Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Oorontsteking bij konijnen

Oorontsteking heeft ook een andere benaming, namelijk Otitis. Het oor bestaat uit 3 onderdelen; de buitenkant (uitwendige gehoorgang of externa), de binnenkant (het binnenoor of interna) en het tussenliggende gedeelte (het middenoor of media). Tussen de “externa” en de “media” zit het trommelvlies. Bij een otitis externa is de gehoorgang buiten het trommelvlies ontstoken, bij een otitis media zit de ontsteking net achter het trommelvlies. Bij een otitis interna zit de ontsteking heel diep in het oor, vaak zijn er ook zenuwen bij betrokken.

Hoe ontstaat oorontsteking bij konijnen?

Vaak wordt een otitis media veroorzaakt van binnenuit. Dit gebeurt dan via de buis van Eustachius. Dit is een buisje tussen de mondholte en het middenoor (“media”). Bacteriën zoals Pasteurella multocida (zie ook “snot bij konijnen” in de diergezondheidswijzer) kunnen hierdoor omhoog klimmen naar het middenoor en daar een ontsteking veroorzaken.

Een otitis media kan ook ontstaan vanuit een otitis externa. Dus als je konijn een ontsteking van de uitwendige gehoorgang heeft (de gehoorgang buiten het trommelvlies), dan kan deze door het trommelvlies heen naar binnen gaan. Dit gebeurt heel weinig bij konijnen.

Een ontsteking van het binnenoor (otitis interna) ontstaat vrijwel altijd vanuit een otitis media.

Kan ieder konijn oorontsteking krijgen?

Ieder konijn kan last krijgen van een oorontsteking. Dit kan aan één oor of aan beide oren tegelijk zijn. Bij hangoren is er vaak sprake van een otitis externa. Dit komt doordat de gehoorgang van een konijn relatief lang is en door hangende oren wordt deze een beetje dicht gedrukt. Hierdoor kan het oorsmeer moeilijker naar buiten en zal langer in de gehoorgang achterblijven. Er is dan niet sprake van een klassieke oorontsteking, maar meer een ontsteking als gevolg van teveel oorsmeer. Als je konijn hier regelmatig last van heeft, zou je de oren van je konijn regelmatig schoon kunnen maken met een zalf die oorsmeer wat dunner maakt. Hierdoor kan het gemakkelijker uit het oor naar buiten komen.

Een andere, veel voorkomende, oorzaak van een otitis externa is mijten, ook wel oorschurft.

Hoe kan ik oorontsteking bij konijnen herkennen?

Bij een oorontsteking kan het oor van je konijn rood zijn, er kan pus uitkomen en je konijn kan minder goed horen. Je konijn kan een oorontsteking hebben zonder symptomen, maar hij/zij kan er ook veel last van hebben. Je konijn zal dan schudden met de kop, krabben aan het oor, vaak minder goed eten (door pijn) en hij/zij kan een bult hebben net onder het oor. Dit is vrij uniek bij konijnen. Ze kunnen een bult krijgen net achter het oog en onder het oor (de oorbasis). Let op; een bult op deze plek betekent niet altijd dat je konijn een oorontsteking heeft, ook andere aandoeningen kunnen dit geven!

Een ontsteking van het binnenoor (otitis interna) zorgt vaak voor hele andere problemen, zoals evenwichtsstoornissen en scheel kijken. Gelukkig komt dit maar zelden voor.

Hoe wordt de diagnose oorontsteking bij een konijn gesteld?

Een oorontsteking kan heel hardnekkig zijn en snel uit de hand lopen, wacht dus niet te lang met naar je dierenarts gaan. Dit maakt de behandeling alleen maar lastiger, tijdrovender en duurder. Hoe eerder je het probleem oplost, hoe gemakkelijker het is.

Als je denkt dat je konijn een oorontsteking heeft, dan zal je dierenarts het oor van je konijn moeten onderzoeken. Er zijn speciale lampjes waarmee je dierenarts in het oor van je konijn kan kijken, zelfs tot aan het trommelvlies. Als je dierenarts pus in het oor ziet, dan weet hij/zij direct dat er een oorontsteking is. Als de gehoorgang verstopt zit, dan zal de pus dus niet meer naar buiten kunnen, het hoopt zich dan op in het oor. Op dat moment kun je ‘het bultje’ zien aan de oorbasis waar eerder over is gesproken.

Wat is de behandeling van oorontsteking bij konijnen?

In eerste instantie zal het oor van je konijn schoon gespoeld moeten worden. Als dit niet gebeurt, kunnen de medicijnen niet goed hun werk doen. Ook als er alleen oorsmeer in het oor van je konijn zit, moet het oor schoongemaakt worden. Nadat het oor van je konijn goed schoon gespoeld is, moet je het oor gaan zalven. Hiervoor krijg je een zalf van je dierenarts die je 1x (soms 2x) per dag in het oor moet spuiten. De eerste keer zal je dierenarts dit voordoen. Deze therapie moet je lang volhouden voor voldoende resultaat. Ook moet je regelmatig terugkomen bij je dierenarts om te controleren of de zalf voldoende werkt. Ook al zijn de symptomen verdwenen, dat betekent nog niet dat de oorontsteking dat ook is. Het is heel belangrijk om niet te vroeg te stoppen met het zalven van het oor, de oorontsteking komt dan direct weer terug!

Een enkele keer gebeurt het dat de therapie niet aan wil slaan, opereren is dan nog de enige optie. Hierbij maakt je dierenarts het oor van je konijn open om alle pus eruit te kunnen spoelen. Niet iedere dierenarts kan dit.

Kan ik oorontsteking bij konijnen voorkomen?

Zoals gezegd ontstaat een oorontsteking vaak door Pasteurella. Het is daarom heel belangrijk om bij de eerste symptomen van deze ziekte contact op te nemen met je dierenarts. Zie hiervoor ook het artikel Snot bij konijnen in de Konijnengezondheidswijzer.

Ook een otitis externa kan zorgen voor een otitis media. Daarom moet je regelmatig de oren van je konijn controleren en bij problemen met teveel oorsmeer ervoor zorgen dat dit gemakkelijker weg kan. Ga nooit met een wattenstaafje in het oor van je konijn! Hierdoor zal je de oorsmeer alleen maar vaster in het oor duwen, waardoor de kans op een lelijke ontsteking toeneemt.


> Wellicht kan onze Knaagdierenapotheek behulpzaam zijn <