Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

E Cuniculi bij konijnen

Wat is E cuniculi bij konijnen?

Encephalitozoon cuniculi, afgekort als E. cuniculi, is een protozoa die veel voorkomt bij konijnen. Een protozoa is heel klein, maar net iets groter dan een bacterie. Om te kunnen overleven heeft het een gastheer nodig, een konijn. Buiten het konijn kan de protozoa alleen overleven in de vorm van een spore. Niet alle konijnen die in aanraking komen met E. cuniculi, zullen ziek worden. Vaak zijn de konijnen al eerder in hun leven geïnfecteerd geraakt, maar worden ze pas ziek na een periode van stress.

Hoe komt mijn konijn eraan?

Besmette konijnen scheiden de E. cuniculi uit via de urine. Hierdoor kan de bodembedekking, het voer, drinkwater of de bakjes besmet worden. Als er dan niet goed schoongemaakt wordt, blijven de sporen aanwezig en kunnen dan een ander konijn infecteren. Deze manier van overdracht vindt vooral plaats op plekken waar er veel konijnen gescheiden zitten. Dus denk bijvoorbeeld aan fokkers of hele grote dierenwinkels. Maar ook als je zelf meer dan één konijn hebt, maar ze zitten apart, kun je E. cuniculi op deze manier overbrengen.

Bij konijnen die hobby-matig gehouden worden, komt de overdracht veel vaker vanuit de moeder. Al tijdens de dracht wordt het jonge konijn geïnfecteerd. Meestal worden ze pas op latere leeftijd ziek, vaak na een moment van stress, al hoeft dit niet altijd zo te zijn. Bij stress kun je denken aan bijvoorbeeld een operatie, een verhuizing of het doormaken van een andere ziekte.

Wat zijn de verschijnselen van E cuniculi?

E. cuniculi kan op meerdere plekken in het lichaam problemen geven. De verschijnselen zijn dan ook afhankelijk van de plek waar de E. cuniculi zit.

Zit het in het zenuwstelsel dan zie je;

  • scheve kop,
  • spiertrillingen,
  • moeite met lopen
  • of zwalken
  • en soms verlamming.

Zit het in de nier dan zie je vooral dat konijnen

  • heel veel moet plassen
  • of dat het incontinent wordt

 Als de E. cuniculi in het oog zit, dan kun je witte puntjes, verdikkingen van het oog of verkleuringen zien. Neem in geval van problemen aan het oog van je konijn altijd contact op met je dierenarts!

Wat kan ik eraan doen?

Als je vermoedt dat je konijn E. cuniculi zou kunnen hebben, is het verstandig om langs te gaan bij je dierenarts. Deze kan je vermoeden bevestigen (of niet) en je dan de goede medicijnen geven. Dit zijn medicijnen die ongeveer een maand moet geven. Als je konijn niet alleen is, dan moet je zijn/haar hokgenoot ook behandelen. Als de E. cuniculi ook in het oog zit, zal je hiervoor aparte medicijnen meekrijgen.

Vaak dien je vooraf aan een verwacht stressmoment (de jaarlijkse vaccinatie bijvoorbeeld) en na het stressmoment zeven dagen lang extra te behandelen om te voorkomen dat de infectie weer de kop op steekt.

Kan ik voorkomen dat mijn konijn ziek wordt?

Zoals gezegd worden veel konijnen al geïnfecteerd op het moment van de dracht. Helemaal voorkomen kun je het dus niet. Je kan wel extra opletten met stressmomenten, al kun je die nooit helemaal vermijden.

Wordt mijn konijn weer beter?

Helaas zien dierenartsen regelmatig dat niet alle verschijnselen terug te draaien zijn. Een aantal konijnen herstellen volledig en zonder dat je er nog iets van merkt. Het lijkt zo te zijn dat dieren met problemen (E. cuniculi) aan het zenuwstelsel beter herstellen dan dieren met problemen aan de nieren.

Kan ik zelf ziek worden? (E. cuniculi bij mensen)

Er wordt wel eens gezegd dat E. cuniculi bij mensen voor kan komen en een infectie kan geven. Gelukkig is het zo dat gezonde mensen niet vatbaar zijn voor de ziekte. Een infectie is alleen aangetoond bij mensen met een verminderde weerstand, zoals bij aids of een orgaantransplantatie.