Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Schijnzwangerschap bij katten

Schijnzwangerschap komt bij poezen voor na een geslaagde, maar onbevruchte dekking. Dit kan gebeuren wanneer er nog geen ovulatie heeft plaats gevonden bij de poes op het moment van de dekking. Dit in tegenstelling tot de honden, aangezien deze ook schijnzwanger kunnen worden zonder een dekking. Wanneer de poes schijnzwanger is, zal ze zich gedragen alsof ze zwanger is. Hierdoor is het vaak lastig te onderscheiden of de poes inderdaad zwanger is of niet.

Wat zijn de symptomen van schijnzwangerschap?

De symptomen kunnen erg verschillen per poes. Ook hoeven katten niet per se alle symptomen te vertonen, dit is vaak afhankelijk van de poes en de situatie. De symptomen die een poes kan vertonen zijn onder andere:

  • Meer/vaker eten
  • Meer slapen
  • Dikke buik
  • Prikkelbaar
  • Aanhankelijk
  • Minder speels
  • Vloeiing uit de tepels
  • Opgezette melkklieren
  • Slepen met voorwerpen

Hoe wordt de diagnose van schijnzwangerschap gesteld?

Vaak is het lastig te onderscheiden of de poes zwanger is of last heeft van schijnzwangerschap. De symptomen die katten vertonen zijn vaak hetzelfde als van een werkelijke zwangerschap, en ook de poezen die schijnzwanger zijn ondergaan vaak lichamelijke veranderingen. Naarmate de zwangerschap vordert zullen er meerdere symptomen ontstaan die wijze op een zwangerschap of niet.

Vanaf de derde week kan je zelf gaan controleren of de poes zwanger is of niet. Je moet de tepels van de poes dan in de gaten houden. Wanneer de tepels wat donkerder van kleur worden en de vacht er rondom heen gaat wijken, duidt dit op een geslaagde dekking en is de poes dus zwanger. Het verschilt echter per poes wanneer dit te zien is. Bij de ene poes is het al zichtbaar vanaf het eind van de tweede week, bij de andere is het pas zichtbaar in de vierde week.

Wanneer je het echt zeker wil weten, kan ervoor gekozen worden om een echografie te laten maken. Dit is echter pas mogelijk vanaf de vijfde week, aangezien dan alles duidelijk zichtbaar is.

Hoe verloopt de behandeling van schijnzwangerschap?

Wanneer je de kat verdenkt van een schijnzwangerschap, kan het beste de dierenarts worden ingeschakeld. Het is daarbij van belang dat je onthoudt welke symptomen de kat vertoont. Dit zal de dierenarts willen weten en van daaruit wordt een conclusie getrokken.

De dierenarts zal de poes nakijken en meestal wordt een antibioticum of andere medicatie voorgeschreven. Dit wordt gedaan omdat de kans op een baarmoederontsteking bij een schijnzwangerschap aanwezig is.


> Wellicht kan onze Kattenapotheek behulpzaam zijn <