Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

De aanschaf van een konijn

Het is een onwijs leuk (en goed) idee om een konijn aan te schaffen, maar hoe pak je zoiets nou aan? Waar moet je kijken en hoe bepaal je nou of een konijn gezond is? Het is belangrijk om van tevoren te bedenken met welk doel je een konijn aanschaft. Is het voor de kinderen, is het voor jezelf of is het als maatje voor een konijn wat je al hebt? In alle gevallen is het daarnaast ook belangrijk om te weten wat voor een soort konijn je wil. Als laatste is het nog belangrijk om jezelf te realiseren dat konijnen echte groepsdieren zijn. Eigenlijk zou je minimaal twee konijnen moeten hebben. Zeker als je ervoor wilt zorgen dat je konijn zich gelukkig voelt.

Wat voor soort konijn?

Doorgaans is het zo dat hoe groter het konijn, denk aan een Vlaamse Reus, hoe vriendelijker. Tegelijkertijd heeft een groter konijn andere behoeften dan een kleiner konijn op het gebied van beweging en voeding. Het oppakken van een konijn kan best heel gevaarlijk zijn, de rug van een konijn is heel gevoelig en kan gemakkelijk breken. Laat daarom kinderen nooit zelfstandig een konijn oppakken. Mede vanwege het veelal vriendelijke karakter en de grootte van het dier, wat het onmogelijk maakt voor kinderen om het konijn op te pakken, zijn de grotere rassen een geschikte keus voor kleinere kinderen. De kleine dwergkonijnen (<1kg) zijn heel schattig om te zien, maar kunnen fel uit de hoek komen en zijn daarmee minder geschikt voor kleinere kinderen. Een langoor is het konijn wat je het meest in dierenwinkels tegen zult komen en is een erg geschikt konijn voor kinderen die al wat meer zelfstandigheid hebben, dus rond de 8-12 jaar. Zoek je een maatje voor een konijn wat je al hebt, dan is het advies om een konijn te kiezen wat qua grootte overeenkomt. Al is dit niet noodzakelijk en kunnen (bijna) alle konijnen goed met elkaar omgaan.

Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken of je juist een kortharig of een langharig konijn wil. Langharige konijnen moeten geborsteld worden en zullen dus meer verzorging eisen op dat gebied. Daarnaast is het wel zo dat hoe meer een konijn opgepakt moet worden, hoe socialer het zal worden.

Als laatste, maar niet geheel onbelangrijk, is nog het geslacht. Wordt het een vrouwtje (voedster) of een mannetje (rammelaar)? Rammelaars zijn meestal iets socialer in de omgang naar mensen en daardoor misschien wat geschikter voor bijvoorbeeld kinderen. Het grote nadeel van mannetjes is dat de urine nogal sterk ruikt en dat de dieren kunnen gaan sproeien. Castratie helpt hier vaak goed tegen. Voedsters laten zich makkelijker koppelen aan andere konijnen. Ook hebben voedsters vaak een wat meer uitgesproken karakter. Wil je een konijn koppelen aan je bestaande konijn? Win dan advies in bij een knaagdieropvang of het asiel, zij weten vaak alles van het koppelen van konijnen en hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Waar kan ik het konijn kopen?

Nu je bedacht hebt wat voor een konijn je wil, is het noodzaak om te kijken waar je een konijn kan kopen. Dit kan bijvoorbeeld in een dierenwinkel of tuincentrum, maar heb je ook al eens gedacht aan het asiel of een knaagdierenopvang? In het asiel of de opvang zitten veel konijnen, ook vaak jongere konijnen en soms konijnen die per ongeluk zijn geboren. Medewerkers in het asiel weten veel over de individuele dieren en hun karakter, omdat de konijnen helaas vaak langer in een asiel zitten dan in bijvoorbeeld een dierenwinkel.

Tuincentra hebben vaak ook konijnen te koop, maar in tegenstelling tot bij dierenwinkels ligt hier niet hun prioriteit. Dit betekend dat het personeel in tuincentra vaak slechter op de hoogte is van de verzorging die een konijn nodig heeft of van het karakter van het konijn waar jij je oog op hebt laten vallen. In dierenwinkels vind je vaak jongere konijnen dan bijvoorbeeld in het asiel. Dit heeft als grote voordeel dat jij je konijn zelf op kan voeden. Het nadeel hiervan is dat het karakter van een konijn in de loop van het eerste levensjaar nog kan veranderen en dat het niet altijd goed in te schatten is wat het karakter gaat worden. Uiteindelijk komt het erop neer dat de werkelijkheid niet zo zwart-wit is als hier verteld en is het vooral belangrijk om te kijken naar waar jij je goed bij voelt. Daarnaast is het minstens zo belangrijk om de omstandigheden van het konijn te bekijken voor dat je het koopt.

Waar moet ik nou op letten?

Als je bijvoorbeeld een konijn in een dierenwinkel of een tuincentrum wil gaan kopen, dan is het heel belangrijk om een goede indruk te krijgen van de winkel zelf. Is het een rommeltje in de winkel of is het schoon en opgeruimd? Dan kijk je naar het hok waar het konijn in zit:

  • Is de bodembedekking dik of ligt er maar een dun laagje in? 
  • Is er hooi aanwezig of krijgt het konijn alleen maar brokjes te eten? 
  • Is het hok schoon of zijn de ruiten of de bodembedekking erg nat en vies? 
  • Zit het konijn alleen of met andere dieren? 
  • Zit het konijn dan met andere konijnen of met cavia’s? 
  • Kijk ook altijd even naar hoe de andere dieren erbij zitten in de dierenwinkel.

Dan kijk je naar het konijn zelf. 

  • Hoe gedraagt het konijn zich, zit het stil in een hoekje of is het actief en hupst het rond door het hok? 
  • Kijk ook naar hoe het konijn eruit ziet. Is het konijn schoon of zie je viezigheid zitten? 
  • Hoe is de vacht, is deze mooi glanzend of zie je kale plekken of stukjes waar de vacht rommelig zit of omhoog staat?
  • En als laatste is het heel belangrijk om je konijn goed in de ogen te kijken. Daarmee bedoel ik dat je moet letten op hoe schoon de vacht in de ooghoeken is en hoe schoon de neus is van het konijn. In het geval van ziekte zal dit vies zijn, er kan aangekoekt vuil zitten en er kan zelfs snot te zien zijn. Let er ook op of je het konijn gedurende je bezoek hoort niezen. Dit zijn allemaal aanwijzingen of het konijn gezond is. Voorbeelden van ziektes die je op deze manier kan herkennen zijn syfilis, myxomatose en 'het snot' bij konijnen. Zie de diergezondheidswijzer voor meer informatie over deze (serieuze) aandoeningen.
  • Kijk ook in het hok of je daar ochtendkeutels ziet liggen. Dit ziet eruit als heel veel keutels die aan elkaar geplakt zitten.

Al deze vragen zijn ook belangrijk als je in een asiel gaat kijken, alleen zijn daar de hokken vaak wat minder mooi dan in een dierenwinkel. Het is daarom ook juist belangrijk om te letten op de gezondheid van het konijn, nog meer dan op hoe het hok eruit ziet.

Het konijn en het hok zien er goed uit, wat nu?

Stel je hebt een konijn gezien wat je leuk lijkt en het konijn lijkt gezond. Vraag dan aan een medewerker of je het dier misschien vast mag houden. Zodra je dan vervolgens écht verkocht bent geworden aan dat konijn, reserveer het konijn dan. Hoe moeilijk dit ook is. Kom iedere dag even langs en kijk naar je konijn. Op die manier kun je controleren of het konijn écht actief is en of dat dit aan het moment van de dag lag. Konijnen in bijvoorbeeld dierenwinkels en tuincentra komen rechtstreeks bij de fokker vandaan. De overgang van wonen bij de fokker naar wonen in een dierenwinkel is erg groot voor een konijn en levert een hoop stress op. Door deze stress kunnen onderdrukte ziektes misschien de kop opsteken. Het is verstandig om een konijn minimaal één week tot rust te laten komen in een dierenwinkel voordat je hem weer verplaatst naar zijn/haar nieuwe huis. Enkele dagen je konijn in de dierenwinkel laten kan geen kwaad, observeer je konijn goed en zorg ervoor dat je zeker weet dat je konijn in ieder geval goed eet en drinkt en vrolijk is voordat je hem/haar meeneemt naar huis!

Op deze manier kun je er ook voor zorgen dat thuis alles op orde is gemaakt voor de komst van je konijn. Zie ook het houden van een konijn in de konijnengezondheidswijzer voor tips.

Hoera! Je konijn is eindelijk thuis.

Gefeliciteerd. Vanaf nu wordt het alleen maar leuk. Kijk ook in ons hoofdstuk over het houden van een konijn voor tips over de verzorging. Als laatste moet je nu nog 1 ding doen; even met je konijn langs de dierenarts. Het klinkt misschien een beetje raar, maar dieren die gekocht worden zijn voor de wet vergelijkbaar met een televisie. Je hebt ook garantie op je dier. Met ziektes ligt het iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld met een televisie, want je moet namelijk kunnen aantonen dat de ziekte er al was op het moment dat je je konijntje kocht, wil je aanspraak kunnen maken op de garantie. Daarom is het zaak om zo vroeg mogelijk na de koop langs een dierenarts te gaan en je konijntje te laten keuren en te laten enten (als dat nog niet gebeurt is). Sommige winkels verkopen hun konijnen ingeënt en wel. Dit is natuurlijk erg prettig en zorgt ervoor dat je nieuwe konijn direct al beschermd is zodra het bij jou thuis komt, maar is zeker niet iets wat per se moet. Nadeel is dat je vaak niet precies weet waartegen er geënt is en of je konijn echt helemaal beschermd is. Bespreek de mogelijkheden van de entingen met je dierenarts en neem ook eens een kijkje in onze webshop voor leuke artikelen voor je konijn!

> Neem een kijkje bij onze Knaagdier spullen <