Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Tot 25% korting op bijna alles in de koningsdagsale!🧡

Tot 25% korting op bijna alles in de koningsdagsale!🧡

Hondenziekte bij fretten

Hoewel de aandoening hondenziekte heet, kunnen ook fretten geïnfecteerd raken. Hondenziekte wordt veroorzaakt door een virus. Het virus heet Canine Distemper. De aandoening kent een ernstig verloop, vaak loopt het dodelijk af voor een geïnfecteerde fret. Doordat veel fretten tegenwoordig gevaccineerd worden, komt hondenziekte bij fretten nog maar zelden voor in Nederland.

Hoe komt mijn fret aan de hondenziekte?

Fretten zijn nog gevoeliger dan honden voor het krijgen van dit virus. Bijna iedere fret die klinische symptomen vertoont, zal overlijden. In een enkel geval kan een fret chronisch geïnfecteerd raken. Canine distemper wordt gewoonlijk uitgescheiden via de urine van honden die besmet zijn. Ook honden die gevaccineerd zijn kunnen het virus uitscheiden. Zij worden namelijk niet ziek, maar kunnen wel geïnfecteerd raken met Canine distemper. Ook wilde dieren, zoals vossen, wolven en wasberen kunnen Canine distemper bij zich dragen en uitscheiden via de urine. Gelukkig komen deze dieren nauwelijks voor in Nederland. Het virus kan ook op schoenzolen zitten en meegedragen worden naar huis. Iedere fret kan geïnfecteerd raken, zelfs als een fret nooit in contact komt met wilde dieren, honden of als het nooit buitenkomt. Een eigenaar kan het virus namelijk gemakkelijk met zich meedragen en in huis brengen.

Hoe kan ik de hondenziekte bij fretten herkennen?

Als je fret hondenziekte heeft, zal het heel erg ziek zijn. Dit start al direct na infectie. Op 7 tot 9 dagen na de infectie zal je fret typische huidafwijkingen laten zien. Deze bestaan uit ontstekingen aan de lippen, kin en liezen. Je fret zal een neus met korsten hebben en veel ooguitvloeiing. Vaak houden fretten hun ogen dicht vanwege de pijn. Daarnaast kan je fret hoge koorts hebben (tot wel meer dan 40°C). Ook niezen, hoesten en anorexie (niet willen eten) behoren tot de symptomen. In een chronisch stadium kan je fret verdikking van de voetzolen ontwikkelen (hard pad disease). Ook de anus en regio van de anus kan gezwollen en rood worden. Sommige fretten krijgen diarree en raken daardoor uitgedroogd.

Uiteindelijk komt het virus in de hersenen terecht. Hier zorgt het voor toevallen en coma’s. Je fret zal hier uiteindelijk aan overlijden.

Hoe wordt de diagnose hondenziekte gesteld?

De diagnose wordt puur gesteld op de klinische verschijnselen. Er bestaat wel een test, maar deze is alleen zinvol om uit te voeren bij dieren die nog nooit gevaccineerd zijn.

Wat is de behandeling van hondenziekte bij fretten?

Helaas bestaat er geen behandeling tegen Canine distemper. In de meeste gevallen verloopt de ziekte fataal. Een enkele poging kan gedaan worden om de symptomen te behandelen, maar meestal mag therapie niet baten. Daarom is preventie zo enorm belangrijk.

Kan ik de hondenziekte bij mijn fret voorkomen?

Ja! Preventie van hondenziekte bij je fret is aan te bevelen. Dit kan door middel van een vaccinatie. Deze vaccinatie wordt doorgaans gegeven als fretten nog jong zijn. Je fret zal drie injecties moeten krijgen. Een op een leeftijd van 6-8 weken, de tweede als je fret 10-12 weken is en een derde als je fret 13-14 weken oud is. Daarna moet deze vaccinatie jaarlijks herhaald worden.

Drachtige fretten kunnen immuniteit tegen Canine distemper overdragen op de pups via de melk. Het is daarbij van belang dat de moeder goed gevaccineerd is voordat de pups geboren worden. Deze immuniteit duurt ongeveer 9 weken, maar het is per fret verschillend wanneer die precies ophoudt. Bij het ene fret kan dit op 6 weken zijn, terwijl bij het andere fret dit op 9 (of zelfs 10) weken is. Daarom is het zo belangrijk om een schema aan te houden waarbij de dieren meerdere keren kort op elkaar gevaccineerd worden. Dit is om het risico op een infectie in die kritieke periode zo klein mogelijk te houden. Het vaccineren van pups die nog immuniteit van de moeder hebben, kan geen kwaad.