Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Wow! Profiteer nu van korting tot 25% op dekens van diverse merken

Wow! Profiteer nu van korting tot 25% op dekens van diverse merken

Teken bij honden

Een teek is een spinachtige parasiet met acht poten. De teek bijt zich vast, nestelt zich in de huid en zuigt bloed op. De hond hoeft hier geen last van te hebben. Er bestaat een kans dat een teek de ziekte van Lyme bij zich draagt. De plekken waar de teek het meest voorkomen zijn op de nek, oren, kop en poten. Als de teek zich helemaal volgezogen heeft laat hij vanzelf los en valt in de naaste omgeving van de hond.

Wat is de levenscyclus van een teek?

De volwassen vrouwtjes teek legt eieren. Deze eieren komen uit en worden larven met zes poten. Nadat de larve een dier heeft gebeten wordt hij een nymfe met acht poten. Deze nymfe zie je vaak op de hond. Hij zuigt zich vol met bloed en groeit uit tot een volwassen teek met acht poten. De volwassen teek kan erg opzwellen wanneer het veel bloed heeft opgenomen.

Wat zijn de symptomen van een teek?

Op de plaats van de beet kan een rode zwelling ontstaan. Na een paar dagen trekt de zwelling weer weg. De symptomen van de ziekte van Lyme zijn plotselinge kreupelheid en pijn aan gewrichten, koorts, verminderde eetlust, uitdroging, sloomheid, gezwollen lymfeklieren, aantasting van de nieren en gewrichtsontstekingen.

Wat is de diagnose van een teek?

Teken zijn een seizoensgebonden probleem dat we vooral zien in het voor en najaar. Een teek is met het blote oog duidelijk te zien. Het is een klein zwart puntje (korstje) dat je niet weg kunt krabben. Naarmate de teek groter wordt kleurt hij lichter en wordt hij uiteindelijk grijs.

Wat is de behandeling van een teek?

Over het algemeen kun je een teek zelf verwijderen en hoef je hiervoor niet naar de dierenarts. Je kunt hiervoor het best een speciale tekentang gebruiken. Sommige mensen zeggen dat je de teek kunt verwijderen door de plek te markeren met citroensap. Maar dit mag echter absoluut niet. De teek wordt verstikt door het citroensap en kan hiervan gaat hierdoor juist ziekteverwekkers overdragen, zoals de ziekte van Lyme bevatten. Nadat de teek is verwijderd met een tekentang moet de plek ontsmet worden met alcohol, spiritus of chloorhexidine.

Je kunt thuis de teek verwijderen. Echter als er een stukje teek afbreekt kan dit een ontsteking veroorzaken in de huid. Doe dit met een tekentang en draai hem rustig eruit. Door gebruik te maken van een tekenmiddel wordt de teek binnen 24u gedood en valt hij eraf. De kans op de ziekte van Lyme is echter dan wel groter. Je kunt de teek laten opsturen voor onderzoek. Dan wordt er onderzocht of de teek de ziekte van Lyme bij zich droeg.

Zijn tekenbeten te voorkomen?

Teken leven in hoge bossen en struiken, vermijd deze als het kan en controleer na het wandelen de hond op teken. Een teek moet je zo snel mogelijk verwijderen om de kans op de ziekte van Lyme zo klein mogelijk te houden.

Er zijn een aantal vlooienmiddelen die ook bescherming bieden tegen teken.

Is een teek een zoönose?

Een zoönose is een ziekte die van mens op dier overdraagbaar is en andersom. Een teek zelf is geen ziekte en dus geen zoönose, maar kan wel ziektes overdragen tussen mensen en dieren. De ziekte van Lyme is een zoönose die door teken overgedragen kan worden.


> Wellicht kan onze Teken-en vlooienbestrijding behulpzaam zijn <