Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, morgen verzonden
90 dagen gratis retour *

Wow! Profiteer nu van korting tot 25% op dekens van diverse merken

Wow! Profiteer nu van korting tot 25% op dekens van diverse merken

Blog KNHS: Blij in de wei

Header KNHS

Je kent het wel, het is voorjaar en de weide tijd breekt weer aan! Het is een heerlijk beeld, de paarden voor het eerst naar buiten. Toch is de wei niet helemaal zonder gevaren. Op de wei heb je te maken met allerlei factoren waar je paard hinder van kan ondervinden. In deze blog zetten wij in samenwerking met de KNHS een aantal risicofactoren en voordelen op een rijtje, zodat jij en je paard de hele zomer lang kunnen genieten van de weide.

Veel paardeneigenaren vinden het moment dat je je paard voor het eerst sinds lange tijd weer op de wei laat erg spannend. De meeste paarden gaan flink uit hun dak en trekken de nodige sprintjes. Na een paar minuten zijn de meeste paarden uitgeraasd en is het gras toch aantrekkelijker dan het spelen. Fenna Westerduin, beleidsmedewerker van de afdeling Paardenwelzijn van de KNHS, zegt: “Hoe vaker jouw paard buiten komt, hoe minder raar hij of zij het zal vinden en hoe minder rare sprongen er volgen. Zorg eventueel dat er een bekend paard in de buurt is, die wel gewend is aan buiten zijn. Dat paard kan jouw paard vertrouwen geven.” Wil je graag je paard de eerste paar keer op de wei goed te beschermen? Kies dan voor peesbeschermers en/of springschoenen uit onze webshop.

Tips voor een gezonde weidegang

Weidegang is handig om op te bouwen, dit gaat ongemakken bij het paard tegen. Hieronder staan een aantal tips om de weidegang zo prettig mogelijk te maken.

De eerste voorbereidingen

Het is altijd goed voordat je paard de weide op gaat alvast wat te gaan grazen aan de hand. Door een half uurtje/ uurtje te grazen, kan jouw paard alvast rustig wennen. Bij een paard met gevoelige darmen begin je hier ruim op tijd mee, houd er rekening mee dat eventueel de darmflora enkele weken nodig heeft om zich aan te passen.

Opbouwen in de wei

Wees voorzichtig met het aantal uur dat jouw paard op het gras komt te staan. Het ene paard is gevoeliger dan het andere, maar bouw het aantal uur rustig op. Voor sommige paarden betekent dit elke dag een half uur langer, voor andere paarden kun je het dagelijks met een uur verlengen. Wil je je paard langer op de wei hebben zou een graasmasker een uitkomst kunnen zijn.

Maximale aantal uren op de wei

Heb je jouw paard helemaal opgebouwd op de wei? Zorg dat jouw paard ‘s ochtends wel zijn routine houdt en kans krijgt om zijn ruwvoer te eten. Op deze manier is de maag gevuld en heeft jouw paard (hopelijk) wat minder trek.

Insectenbescherming

Tijdens de warmere dagen kunnen paarden ook veel last hebben van insecten om zich heen. Wil je jouw paard beschermen tegen insecten zijn er: geursprays , vliegendekens & vliegenmaskers.

Bron: Agrifirm, een groot bedrijf uit de boeren sector, houdt een grasmonitor bij. Omdat in Nederland de paarden vaak op koeiengras staan, is dit een aardige indicator. Wij baseren ons hier op hun gem. grasmeting per 01-04-2022 https://www.agrifirm.nl/nieuws/grasmonitor/