Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, morgen verzonden
90 dagen gratis retour *

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Maten paardendekens en passing

De juiste dekenpassing voor je paard!

Wanneer je een deken voor je pony of paard wilt bestellen, is het van groot belang dat je weet welke maat deken je precies nodig hebt. Met de juiste maat kan je paard veel plezier hebben aan je deken. Op deze pagina van Agradi vind je uitleg over hoe je de dekenmaat en dekenpasvorm van jou pony of paard het beste kan bepalen.

De maat

De maten in de tabel hier onder worden allemaal in centimeters aangegeven. De enige uitzondering is de UK maat, deze wordt in inches (”) aangegeven. De tabel vermeldt ook de maten voor een hals of masker bij je pony of paard. De maten in de tabel zijn een inschatting. Het zo maar zijn dat 2 paarden met dezelfde stokmaat toch een verschillende dekenmaat hebben doordat zij van bouw verschillen.

Voor de beste inschatting kan je het paard zelf nameten. Dit doe je door het begin van je meetlint op het midden van de borst van je paard te leggen (punt A), en dan om de schouder heen naar het einde van de achterhand (punt B). Zorg dat je meetlint de gehele lijn op dezelfde hoogte blijft. De maat die hieruit komt is de onderlengte van de benodigde deken, in de tabel kan je deze terug vinden als de Nederlandse dekenmaat.

Bij de paardendekens op onze webshop worden 2 maten doorgegeven. De eerste maat geeft de ruglengte van de deken aan en de tweede maat de onderlengte. In Nederland zijn wij gewend om de onderlengte te gebruiken, maar bijvoorbeeld de merken Horseware en Bucas duiden zelf hun maten aan in ruglengtes.

NL_algemeen_Dekentabel_v2.jpg

Het model deken

Niet alleen de juiste maat is van belang, ook het juiste model. Heb je een breed en/of barok gebouwd paard hebt dan zijn er dekens met modellen welke speciaal toegespitst zijn voor dit type paarden. Behalve paarden met een brede bouw heb je ook juist damespaardjes met een smallere bouw dan het gemiddelde paard. Zij zijn juist gebaat bij een deken met een smallere halsomvang.

Wil je advies ontvangen over een geschikt model deken voor je paard? Bel ons of stuur ons een mail met een foto van je paard.

Het passen

Wanneer je naar je beste geweten een maat en een model deken uitgekozen hebt en je hebt het pakketje met de deken mogen ontvangen dan is het tijd om je nieuwe deken te passen. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig zodat, mocht de deken niet mooi passen, een volgende klant er geen hinder van heeft. Ook een volgende klant heeft graag een deken zonder haren en vuil, maar met de geur van nieuw. Zorg daarom dat je paard zo schoon en droog mogelijk is bij het passen. Doe je paard eerst een schoon laken of andere dunne deken op zodat er zo min mogelijk haar aan de nieuwe deken kunnen plakken. Met name bij dekens met een fleecevoering zijn losse haartjes er erg moeilijk weer uit te krijgen.

Leg de deken eerst iets te ver naar voren op en maak de voorsluiting dicht. Zorg er voor dat de stof van de linker zijde en de rechterzijde elkaar op zijn minst aan raakt. Schuif nu de deken wat verder naar achteren zodat de deken op de juiste plek ligt. Op deze manier liggen de haren van het paard ook in de juiste richting onder de deken. Maak als laatste de buiksingel en eventueel bilriemen dicht. Bij bilriemen haal je de ene riem door de andere heen om de deken zo stabiel mogelijk te laten liggen.

De stiknaad van de staartflap hoort ongeveer bij de staartaanzet van het paard te zitten. Veel mensen denken dat een paard er lekker warmpjes bij staat wanneer de deken langer valt, maar een te lange deken trekt vaak naar achteren en heeft ook meer kans op scheef liggen. Een te lange deken is daarom helemaal niet zo comfortabel voor je paard. Wanneer het stiksel van de staartflap bij de staartaanzet zit is de deken echt lang genoeg.

Werp ook een kritische blik op de halsomvang. Wanneer deze te groot is zal de bovenrand van de deken achter de schoft van je paard klem gaan zitten. Kies dan liever voor een deken met een kleinere halsomvang. Wanneer de halsomvang te strak is voor het paard zal het gaan knellen. Hierdoor kan je paard minder vrij bewegen en kan je drukkingen krijgen. Ga ook eens met je hand tussen de deken en de schoft als je paard met zijn hoofd aan de grond staat te eten, tenslotte staan de paarden vele uren per dag in deze houding. Is er genoeg ruimte?

Voorbeelden

Hier volgen drie voorbeelden van steeds hetzelfde paard die drie dekens op heeft; een te korte deken, een deken met de juiste maat en een te lange deken.

1) Onderstaande deken is te kort voor dit paard. Dat heeft de volgende gevolgen:

 • De deken zit te strak om de hals. Hierdoor kan het paard ook niet fijn grazen
 • Er is weinig ruimte voor de schouders waardoor de bewegingsvrijheid beperkt wordt door de deken
 • De deken is te kort waardoor de buik niet goed beschermd wordt
 • De achterhand wordt niet geheel bedekt door de deken
 • Er zitten veel vouwen in de deken omdat de deken trekt

Deken te kort

2) Deze deken zit precies goed! Dat heeft de volgende gevolgen:

 • De hals geeft de ruimte om dit paard naar beneden te kunnen laten bewegen.
 • De stof van de deken valt losser om de schouders van het paard zodat het paard prettig kan bewegen
 • De deken valt over de buik heen
 • De deken is precies lang genoeg. Het begin van de staartflap begint bij de aanzet van de staart
 • Deze deken heeft duidelijk minder vouwen

Deken goed

3) Onderstaande deken is te lang voor dit paard. Dat heeft de volgende gevolgen:

 • Je ziet dat de deken ruim over de staart van het paard heen valt. Omdat de achterzijde te lang is gaat de deken door zijn gewicht naar achteren trekken
 • Doordat de deken naar achteren trekt komt er veel druk op de schouders te staan. Wanneer de halsomvang ook te groot is voor het paard dan zal de deken bij de hals klem achter de schoft komen te liggen.
 • Scheef liggen bij gebruik is ook een nare gewoonte wat je regelmatig dekens terug ziet komen bij dekens die te lang voor het paard zijn. De deken ligt door zijn lengte niet meer stabiel op het paard

.

Deken te lang

Wil je advies ontvangen over een geschikt model deken voor je paard? Bel ons of stuur ons een mail met een foto van je paard. Mocht je er achter komen dat de pasvorm beter kan voor je paard dan kan je bij Agradi gratis de deken retourneren! Op deze pagina kan je je gratis retourzending aanmelding. Twijfel je of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. Voor al onze dekens zoals winterdekens, regendekens, vliegendekens en meer kijk hier.