Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Nog op zoek naar een zomeroutfit? Tot 20% korting op zomercollecties 2024!

Nog op zoek naar een zomeroutfit? Tot 20% korting op zomercollecties 2024!

Samen met je paard op vakantie!

Blog_KNHS_VakantiePaard.jpg

Droom jij ook weleens van een bos-, heide of strandvakantie mét je paard of pony? Om samen wakker te worden in hetzelfde verblijf en/of omgeving? Maar waar moet je op letten bij het uitzoeken van een geschikte accommodatie? En wat neem je mee op reis? Naast je tandenborstel en voer… We geven je hier een aantal praktische tips & tricks voor vakantie (in eigen land).

Naar welk gebied?
Ons kleine kikkerlandje is eigenlijk een heel fijn vakantieland, ook voor je paard. De zomer, maar ook de herfst en voorjaar zijn geschikte vakantieperiodes. Er is ook voor iedere ruiter wat wils. Let wel op zaken als mul zand, bevroren bodems, stof en dazen of andere insecten. Daar is het ene paard natuurlijk gevoeliger voor dan het andere paard. Tref voorbereidingen of mijd bepaalde plekken. In onze webshop vind je tal van producten ter bescherming tegen insecten. Zo vind je verschillende geursprays en vliegen uitrijdekens.

Bos & heide ritten
Het bekendste gebied is misschien wel de Veluwe. Prachtige afwisseling van bos, heide en zandverstuivingen. Toch zijn er zoveel meer mooie gebieden in Nederland. Denk aan het Dwingelderveld (Drenthe), de Hondsrug (Drenthe), Utrechtse Heuvelrug, Loonse en Drunense duinen (Brabant) en nog veel meer. Je vindt tal van routes en gebieden op KNHS Buitenrijden.nl Na het aanmaken van een (gratis) account, zie je alle routes op de kaart en kun je deze op verschillende manieren downloaden. Ook zie je op de routekaart mooie plekken om te overnachten of een welverdiende tussenstop te maken (PaardenWelkom bedrijven, zie volgende alinea). Ook is er per route een startpunt en parkeerplaats aangegeven met voldoende ruimte om veilig te laden.

Strandritten
Op het strand rijden is de ultieme droom van vele paardenliefhebbers. In het hoogseizoen kan dit alleen niet op ieder strand in Nederland. Sommige strandopgangen worden in de zomer geheel afgesloten voor ruiters en andere zijn alleen in de avonduren toegankelijk. Check dit altijd voor je vertrekt! Dit kan op buitenrijden.nl of op de website van een lokale routebureau of recreatieschap (voorheen VVV).

De zoektocht naar een geschikte accommodatie…
Waar moet je op letten bij het zoeken naar een geschikte accommodatie? Dit heeft natuurlijk alles te maken met de duur van je vakantie en jouw eigen wensen. Veiligheid voor jouw trouwe vierhoever staat boven alles. De KNHS heeft sinds kort het label PaardenWelkom. Deze hippische bedrijven worden getoetst op veiligheid en toegankelijkheid (liggen vaak direct aan een ruiter- of menroute). Je herkent ze ter plekke aan het gevelbord PaardenWelkom. Op buitenrijden.nl vind je deze bedrijven terug (ook op de routekaart). Je kunt op de website specifiek zoeken op wensen als stallingsmogelijkheden, weidegang, paddock, etc.

Ik ga op reis en neem mee…
Hoe ga je goed voorbereid met je paard of pony op pad? Sommige accommodaties bieden ruwvoer aan maar het is ook verstandig dit zelf te verzorgen. Krachtvoer of supplementen neem je uiteraard zelf mee. Indien je een langere trektocht gaat maken is het raadzaam na te denken over je voer- en drinkbeleid onderweg. Op buitenrijden.nl staan voertips voor onderweg. Ook is het slim om voor onderweg een halster en touw mee te nemen (of je hebt een halsterhoofdstel). En een zadeltas of een zadeldekje met tas met inhoud. Op Buitenrijden.nl vind je een korte checklist. Op www.agradi.nl vind je al deze artikelen terug. Denk ook aan zonnebrand voor jezelf én je paard (indien deze gevoelig is voor UV).

We wensen je een hele fijne zomervakantie met je paard!

Door: KNHS Nederland