Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Aanschaf van een hond

De hond is erg populair als huisdier. Een hond kan een ideale kameraad zijn die je naar veel plaatsen mee kan nemen. Ook kunnen ze veel leren, waardoor ze zich aan bepaalde situaties kunnen aanpassen. Daarnaast bouwen mensen vaak een band op met hun hond en wordt deze gezien als een lid van het gezin of de familie. Om deze voordelen te behalen moet je echter wel zorgvuldig te werk gaan wanneer de aanschaf van een hond wordt overwogen. Door de juiste keuze voor een bepaalde hond en het juiste aanschafadres kunnen veel problemen worden voorkomen.

Tijd voor de verzorging van de hond?

Voordat je gaat bekijken welk ras je wil gaan aanschaffen, is het belangrijk om eens goed na te denken of je wel genoeg tijd beschikbaar hebt voor een hond. Een hond kost namelijk erg veel tijd.

De hond moet namelijk regelmatig uitgelaten worden, waarvan ook zeker twee keer per dag een langere wandeling. De hoeveelheid beweging die de hond nodig heeft, heeft ook te maken met het ras. Het ene ras heeft bijvoorbeeld veel meer beweging nodig dan het andere.

Daarnaast moet de hond minimaal twee keer per dag eten krijgen. Afhankelijk van het ras moeten de honden ook geborsteld worden. Ook vinden de meeste honden het fijn wanneer er tijd is voor spelen of knuffelen.

Het is niet te bedoeling dat wanneer je de hond hebt aangeschaft, het dier vervolgens de gehele dag alleen thuis zit. Een hond is een sociaal dier en wil graag aandacht of mensen om zich heen.

Welke hond is voor mij geschikt?

Allereerst moet je nagaan wat je van een hond verwacht. Ook is het belangrijk dat je kijkt naar wat je wel of niet kan betekenen voor de hond. Dit heeft onder andere te maken met de leefomgeving, de gezinssituatie en de gezondheid van de eigenaar. Wanneer je bijvoorbeeld niet goed ter been bent, is het niet raadzaam om een actief werkras te kiezen.

Wanneer je de bovenstaande criteria in overweging hebt genomen, is het aan de orde om te kijken welk uiterlijk aanspreekt. Vaak wordt het uiterlijk als een belangrijk struikelblok gezien bij de aanschaf van een hond. Echter moet je de consequenties in overweging nemen die een bepaald uiterlijk met zich meebrengen. Veel mensen vallen bijvoorbeeld voor het knuffelige uiterlijk van een hond met lange haren, echter heeft deze hond een zorgvuldige verzorging van zijn vacht nodig. Deze moet bijvoorbeeld een aantal keer per week geborsteld worden en ook moet de hond regelmatig naar de trimmer.

Er zijn ruim 300 verschillende hondenrassen wereldwijd en elk ras heeft zijn eigen eigenschappen. Het is belangrijk dat je een ras kiest wat bij de leefwijze en de gezinssituatie van de eigenaar past.

Naast een rashond kan je er ook voor kiezen om een kruising of een bastaard aan te schaffen. Vaak is van een kruising wel te voorspellen welke eigenschappen tot uiting komen en welke niet. Echter is dit geen garantie en kunnen de eigenschappen alsnog verschillen.

In de keuze of je een rashond wil of niet, moet je ook het aspect gezondheid meenemen. Rashonden zijn vaak gevoelig voor specifieke gezondheidsproblemen. Sommige rassen hebben bijvoorbeeld meer aanleg voor problemen met de heup of knie. Ook kunnen erfelijke problemen ervoor zorgen dat de levensverwachting van de hond verminderd is. Rasverenigingen kunnen vaak meer vertellen over de aandoeningen die bij een bepaald ras voorkomen. Het is raadzaam om hiermee contact op te nemen wanneer je overweegt een bepaald ras aan te schaffen.

Ook is het belangrijk om te weten of je een reu of teef wilt. Voor sommige mensen is dit geen struikelpunt, maar toch zijn er enkele aspecten die een rol kunnen spelen bij de keuze. Een reu is vaak wat groter, sterker en zwaarder dan een teef. Dit komt vaak tot uiting wanneer de hond uitgelaten wordt. Reuen kunnen vaak ook wat agressiever reageren op andere honden, wat vaak als dominant gedrag gezien wordt. Ook kunnen reuen soms last hebben van hun hormonen wanneer een loopse teef langst komt, dit kan resulteren in slecht luisteren en weglopen. Echter zijn reuen in huis wel aanhankelijker dan teven.

Een teef daarentegen kan loops of schijnzwanger worden. Teven zijn vaak wat minder regelmatig in hun karakter. Tijdens het wandelen zal de teef haar status duidelijk willen maken tegenover een andere teef, echter zijn ze over het algemeen buiten rustiger dan reuen.

Als laatste is het belangrijk om de leeftijd van de hond even in overweging te nemen. De meeste mensen vallen voor het schattige uiterlijk van een pup, maar pups kosten zeer veel energie en tijd. Een pup kan je in het eerste levensjaar niet lange tijd alleen laten. Ook moeten ze nog veel leren en kan het zijn dat ze wel eens dingen stuk maken. Daarnaast is de opvoeding van een pup zeer belangrijk, aangezien dit gevolgen heeft voor de pup op latere leeftijd.

Een volwassen hond daarentegen is vaak al opgevoed en heeft al verschillende dingen aangeleerd. Ook is er vaak al het een en ander bekend over zijn karakter, waardoor je beter kan inschatten of de hond geschikt is of niet. Maar het is echter ook mogelijk dat de hond te weinig dingen heeft aangeleerd of juist de verkeerde dingen. Dit kan resulteren in probleemgedrag, wat vaak erg lastig op te lossen is.

Waar koop ik mijn hond?

Er zijn verschillende adressen waar je een hond kan kopen. Echter zijn deze adressen niet allemaal even goed. Het is dus belangrijk dat je goed uitzoekt waar je de hond aanschaft.

Wanneer je een rashond wil, kan je naar een rasfokker gaan. Je kan naar een rasvereniging gaan. Deze hebben een fokreglement waarin eisen staan waar de fokker en de ouderdieren moeten voldoen. Ook worden vaak testen verricht op de erfelijke ziekten bij de ouderdieren. Deze fokkers moeten aan zeer veel eisen voldoen voordat ze een nestje mogen fokken, ook de ouderdieren moeten aan bepaalde eisen voldoen. De kans dat je een gezonde pup koopt, die op latere leeftijd geen vervelende aandoeningen krijgt, is veel groter. Echter is er nooit een 100% garantie.

Je moet uitkijken voor puppyhandelaren en broodfokkers. De pups die je bij deze mensen koopt zijn vaak veel goedkoper, maar je komt op latere leeftijd echter veel problemen tegen. Deze problemen zorgen weer voor een hoop kosten.

Ook kan je vaak puppies kopen bij particulieren. Veel van deze mensen zorgen goed voor hun pups en kan ervan uit worden gegaan dat de pups van een goed adres komen. Helaas zijn er ook mensen die niet goed weten waar ze mee bezig zijn. Het is af en toe moeilijk onderscheid te maken wanneer je niet weet waar rekening mee gehouden moeten worden. Wanneer je het echter niet vertrouwd, is het verstandig om niet tot een aankoop over te gaan. Het is daarbij wel belangrijk dat je je niet laat verleiden door de schattige puppy.

Ook in het asiel kan je een hond kopen en komt het voor dat je pups kan kopen. Het is van belang dat je goed navraagt of er iets bekend is over de voorgeschiedenis van de pup of hond.

Wat zijn de kosten van de aanschaf van een hond?

Wanneer je een hond aan koopt, zijn dit in de eerste plaats eenmalige kosten. De bedragen die je voor een hond betaald kunnen uiteenlopen van 400 euro tot honden van over de 1000 euro. Dit is afhankelijk van het ras en de zuiverheid van het ras. Voor een echte rashond betaald je veel meer dan voor een hond waarbij verschillende rassen door elkaar zijn gekruist. Wanneer je een hond uit het asiel haalt, betaal je hiervoor tussen de 100 en de 150 euro, dit is vaak afhankelijk van de leeftijd van de hond.

Nadat de hond is aangeschaft, komen er nog een aantal eenmalige kosten bij. Er moeten verschillende producten worden aangeschaft die je dagelijks nodig hebt voor de verzorging van de hond. Hierbij moet gedacht worden aan:

De hond moet na aanschaf eventueel nog behandeld worden tegen vlooien en luizen. Ook komt het wel eens voor dat mensen hun hond na aanschaf laten castreren wanneer dit nog niet gebeurd is.

Na de eenmalige kosten, komen de vaste kosten welke je maandelijks moet betalen. Zo moet de hond bijvoorbeeld voldoende voer tot zijn beschikking hebben. De prijs van dit voer is afhankelijk van welk merk je voert en waar dit voer gekocht wordt. Het is hierbij wel belangrijk dat je goed kijkt naar de behoeften van de hond en de ingrediënten die in het voer zitten. De kwaliteit van het voer heeft namelijk invloed op de gezondheid van de hond.

Naast het voer zijn er vaak terugkerende medische kosten. Zo moet de hond bijvoorbeeld regelmatig geënt worden en moet het een behandeling tegen vlooien of luizen.

In een aantal gemeenten moet je jaarlijks een hondenbelasting betalen. De hoogte van deze belasting verschilt echter per gemeente. Ook het registreren van de hond bij een databank kost geld, de hoogte van dit bedrag verschilt per databank.

Verdere kosten kunnen verbonden zijn aan het lidmaatschap bij een hondensportvereniging, het deelnemen aan een hondencursus, een uitlaatdienst, vakantieopvang, onverwachte ziektekosten of het trimmen van de hond.

Is er voldoende ruimte beschikbaar voor de hond?

De ruimte die een hond nodig heeft binnenshuis, is afhankelijk van de grootte van de hond. Een grote hond heeft veel meer ruimte nodig dan een kleine. Ook speelt het gedrag van de hond mee. Wanneer je een beweeglijke hond hebt, is het gewenst om voldoende ruimte vrij te hebben waar de hond zich kan bewegen. Wanneer je een rustige hond hebt, is dit minder van belang.

Het is wel belangrijk dat de hond buiten genoeg ruimte heeft. Dit kan zijn in de achtertuin, maar dit kan ook een uitlaatveldje zijn. Op deze veldjes kan de hond uitrennen en even los van de lijn.

Wanneer je de bovenstaande criteria in overweging hebt genomen en een keuze heeft gemaakt, kan tot aanschaf over worden gegaan. Je moet geen overhaaste beslissing maken, maar hier goed de tijd voornemen. Wanneer de juiste keuze wordt gemaakt, kan je hier jarenlang plezier van hebben en echt een maatje vinden in de hond.


> Neem een kijkje bij onze Hondenspullen <