Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Tot 25% korting op bijna alles in de koningsdagsale!🧡

Tot 25% korting op bijna alles in de koningsdagsale!🧡

Blog Bucas: Tips om je winterdeken op te bergen voor het voorjaar!

merkenshopbanner_blog_bucas_dekenswassen.jpg

De temperaturen stijgen steeds meer. Daardoor is binnenkort de winterdeken te warm en maakt deze plaats voor een voorjaarsdeken. Maar hoe berg je een winterdeken op? Gaat de winterdeken gelijk in de kast, of wordt deze eerst gewassen? Om unieke eigenschappen van de deken te behouden, is het van belang om deze op een goede manier op te bergen. Hierbij tips om de winterdeken op te bergen voor het voorjaar!

Was dekens op tijd

Het is onvermijdelijk dat een deken smerig wordt. Je paard gaat rollen en er komen vlekken in de deken. Daarnaast zullen er ook mestvlekken in komen. Deze vlekken zijn schadelijk voor dekens. Van nature zit er namelijk ammonia in mest en urine. Als dit een langere tijd op de deken kan inwerken, zal het de coating van de (waterdichte) deken gaan aantasten. Dit is iets wat je natuurlijk liever niet hebt. Het proces gaat geleidelijk, waardoor het in het begin niet zichtbaar zal zijn. Eerst zal de coating zwak worden, waardoor er haarscheurtjes in de coating zullen komen. Uiteindelijk zal de gehele coating los gaan laten.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om je deken(s) (regelmatig) te wassen. Het is namelijk niet schadelijk om deze meerdere malen per seizoen te wassen, mits dit gebeurt volgens de Bucas wasvoorschriften. Heeft je paard 24/7 een Bucas deken om? Dan is het belangrijk om deze tussen de zes tot acht weken te wassen, als dat mogelijk is. Wanneer dat niet haalbaar is, was dan de deken op het moment dat deze een tijd niet meer nodig is. Een seizoenswisseling is daar een mooi voorbeeld van.

Bucas deken zef wassen of laten wassen?

Je kunt een deken zelf wassen, of deze laten wassen door een wasserij. Bij beide opties is het belangrijk dat er gewassen wordt volgens de wasvoorschriften van Bucas, met het advies om Bucas Rug Wash en Conditioner te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat niet warmer dan 40 graden wordt gewassen en dat er geen gebruik gemaakt wordt van de droger. Om de deken op een goede manier te drogen, kan deze het beste uitgehangen of neergelegd worden in een onverwarmde ruimte.

Een handige tip is, als je de deken zelf wast, om deze vooraf even af te spoelen zodat het meeste vuil verwijderd is. Dat kan met een gewone tuinslag. Let op dat je daar geen hogedrukreiniger voor gebruikt. Daarnaast is het af te raden om een deken te wassen bij een tankstation. De wasmachines zijn daar niet beveiligd waardoor het water warmer dan 40 graden kan worden. Dat is schadelijk voor de waterdichte laag. Ook blijft het water de gehele tijd verwarmd, waardoor het naspoelen ook gebeurt met warm water. Het is beter dat dit gebeurt met koud water.

Wat is Bucas Rug Wash en Rug conditioner?

Bucas Rug Wash is een speciaal wasmiddel voor het wassen van waterproof en ademende paardendekens. Het wasmiddel is vrij van fosfaten en kan ook gebruikt worden voor andere soorten textiel die waterproof zijn. Door Bucas Rug Wash te gebruiken, blijven de goede eigenschappen van de deken intact. Als je de deken met de hand wast, is het aan te raden om 25ml wasmiddel te gebruiken per 10 liter water. In een wasmachine is het aan te raden 50ml wasmiddel te gebruiken per 4,5 kg wasgoed.

De Bucas Rug Conditioner herstelt de waterafstotende laag van de deken. Als een deken gewassen is, kan de buitenkant ingespoten worden met de Rug Conditioner. Hierdoor zal de waterafstotende laag weer hersteld worden. Let op, gebruik de spuitbus buiten of in een goed geventileerde ruimte!

Testen of de deken nog waterproof is

Wanneer het veel regent, lijkt het soms alsof je deken lek is. Als jouw paard zonder halsstuk buiten staat, kan inregenen hiervan een oorzaak zijn. Wanneer je een halsstuk aan je deken bevestigd, voorkomt dit dat het kan gaan inregenen. Het is vergelijkbaar met een capuchon bij mensen, regent het en hebben wij geen capuchon op? Dan worden wij ook (gedeeltelijk) nat.

Om te controleren of een deken wel of niet lekt, kun je een lektest uitvoeren.. Het enige wat daarvoor nodig is, is je deken, een emmer en een bakje met water. Leg de deken over de emmer heen en druk er een kuiltje in. Giet vervolgens het bakje met water in het zelfgemaakte kuiltje. Laat dat ongeveer vijf minuten staan. Voel vervolgens aan de binnenkant van de deken of deze nog droog is. Op deze manier kom je er snel achter of de deken lek is of niet. Het is niet erg als de buitenste stof donkerder is geworden, de waterdichte laag zit namelijk aan de binnenkant. Wanneer de lektest wordt uitgevoerd, is het belangrijk om dit niet bij de naden te doen. Deze zijn gestikt en kunnen daardoor kapot gaan.

De deken opbergen

Als de deken eenmaal klaar is om opgeborgen te worden, is het aan te raden om deze op te bergen in de tas die je hebt gekregen bij de aankoop van je deken. Door de deken in een afgesloten tas te bewaren, blijft de deken schoon en neemt deze niet veel ruimte in. Daarnaast kunnen er dan geen insecten bij de deken komen. Zo is de winterdeken klaar voor gebruik wanneer het regenachtige en koude weer voor de deur staat!

Enkele relevante producten

Bucas Rug Wash is speciaal ontwikkeld voor het wassen van waterdichte en ademende stoffen.

Bucas Rug Conditioner herstelt de waterafstotende laag van je deken.