Braken (Overgeven) bij Honden

Bij braken worden voedsel of andere stoffen uit het lichaam verwijderd. Honden braken vaker dan mensen, dat komt meestal doordat ze iets verkeerds gegeten hebben. Vaak is na één of twee keer braken het dier al weer beter. Braken kan voorkomen met een nuchtere maag of na het eten. Wanneer braken voorkomt op een nuchtere maag, komt er vaak geel of wit slijm bij voor.

In de ochtend komt het regelmatig voor dat honden wat gal opbraken. Dit komt omdat gal bij de hond terugstroomt naar de maag wanneer er lange tijd niks gegeten wordt.

Wanneer de hond braakt, hoef je niet gelijk de dierenarts te bellen. Het is normaal dat honden af en toe een keer braken om de ongewenste stoffen uit het lichaam te verwijderen. Wanneer de hond echter meerdere malen per dag braakt, kun je jezelf zorgen gaan maken en zorgen dat het braken zo snel mogelijk stopt. Wanneer de hond de gehele dag niet wil drinken of dat het drinken er net zo snel weer uitkomt, is het raadzaam om even langs de dierenarts te gaan.

Wat zijn de oorzaken van braken?

De oorzaak is meestal te vinden in de maag en/of de darmen. Braken is vaak een reactie op slecht (vallend) voedsel of intolerantie, een maag of darmontsteking, wormbesmetting, ruimte-innemende processen en verstopping of afsluiting.

Enkele oorzaken zijn:

 • Iets verkeerds gegeten,
 • Gras eten,
 • Problemen met het maag-darmkanaal,
 • Nier problemen,
 • Problemen aan de alvleesklier,
 • Andere eetgewoontes,
 • Problemen aan de slokdarm,
 • Stress, autoreizen en spanningen.

Wat zijn de symptomen?

 • Dier gaat overdreven veel slikken.
 • Dier gaat kwijlen en krijgt kwijlslierten langs zijn wangen.
 • Kokhalzen met of zonder resultaat: Braaksel of alleen wat geel slijm.
 • Dier voelt zich niet lekker en kan er erg ziek van zijn.

Hoe verloopt de behandeling?

De oorzaak van het braken moet worden achterhaald. Afhankelijk van de symptomen en de oorzaak krijgt het dier krijgt een middel tegen de misselijkheid. Dit middel werkt enkele dagen. Meestal zijn hierna de symptomen verdwenen.

De eerst dag moet jehet dier alleen kleine beetjes water geven. Daarbij moet ervoor gezorgd worden dat dit water niet te koud is. Twee tot drie dagen nadat het herstel begonnen is, mag het dier weer normaal drinken. Dit is noodzakelijk om uitdroging te voorkomen, aangezien het dier veel vocht kan verliezen tijdens het braken. Als het dier moeite heeft met drinken, kan ervoor gekozen worden om het dier wat kippenbouillon geven.

Ongeveer na drie tot vier dagen kan de hond weer kleine beetjes eten. Het is raadzaam om de hond vier keer per dag kleine hoeveelheden voeder te geven. Het dier moet licht verteerbare voeding krijgen, dit kan zijn: gekookte kip, rijst, macaroni, wit brood of aardappelen. Ook kunnen de brokjes in warm water fijn gemaakt worden, waarbij bijvoorbeeld wat rijst wordt gegeven. De hoeveelheden voeder moeten langzaam opgebouwd worden.  Wanneer je rijst hebt gekookt voor het dier, kan ook het water waarin de rijst gekookt is aan het dier geven. Het is echter wel van belang dat dit water afgekoeld is. 

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?

Zolang het dier blijft drinken en maar één of twee keer overgeeft is er geen probleem. Als het dier meerdere keren per week/per dag gaat braken en niet meer wil drinken moet je direct naar de dierenarts om uitdroging te voorkomen. Er is sprake van een spoedsituatie wanneer het dier heftig braakt, maar er helemaal niks uitkomt. Ook wanneer het dier zeer vaak achter elkaar en/of zelf ontlasting opbraakt is er sprake van een spoedgeval. In dit geval kan het voorkomen dat het dier een vreemd voorwerp heeft ingeslikt waardoor de darm wordt afgesloten.

Wanneer het dier iedere dag eens braakt kan hij op den duur een mindere energie krijgen omdat de voedingsstoffen niet goed in het bloed worden opgenomen.

Om een inschatting te maken, kan je de temperatuur van de hond meten aan de hand van een thermometer. Een normale temperatuur voor een hond ligt tussen de 38 en de 39 graden Celsius. Wanneer de temperatuur hoger wordt dan 39,2 graden Celsius is, moet je direct naar de dierenarts gaan.

Hoe is braken te voorkomen?

Als er sprake is van een virus of afwijkende functies in het lichaam is het niet altijd te voorkomen. Je kunt het dier weghouden van vreemde stoffen die hij eventueel kan eten.

Ook kan eens goed gekeken worden naar de voeding van de hond. Het is met name belangrijk dat je naar de eiwitten en de voedingsvezels kijkt. Het zou helemaal optimaal zijn wanneer er ook rijst in de voeding zit. Deze factoren dragen bij aan een optimale verteerbaarheid en goede darmflora.


> Wellicht kan onze Hondendrogist behulpzaam zijn <