Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Diarree bij honden

Diarree is een dunne ontlasting bij de hond. Het kan voorkomen op alle leeftijden en kan verschillende oorzaken hebben. Elke hond heeft wel eens diarree. Wanneer de hond diarree heeft is dit op zich niet verontrustend. Dit is een manier van het lichaam om lichaamsvreemde stoffen en andere dingen te verwijderen. In veel gevallen lost het lichaam van de hond de diarree zelf op..

We onderscheiden twee soorten diarree. Als eerste hebben we acute diarree, deze duurt korter dan zeven tot tien dagen. Daarnaast hebben we de chronische diarree, deze duurt langer dan zeven tot tien dagen of komt regelmatig terug. Jonge dieren en oudere dieren met een mindere weerstand hebben een grotere kans op diarree.

Wat zijn de oorzaken van diarree?

Diarree hij honden kan vele verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Verkeerde voeding
  • Voedingsverandering
  • Voedselallergie of overgevoeligheid
  • Virusinfectie
  • Darmontsteking
  • Gebruik van medicijnen
  • Wormen
  • Giardia (darmparasiet)
  • Stress

Wat zijn de symptomen van diarree?

Wanneer de hond last heeft van diarree is de hond zeer onrustig. Hij loopt onder andere te draaien, weet niet hoe hij moet gaan liggen en kan af en toe te kwijlen, omdat hij misselijk is. Het kan ook voorkomen dat de hond nerveus en angstig wordt.

Tijdens het uitlaten komt het voor dat de hond kleine hoeveelheden slappe ontlasting produceert, soms komt dit voor met slijm en/of bloed. De hond blijft vaak proberen om te ontlasten, omdat het gevoel van aandrang aanwezig blijft. Ook komt het voor dat de hond veel winden gaat laten, je hoort het borrelen in de buik en de hond wil veel vaker naar buiten.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Wanneer het dier naast diarree ook algemeen ziek lijkt of braakt, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Ook wanneer het een jong of oud dier betreft, wanneer het dier uitdroogt of als het langer dan drie dagen aanhoudt moet contact worden opgenomen met een dierenarts.

Wanneer er bloed in de ontlasting zit, wijst dit vaak op een ontsteking of bloeding. Ook dan is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen.

Hoe verloopt de behandeling van diarree?

De behandeling van diarree is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer de oorzaak bekend is wordt een behandeling opgesteld. Giardia wordt meestal bestreden met middelen zoals Metrazol of Panacur. Bij Giardia worden de rest van de huisdieren ook behandeld. Meestal gaat de diarree over, maar het komt ook wel een voor dat de diarree aanhoudt.

Het komt wel eens voor dat mensen geneesmiddelen voor mensen aan de hond geven. Echter kan een hond niet zo goed tegen verschillende medicijnen en zijn de bijwerkingen anders. Een optie die men wel aan de hond kan geven is het medicijn Imodium. Imodium kan werkzaam zijn in een dosering van 0,08 mg/kg die elke zes uur toegediend mag worden. Men moet hiermee echter wel voorzichtig zijn, aangezien het een verdovend medicijn is wat neurologische bijwerkingen kan hebben voor onder andere kleine honden en honden die (deels) Collie zijn. Ook kan men ervoor kiezen om de hond een diarreeremmer te geven, deze zijn er speciaal voor honden.

Ook in de voeding moeten een aantal veranderingen plaats vinden, zo moet de normale voeding onderbroken worden wanneer het dier diarree heeft. Op de eerste dag dat het dier diarree heeft, krijgt het geen eten meer. Het is echter wel noodzakelijk dat het dier er wel bij drinkt aangezien diarree vaak met veel vochtverlies gepaard gaat. Het werkt vaak ondersteunend wanneer de hond rijstwater drinkt.

De tweede dag mag de hond een kleine hoeveelheid vast voedsel. Het is raadzaam om voeding te geven wat gemakkelijk verteerbaar is voor de hond, dit kan bijvoorbeeld rijst of kip zijn. Het is wel belangrijk dat dit voedsel over meerdere porties per dag wordt verdeeld.

De dagen daarna kan de hoeveelheid weer langzaamaan opgebouwd worden naar de normale hoeveelheid.

Wat is de prognose van diarree?

Acute diarree wordt vaak veroorzaakt door een virusinfectie. Bij pups zien we het vaak door de voerverandering. Ook kan een onderliggende ziekte de oorzaak zijn, bijvoorbeeld Parvo en Giardia.

Hoe is het te voorkomen?

De meest voorkomende oorzaak van diarree is voerverandering. Diarree kan voorkomen worden door het nieuwe voer gedurende minimaal een week (of twee weken) te mengen door het oude voer. Hierdoor kan het dier langzaam wennen aan de nieuwe brokken. De kans op diarree is hiermee kleiner.

Bij pups is het belangrijk ze lang genoeg bij de moeder te laten zitten. Een verandering van omgeving, andere voeding en weg van het nest en de moeder kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van diarree. Een goede fokker geeft ook vaak wat voer mee naar huis om dit de eerste dagen te geven aan de pup. Zo kan hij eerst aan de omgeving wennen en worden niet alle veranderingen in een keer doorgevoerd.

Het is belangrijk dat de honden op tijd ontwormd worden. Vaak wordt als advies gegeven om de hond ongeveer vier keer per jaar te ontwormen. Ook is het belangrijk dat de dieren tegen de meest voorkomende virussen gevaccineerd zijn.


> Wellicht kunnen onze wormenkuren behulpzaam zijn <