Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, maandag verzonden
90 dagen gratis retour *

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Blog KWPN: Hengstenkeuring 2022

Blog_KWPN_HengstenKeuring_2022.jpg

Over drie weken is het zo ver! Vier dagen lang kijkplezier tijdens de KWPN Hengstenkeuring, van 2 tot en met 5 februari 2022. De KWPN Hengstenkeuring is dit jaar niet in de Brabanthallen in Den Bosch, maar is online te volgen vanuit de thuisbasis van het KWPN in Ermelo. Het Algemeen Bestuur van het KWPN heeft dat besloten gezien de huidige maatregelen rondom het coronavirus en de ongewisse situatie in februari. In deze blog leggen we je meer uit over de hengstenselectie.

Hoe gaat de hengstenselectie in zijn werk?

Iedere fokker die denkt dat zijn hengst in aanmerking komt voor de KWPN-fokkerij als dekhengst kan hem inschrijven voor de eerste bezichtiging, die plaatsvindt op het KWPN-centrum in Ermelo. De eerste bezichtiging is jaarlijks in het late najaar, de meeste hengsten zijn dan net geen drie jaar oud. Voordat een hengst wordt goedgekeurd, moet deze eerst een aantal strenge selecties doorlopen. Dit zijn om te beginnen de eerste- en tweede bezichtiging. Tijdens de eerste bezichtiging wordt een hengst beoordeeld op de uiterlijke waarneembare (erfelijke) afwijkingen of gebreken, daarnaast wordt beoordeeld of de hengst over een functioneel en correct exterieur beschikt. Een springhengst moet zijn kwaliteiten tonen in het vrij springen, de dressuurhengsten worden beoordeeld in vrije beweging. Overtuigt een jonge hengst in de eerste bezichtiging? Dan ziet de hengstenkeuringscommissie de hengst graag terug in de tweede bezichtiging. Normaal is die in Den Bosch, dit jaar is deze live te volgen vanuit Ermelo.

KWPN Hengstenkeuring

In de tweede bezichtiging, die plaatsvindt tijdens de KWPN Hengstenkeuring, worden naast exterieur en aanleg ook de afstamming duidelijk in de besluitvorming meegewogen. Voor de tweede bezichtiging worden de inmiddels driejarige hengsten wederom in de zogenaamde ‘kooi’ verwacht en mogen ze nogmaals vrijbewegen en indien van toepassing vrijspringen. Na de tweede bezichtiging worden de allerbeste KWPN-geregistreerde hengsten geprimeerd. Door de primering van de hengsten worden de meest complete hengsten extra in de schijnwerpers gezet en kan hierdoor aangeven welke richting het KWPN op wil met de fokkerij. Alle kenmerken, zoals exterieur, aanleg, afstamming en gezondheid, wegen mee voor de definitieve beslissing of een hengst al dan niet wordt aangewezen voor het laatste traject voor zijn mogelijke goedkeuring: het verrichtingsonderzoek.

Verrichtingsonderzoek

Als een hengst wordt aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, dan begint hij aan het laatste traject op weg naar zijn goedkeuring. De hengsten worden in het verrichtingsonderzoek gedurende een aaneengesloten periode van 21 dagen getest op hun natuurlijke aanleg voor de sport, instelling en op karakter. Ze worden geselecteerd met het oog op hun eventuele rol als vaderdier binnen de toekomstige KWPN-populatie.

Wanneer al deze fases van het goedkeuringstraject doorlopen zijn, is de hengst KWPN-goedgekeurd en dat is natuurlijk de droom van iedere fokker.

Hengst erkennen op latere leeftijd
Ook is het mogelijk dat een hengst op latere leeftijd erkend wordt bij het KWPN. Deze selectie vindt plaats op de Blom Cup (KWPN Kampioenschap voor jonge springpaarden) en op de Pavo Cup (KWPN Kampioenschap voor jonge dressuurpaarden). Op de eerste dag dat de hengsten in actie komen, wordt begonnen met een beoordeling van het exterieur en de stap en draf op de harde bodem. De hengstenkeuringscommissie kan dan een eerste indruk opdoen wat betreft model en correctheid van het fundament. Hiernaar wordt het springen en bewegen van de hengsten beoordeeld onder het zadel. Oudere hengsten die op grond van hun prestatie worden aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, dienen zich te onderscheiden tussen hun leeftijdsgenoten.

Nieuwsgierig naar de KWPN Hengstenkeuring? Je volgt het gehele programma live via kwpn.nl!