Artrose bij honden

Artrose is een ander woord voor gewrichtsslijtage. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten. Als in een bot beginnende artrose aanwezig is, wordt dit alleen maar erger. Het bot bestaat uit twee delen die bekleed zijn met kraakbeen. Door de gewrichtsvloeistof blijft het kraakbeen soepel en veerkrachtig. Bij artrose zijn de kraakbeencellen (Chondrocyten) verstoord. De ene kant zorgt voor de aanmaak van nieuw kraakbeen, en aan de andere kant wordt dit door de gewrichtsbelasting afgebroken. Hierdoor wordt het kraakbeen minder elastisch.

Wat zijn de oorzaken van artrose bij honden?

Kraakbeenbeschadiging kan voorkomen door een trauma, maar ook door erfelijke afwijkingen als heupdysplasie. Bij heupdysplasie sluiten de heupkom en de kop niet goed op elkaar aan. Deze oorzaken geven een verkeerde belasting en vervolgens een beschadiging van het kraakbeen.

De slijtage van het kraakbeen kan leiden tot een ontstekingsreactie en pijn voor de hond. Het lichaam zal nieuw botweefsel gaan vormen in het gewrichtskapsel om de gewrichten te stabiliseren.

Wat zijn de symptomen van artrose?

Enkele symptomen van artrose bij honden zijn:

  • Stijf na een rustperiode,
  • Ochtendstijfheid of startkreupelheid,
  • Moeilijk opstaan,
  • Kreupel lopen en onregelmatigheid,
  • Pijn, piepen en poot ontlasten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens een orthopedisch onderzoek worden de gewrichten gecontroleerd en wordt vastgesteld waar het probleem zit. Hierna wordt een röntgenfoto gemaakt van het verdachte gedeelte om de ernst van de artrose in kaart te brengen.

Wat is de prognose?

Helaas is artrose niet te genezen. Wel zijn er speciale voedingssupplementen welke de gewrichten ondersteunen. 

Hoe verloopt de behandeling van artrose?

Samen met de dierenarts kan een behandelplan worden opgesteld. Gedoseerde beweging, een juist gewicht (eventueel afvallen), ondersteunende medicijnen of supplementen kunnen bijdragen aan de gezondheid van de hond. Wanneer de hond veel pijn heeft kan gekozen worden om pijnstillers en gelijk ontstekingsremmers te geven. Ook kan gekozen worden om het dier Fysiotherapie te geven. 

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?

De dierenarts kan het beste vertellen wat je er mee kunt doen. Hij kan pijnstillers of andere medicijnen voorschrijven om de artrose voor de hond te ondersteunen. 

Hoe is artrose bij honden te voorkomen?

Laat het dier geen trappenlopen of springen op jonge leeftijd. De conditie moet langzaam opgebouwd worden, ga niet in eens een boswandeling maken van drie uur maar bouw dit samen met de hond op. Geef het dier kwalitatief goede voeding, zodat zijn botten op jonge leeftijd goed kunnen groeien. Zorg dat je een hond koopt, waarvan de ouders HD of ED getest zijn. Dit is geen zekerheid op dat de hond deze aandoening niet kan krijgen, maar de kans is in ieder geval kleiner.


> Wellicht kan onze Hondendrogist behulpzaam zijn <