Overgewicht bij honden

Veel honden in Nederland leiden aan overgewicht, dit kan echter verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is van belang dat deze honden gewicht verliezen om de gezondheidsrisico’s te beperken. Wanneer de hond twintig procent meer weegt dan het ideale gewicht, spreken we van obesitas.

Wat zijn de oorzaken van overgewicht?

De voornaamste reden van overgewicht bij honden is de voeding. Vaak wordt er te veel voeding aangeboden in verhouding met de hoeveelheid lichaamsbeweging die de hond krijgt. Ook speelt de kwaliteit van de voeding een rol. Het is van belang dat je de verpakking goed leest voordat het aan de hond wordt gegeven. Ook worden tussendoor vaak meerdere snacks gegeven, dit is te vergelijken met het snoepen van mensen. Wanneer de hond te veel en ongezonde snacks krijgt, draagt dit bij aan het overgewicht.

Wanneer je de hoeveelheid voer gaat afstellen voor de hond, is het belangrijk dat je rekening houdt met de hoeveelheid beweging die de hond krijgt per dag.

Naast de voeding en beweging van de hond, speelt erfelijke aanleg een rol. Enkele rassen waarbij overgewicht sneller voorkomt zijn onder andere Labrador Retriever, Beagles of Cocker Spaniëls.

Ook ontwikkelen honden na een castratie of een sterilisatie vaak overgewicht. Dit komt doordat er een verandering optreedt in de stofwisseling. Ook een verminderde schildklierfunctie kan leiden tot overgewicht. Dit is ook een van de oorzaken dat er een trage stofwisseling ontstaat.

Als laatste speelt de leeftijd van de hond nog een rol, oudere honden komen namelijk sneller aan. De reden hiervoor ligt voornamelijk bij de activiteit van de honden. Over het algemeen zijn oudere honden minder actief. Om overgewicht te voorkomen kan je ervoor kiezen om oudere honden op een dieet te zetten met speciaal dieet voer of de hond voer te geven wat speciaal voor oudere honden is samengesteld.

Wat zijn de symptomen en risico’s?

We spreken van overgewicht wanneer de ribben, de wervelkom en de bekkenbotten met moeite voelbaar zijn. Een hond in een normale conditie met een ideaal gewicht, zijn de ribben, de wervelkom en de bekkenbotten zichtbaar en gemakkelijk te voelen. We spreken van obesitas wanneer er overtollig vet is te zien op de borstkas, de wervelkom en aan het begin van de staart. De hoeveelheid wat aanwezig is bij een hond, verschilt echter ook per ras. Zo heeft een Hazewindhond vaak veel minder vet dan een Bulldog.

De symptomen van overgewicht bij honden zijn:

 • De conditie gaat achteruit. Het dier beweegt traag en heeft een slecht humeur. Dier slaapt veel.
 • Ribben zijn niet meer te voelen. Geen taille te zien.
 • Gewrichtsproblemen.
 • Ademhalingsproblemen.
 • Verminderde vachtconditie, kan zich niet verzorgen.
 • Kans op verstopping.
 • Suikerziekte.
 • Hartproblemen. Leverproblemen.
 • Verhoogt anesthesie risico.

Wat is de behandeling van overgewicht?

De hond zal op dieet moeten om gewicht te verliezen. Wanneer de eigenaar goed meewerkt, heeft de hond of kat een goed vooruitzicht. Echter is het van belang dat het dier niet te snel vermagerd. De richtlijn die je kan aanhouden is: Laat het dier 1% van het huidige lichaamsgewicht afvallen per week.

Wanneer hier dier begint aan een vermageringstraject zal allereerst het begingewicht worden genoteerd. Hierna wordt het streefgewicht bepaald en in welke tijd dit moet gebeuren. Daarna wordt er naar de voeding van het dier gekeken. Er zal bepaald worden hoeveel energie er in het voer mag zitten en welk dieetvoer er gebruikt gaat worden.

Wanneer bepaald is welk dieetvoer je gaat gebruiken, wordt een voedingsschema opgesteld waarop het voer over meerdere malen per dag wordt verdeeld. Naast deze voeding is het belangrijk dat je géén tussendoortjes geeft.

Ook is het belangrijk dat je naar de lichaamsbeweging van het dier gaat kijken. Wanneer het dier weinig lichaamsbeweging is gewend, is het belangrijk dat dit langzaamaan wordt opgebouwd. Vaak wordt begonnen met spelen, waardoor de hond alweer enigszins in beweging komt. Wanneer dit enige tijd is gedaan, kan je gaan wandelen met de hond. De afstand die je met het dier gaat wandelen, moet rustig aan worden opgebouwd.

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?

Hoe sneller je erbij bent, hoe minder kans het dier heeft op complicaties ten gevolge van Obesitas. Een onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 50% van onze honden en katten lijdt aan zwaarlijvigheid. Het is belangrijk een goede begeleider te hebben bij het laten afvallen van je dier.

Hoe is overgewicht bij honden te voorkomen?

 • Pas de voeding aan na castratie of sterilisatie van je dier. De stofwisseling veranderd na een castratie zodanig dat het dier meer vetten opslaat in zijn lichaam.
 • Geef het dier zo min mogelijk tussendoortjes.
 • Geef de porties eten verdeeld over meerder keren per dag. 

> Neem een kijkje bij ons Hondenvoer <