Oorontsteking bij honden

 Oorontsteking is een ontsteking in de buitenste gehoorgang. Doordat de huid ontstoken is door een bepaalde oorzaak, wordt de gehoorgang nauwer. Hierdoor kan het oorsmeer moeilijk weg en daardoor kan het nog erger gaan ontsteken.

Rassen met hangende oren zijn hier gevoeliger voor dan rassen met staande oren. Dit komt doordat er weinig lucht bij de hangende oren kan komen. Het wordt sneller warm en vochtig, hierdoor ontstaat er een ultieme broeiplaats voor bacteriën, schimmels en mijten. Voorbeelden van hondenrassen die er eerder last van kunnen krijgen zijn de Cocker Spaniël, Golden Retriever en de Duitse Herder.

Wat zijn de oorzaken van een ooronsteking?

Bacteriën, gisten en schimmels hebben een ideale omgeving om zich in te vermeerderen. Doordat de hond aan zijn oor krabt ontstaan er wondjes waar de bacteriën, gisten en schimmels zich verder in kunnen vermeerderen.

Oormijt kan oorontsteking veroorzaken, dit is een zeer besmettelijke parasiet. De oormijt tast meestal beide oren aan, dit is herkenbaar aan het zwarte oorsmeer.

Een vreemd voorwerp in het oor kan een ontsteking veroorzaken. Dit voorwerp gaat irriteren en kan eventueel zelfs door het trommelvlies heen steken. In de zomer komt het nogal eens voor dat een grasaar in het oor terecht komt en vervolgens gat irriteren.

Huidproblemen als een allergie kan een ontsteking veroorzaken, wat overgevoeligheid in de hand werkt.

Ook een poliep kan een oorzaak zijn van oorontsteking. Een poliep is een kleine tumor in de gehoorgang van het dier. Deze oorzaak komt echter vaker voor bij katten dan bij honden.

Wat zijn de symptomen?

  • Schudden met de kop.
  • Kop scheef houden (meestal bij middenoorontsteking).
  • Jeuk en krabben aan het oor.
  • Verdikking van de gehoorgang.
  • Pijnlijk als het oor wordt aangeraakt.
  • Doofheid of slecht horen.
  • Binnenkant is rood en stinklucht uit de oren.
  • Bruin, zwart oorsmeer.
  • Veel oorsmeer.

Wat is de prognose van oorontsteking?

De prognose is afhankelijk van de oorzaak, ook is het belangrijk om te weten of het trommelvlies beschadigd is of niet. Oorontstekingen zijn goed te behandelen en het vooruitzicht is dus ook goed.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Er kan gekozen worden voor een behandeling met zalven, deze zijn er in verschillende vormen. De zalven zijn ter behandeling van de roodheid, bacteriën, gisten en mijten. Wanneer mijten of vlooien de oorzaak zijn kan een pipet helpen bij de behandeling. Er kan ook gekozen worden voor pijnstillers, deze worden voornamelijk gebruikt wanneer de hond enorme pijn heeft als gevolg van de oorontsteking.

Als het oorsmeer moet worden verwijderd kan ervoor gekozen worden om oorcleaners te gebruiken. Deze cleaners worden voornamelijk gebruikt wanneer er een grote hoeveelheid oorsmeer moet worden verwijderd. Bij een grote hoeveelheid oorsmeer kan spoelen ook vaak een oplossing zijn. Door het spoelen kunnen zalven hun werk doen.

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?

Voor het dier is het erg pijnlijk, daarnaast kan het trommelvlies op den duur schade oplopen. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder de kans op ernstige gehoorbeschadigingen. Het is belangrijk om regelmatig terug op controle te komen bij de dierenarts om te zien of er verbetering is. Vaak wanneer je de haren uit het oor wegknipt krijgt het oor meer lucht en heb je minder kans op ontstekingen. 


> Wellicht kan onze Hondendrogist behulpzaam zijn <