De aanschaf van een cavia

Welke cavia ga je kopen?

Cavia’s komen in allerlei verschillende soorten en kleuren. Er bestaan cavia’s met meerdere kruinen, waardoor het haar van je cavia in verschillende richtingen staat. Ook bestaan er Rex-cavia’s. Deze cavia’s hebben een speciale vacht. Veel mensen met een allergie hebben geen reactie op de vacht van deze cavia’s. Er bestaan ook langharige cavia’s, die je regelmatig zult moeten kammen. Waar er bij konijnen veel karakterverschillen bestaan, zie je dit bij cavia’s veel minder. Dit maakt een cavia veel geschikter als huisdier voor jongere kinderen dan een konijn. Zeker jongere kinderen doe je veel meer plezier met een cavia dan met een konijn. Konijnen hebben een hele gevoelige rug die snel kan breken, dit is bij cavia’s niet. Hierdoor zal het minder risico met zich meebrengen om een kind een cavia vast te laten houden. Ook reageren cavia’s heel goed op je stem (zodra ze die gewend zijn) met het maken van schattige geluidjes. Ook het geslacht heeft bij cavia’s weinig invloed op het karakter, wat dit heel geschikte dieren maakt.

Wetgeving

Sinds 1 februari 2015 is er een lijst opgesteld van alle zoogdieren die gehouden mogen worden. De meeste dieren, zoals honden, katten en cavia’s, mogen door iedereen gehouden worden. Sommige zoogdieren mogen alleen gehouden worden als je kan voldoen aan richtlijnen. Deze richtlijnen betreffen informatie over de specifieke voorwaarden voor dat dier. Zoals het soort voer en hoe groot het hok minimaal moet zijn. Dit zijn veelal dieren die je in de dierentuin kan vinden. Cavia’s mogen gelukkig gewoon gehouden worden. In zijn algemeenheid geldt dat dieren voldoende bewegingsvrijheid hebben, beschermd worden tegen slechte weersomstandigheden, ze hun natuurlijk gedrag (zoveel mogelijk) kunnen vertonen, zieke en gewonde dieren direct geholpen worden en dat de dieren voldoende gezond en geschikt voer en water krijgen. Maar wat betekend dat dan voor je cavia? Hieronder een aantal zaken waar je op moet letten als je een cavia gaat kopen. Veel van deze zaken zijn vergelijkbaar met het konijn.

Waar koop ik mijn cavia?

Hiervoor geldt hetzelfde als bij konijnen. Ze zijn te koop bij dierenwinkels, tuincentra of uit het asiel. Veelal worden cavia’s ook gefokt door mensen en kun je gemakkelijk een fokker bij jou in de buurt vinden. Ook bij cavia’s is het heel belangrijk dat je oplet hoe de cavia’s gehouden worden voordat je besluit er 1 te kopen. Het is altijd belangrijk dat je jezelf ervan overtuigd dat je daadwerkelijk ziet waar de dieren zitten. Dus niet bijvoorbeeld dat je 3 cavia’s in de tuin ziet en dat je niet in het schuurtje mag kijken. Helaas komt dit nog steeds regelmatig voor. Let er ook op dat je cavia er verzorgd en schoon uitziet. Als je meer wilt weten over waar je precies op moet letten, kijk dan eens bij “de aanschaf van een konijn” in de diergezondheidswijzer. Hier is een groot stuk tekst over het beoordelen van de huisvesting en de dieren.

Waar moet je hok aan voldoen?

Wat heel belangrijk is om je te realiseren, is dat cavia’s echte groepsdieren zijn. Een cavia die alleen gehouden wordt, zal erg ongelukkig worden. Koop dus nooit één cavia, maar zorg dat er altijd een maatje is. In dat geval is het wel belangrijk om op het geslacht te letten. Cavia’s kunnen ook samen gehouden worden met konijnen, maar omdat het twee verschillende diersoorten betreffen, zullen ze niet veel aan elkaars gezelschap hebben. Het is beter om twee cavia’s samen te houden. Cavia’s zijn geen klimmers en kunnen niet springen. Een cavia maak je dus het meest blij met een lagere kooi die een heel groot oppervlak heeft. Cavia’s zijn, in tegenstelling tot konijnen, niet echt schone dieren en produceren veel urine en mest. Ze doen dit door de hele kooi. Het is daarom van belang om een goed absorberende bodembedekking te gebruiken. Zaagsel geeft veel stof en omdat cavia’s gevoeliger zijn voor longontstekingen, kun je dat beter vermijden. Een stofvrije bedding is beter. Let er wel op dat je geen houtsnippers gebruikt, die kunnen gemaakt zijn van dennen of cederhout, wat beide giftig kan zijn voor je cavia. Ook hebben cavia’s een groter risico op het ontwikkelen van ontstekingen van de voeten, het is daarom belangrijk om een zachte bedding te kiezen en die goed schoon en droog te houden. Omdat cavia’s niet kunnen springen of klimmen, hoeft je kooi niet aan de bovenkant dicht te zijn, zolang de wanden maar minimaal 25cm hoog zijn. Een open kooi zorgt er ook voor dat er beter gelucht kan worden. Een huisje is heel belangrijk, cavia’s zijn nogal schrikachtige dieren en moeten zich goed kunnen verschuilen. Zorg je hier niet voor, dan vergroot je de stress voor je cavia en zal het eerder ziek worden. Cavia’s gooien ook graag met hun etensbakken, dus daar kun je het beste stenen bakjes voor kopen. Water kun je beter uit een fles geven, omdat die makkelijker schoon te houden zijn.

Cavia’s kunnen ook heel goed buiten gehouden worden. Belangrijk hierbij is dat de kooi dan van boven dicht is. Cavia’s zijn prooidieren en zullen dus van ieder vogel die overvliegt schrikken als de kooi aan de bovenkant open is. Ook mag het hok niet op de tocht staan en moet je goed opletten dat je waterflesjes niet bevriezen. Doe er geen warm water in, dat heeft geen zin, maar koop liever speciale sokken die je om je flesje kunt doen.

Je cavia voeren

Water moet je dagelijks verversen, dit is heel belangrijk omdat cavia’s “terugspuwen”. Iedere keer als ze drinken, spugen ze wat speeksel terug in het water. Daarnaast moet je cavia altijd toegang hebben tot schoon hooi en moet je goed opletten dat je cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt. Groentes mogen, maar niet alle. Lees voor meer informatie het artikel Wat mag een cavia eten? en neem eens een kijkje in onze webshop voor leuke spulletjes!


> Neem een kijkje bij onze Cavia spullen <