier en bij de mens op de huid komt te zitten. De symptomen bij mensen zijn hetzelfde als bij de hond en kat. Op de plek van de beet kun je een rode zwelling of kring krijgen op de huid. Het is verstandig om deze plek na de beet te markeren om veranderingen snel op te merken. 


> Wellicht kan onze Hondendrogist behulpzaam zijn <