Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Kattenziekte

Met de term kattenziekte wordt het feline parvovirus (of feline panleukopenie, FPV) bedoeld. Dit is een virus dat effect heeft op het maagdarmkanaal, het is enorm besmettelijk en de die het veroorzaakt diarree kan heel mild verlopen of juist een dodelijke afloop hebben. Het virus valt ook witte bloedcellen aan, hierdoor daalt de weerstand van je kat en is hij/zij vatbaarder voor allerlei andere infecties.

Kattenziekte bij de mens

Met kattenziekte bij de mens wordt Toxoplasmose bedoeld. De kattenziekte die hier beschreven wordt niet gevaarlijk voor mensen

Kan iedere kat ziek worden?

Kattenziekte is met name een kittenziekte. Ieder kat, die onvoldoende gevaccineerd is, kan ziek worden. Dit is ongeacht de leeftijd van de kat. Dus ook oudere katten die in het verleden goed gevaccineerd waren, kunnen ziek worden. Ook katten die alleen als kitten gevaccineerd zijn en daarna niet meer, kunnen ziek worden. De meeste katten in Nederland zijn goed gevaccineerd en dus komt kattenziekte weinig voor.

Vaccinatie tegen kattenziekte

Gedurende de eerste levensweken van een kitten wordt deze beschermd door antilichamen die de kitten via de moedermelk krijgt. Zodra deze antilichamen langzaam verdwijnen, zal de kans op een infectie toenemen. Vanaf dit moment heeft het ook pas zin om te vaccineren. Vaccineer je te vroeg, zorgen de antilichamen van de moeder ervoor dat het kitten geen weerstand op kan bouwen. Iedere kat zal dus een periode hebben in zijn/haar leven waarin het vatbaar is voor virussen.

In Nederland is vaccinatie tegen kattenziekte heel normaal en dus komt de ziekte weinig voor. Vaccinatie is, zoals gezegd, heel belangrijk om weerstand op te bouwen. Het is ook heel belangrijk om de weerstand optimaal te houden. Als je stopt met vaccineren, zal die weerstand langzaam afnemen en dus kan je kat weer vatbaar worden voor het virus.

Hoe krijgt mijn kat kattenziekte?

Dit virus speelt vooral een rol in catteries en asielen. Hier leven veel dieren dicht op elkaar en is de infectiedruk heel hoog. Het virus wordt verspreid via de ontlasting. Een kitten kan ziek worden door contact met een ziek dier, maar ook door contact met een net hersteld dier of contact met een besmette ruimte. Ook verzorgers kunnen het virus overdragen via kleding en handen.

Wat zijn de verschijnselen van kattenziekte?

Na een besmetting wordt de kat snel ziek en indien het lichaam het virus niet kan bestrijden overlijden ze vaak in de eerste 24-48 uur. De verschijnselen van kattenziekte zijn; braken, diarree en hoge koorts. Ook kunnen katten plotseling sterven. Infecties bij drachtige poezen kunnen leiden tot abortus of hersenschade bij de kittens.

Een kitten met diarree, die verder geen zieke indruk maakt en gezond lijkt, heeft waarschijnlijk geen kattenziekte. De diarree wordt dan hoogstwaarschijnlijk door iets anders veroorzaakt. Diarree kan wel gevaarlijk zijn voor kittens en dus is het verstandig even contact op te nemen met je dierenarts.

Wat is de behandeling tegen kattenziekte?

Het virus is heel simpel in de ontlasting aan te tonen. Veel klinieken hebben deze test in huis. Het virus is heel hardnekkig en moeilijk te verslaan, daarom is het verstandig om de diagnose te stellen. Deze test kan vals-positief zijn als de kat in de periode van 7-10 dagen voorafgaand aan de test gevaccineerd is tegen kattenziekte. De uitslag geeft dan aan dat je kat besmet zou zijn met kattenziekte, terwijl dit niet zo is. De uitslag is het gevolg van de vaccinatie.

Het zieke dier wordt alleen maar voor de verschijnselen behandeld. Er bestaan geen geneesmiddelen tegen het virus. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën. Iedere kat zal dus zelfstandig het virus moeten overwinnen, voor sommige dieren is dit gemakkelijker dan voor andere dieren. Behandeling door een dierenarts is vaak noodzakelijk omdat de dieren snel verslechteren.


> Wellicht kan onze Kattenapotheek behulpzaam zijn <