Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, maandag verzonden
90 dagen gratis retour *

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Artrose bij honden

Artrose is een ander woord voor gewrichtsslijtage. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten. Artrose is een progressief proces, wat wil zeggen dat de aanwezige slijtage niet meer zal herstellen en dat de slijtage toe zal nemen.

Een gewricht bestaat uit twee of meerdere botten, die als het ware tegen elkaar aan bewegen. Daarom zijn de meeste botten voorzien van een laagje kraakbeen. Door middel van gewrichtsvloeistof blijft het kraakbeen soepel en veerkrachtig. Bij artrose zijn de kraakbeencellen (Chondrocyten) verstoord. De ene kant zorgt voor de aanmaak van nieuw kraakbeen, en aan de andere kant wordt dit door de gewrichtsbelasting afgebroken. Hierdoor wordt het kraakbeen minder elastisch.

Wat zijn de oorzaken van artrose bij honden?

Kraakbeenbeschadiging kan voorkomen door een trauma, maar ook door erfelijke afwijkingen als heupdysplasie. Bij heupdysplasie sluiten de heupkom van het heupbot en de heupkop niet goed op elkaar aan. Deze oorzaken geven een verkeerde belasting en vervolgens een beschadiging van het kraakbeen.

De slijtage van het kraakbeen kan leiden tot een ontstekingsreactie en pijn voor de hond. Het lichaam zal nieuw botweefsel gaan vormen in het gewrichtskapsel om de gewrichten te stabiliseren.

Wat zijn de symptomen van artrose?

Enkele symptomen van artrose bij honden zijn:

  • Stijf na een rustperiode,
  • Ochtendstijfheid of startkreupelheid,
  • Moeilijk opstaan,
  • Kreupel lopen en onregelmatigheid,
  • Pijn, piepen en poot ontlasten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens een orthopedisch onderzoek worden de gewrichten gecontroleerd en wordt vastgesteld waar het probleem zit. Hierna wordt een röntgenfoto gemaakt van het verdachte gedeelte om de ernst van de artrose in kaart te brengen.

Wat is de prognose?

Helaas is artrose niet te genezen. Wel zijn er speciale voedingssupplementen welke de gewrichten kunnen ondersteunen.

Hoe verloopt de behandeling van artrose?

Samen met de dierenarts kan een behandelplan worden opgesteld. Gedoseerde beweging, een juist gewicht (eventueel afvallen), ondersteunende medicijnen of supplementen kunnen bijdragen aan de gezondheid van de hond. Wanneer de hond veel pijn heeft kan gekozen worden om pijnstillers en gelijk ontstekingsremmers te geven. Ook kan gekozen worden om het dier fysiotherapie te geven voor een juiste belasting van de gewrichten.

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?

De dierenarts kan het beste vertellen wat je er mee kunt doen. Hij kan pijnstillers of andere medicijnen voorschrijven om de artrose voor de hond te ondersteunen.

Hoe is artrose bij honden te voorkomen?

Laat het dier geen trappenlopen of springen op jonge leeftijd. De conditie moet langzaam opgebouwd worden, ga niet in eens een boswandeling maken van drie uur maar bouw dit samen met de hond op. Geef het dier kwalitatief goede voeding, zodat zijn botten op jonge leeftijd goed kunnen groeien. Zorg dat je een hond koopt, waarvan de ouders HD of ED getest zijn. Dit is geen zekerheid op dat de hond deze aandoening niet kan krijgen, maar de kans is in ieder geval kleiner.


> Wellicht kan onze Hondenapotheek behulpzaam zijn <