Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

HCM bij katten

Wat is HCM bij katten?

HCM staat voor Hypertrofische Cardiomyopathie. Dit betekent; een afwijkende vergroting van de hartspier. Bij mensen kan bijvoorbeeld door intensief sporten kan de hartspier vergroten, dit is echter normaal en juist handig. In het geval van HCM is de vergroting niet normaal en al helemaal niet handig.

HCM is een veelvoorkomende aandoening van katten en kan leiden tot hartfalen (vocht in de longen), trombus en plotselinge sterfte.

Als de hartspier verdikt raakt, wordt de ruimte in het linkerventrikel (linker hartkamer) kleiner. Vervolgens is er te weinig ruimte voor al het bloed en zal er per slag minder bloed door het lichaam gepompt worden. Ook kan er minder bloed vanuit de longen naar het hart toe, waardoor het bloed zich op begint te hopen in de longen.

Kan iedere kat HCM krijgen?

In principe kan iedere kat HCM krijgen. Dierenartsen zien de aandoening echter vaker bij bepaalde rassen, zoals; Maine Coon, Ragdoll, Noorse boskat, Britse korthaar en de Sphynx.

Ook de leeftijd is heel verschillend, sommige katten ontwikkelen HCM al op jonge leeftijd (zelfs al vanaf 6 maanden) en sommige katten pas op latere leeftijd.

Erfelijkheid van HCM

Bij sommige rassen is de ziekte erfelijk en kan met een bloedonderzoek vastgesteld worden of je kat drager is van de afwijking die voor HCM kan zorgen. Echter is deze test niet bewijzend. Een kat die positief test op de afwijking, hoeft niet per se HCM te ontwikkelen en katten die negatief getest zijn kunnen alsnog HCM ontwikkelen. Een kat dient namelijk twee afwijkende genen te hebben om met zekerheid te zeggen dat hij/zij de ziekte gaat ontwikkelen en daar kan niet op getest worden. De reden dat fokkers toch willen testen op de afwijking is, omdat ze geen twee dragers willen kruisen. Dit zorgt er namelijk voor dat de kans erg groot wordt dat veel (of alle) nakomelingen twee afwijkende genen hebben en dus HCM zullen krijgen.

Wat zijn de verschijnselen?

In veel gevallen merk je aan het begin van de ziekte niet zoveel aan je kat. Als je lang niet naar de dierenarts gaat, kan een verminderd uithoudingsvermogen opvallen. In veel gevallen wordt een minder actieve kat echter aan de leeftijd toegeschreven. Ook zijn katten van nature niet altijd even actief. Als er hartfalen aan het optreden zijn, zal je kat misschien gaan hoesten. Echter gaan niet alle katten hoesten van vocht in de longen.

De dierenarts kan in een vroeg stadium een souffle (hartruis) horen of een onregelmatige hartslag vinden. Benauwdheid en verlammingen treden vaak pas in een later stadium op. Bij sommige katten zijn er helemaal geen symptomen te vinden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak ontstaat er bij de dierenarts een vermoeden op HCM op basis van alles wat hij/zij opmerkt. Een echte diagnose kan pas gesteld worden als er een echo van het hart wordt gemaakt. Een röntgenfoto is niet gevoelig genoeg. Het vereist wel een zekere mate van ervaring om een goede echo te maken van het hart van een kat en in veel gevallen zal je dierenarts je kat daarom doorverwijzen naar een echo-specialist. Een echo wordt gemaakt bij de wakkere kat, je kat hoeft dus niet onder narcose.

Er is ook een test op de markt die uitgevoerd kan worden op bloed. Deze test is alleen betrouwbaar bij de ernstige vormen van HCM en niet in het beginstadium.

Kan ik iets tegen HCM bij katten doen?

Het is altijd aan jezelf wat je wilt zodra de diagnose gesteld is. In veel gevallen, als de ziekte vroeg ontdekt wordt, is een behandeling niet noodzakelijk en zelfs overbodig. Meestal wordt er pas behandelt als de ziekte in een verder stadium komt. Daarom is het belangrijk om regelmatig een echo te laten maken van het hart, om te controleren hoe de ziekte zich ontwikkeld. HCM is niet te genezen en de behandeling bestaat dan ook alleen maar uit medicijnen die het hart en de bloedsomloop van je kat ondersteunen.

Mijn kat heeft een hartruis en moet geopereerd worden, is dit wel veilig?

In principe is iedere narcose een risico, ook bij gezonde dieren. Heeft je kat echter HCM, dan is het heel belangrijk om te weten of dit op het moment van de narcose een probleem vormt voor je kat. Dit kan eigenlijk alleen goed vastgesteld worden met een echo. Als de HCM geen probleem vormt voor het hart of de bloedsomloop, is de narcose net zo veilig als bij een gezond dier. Als er echter wel een probleem is, moet je dierenarts een afweging maken. Dit zal hij/zij altijd in overleg met jou doen.


> Wellicht kan onze Kattenapotheek behulpzaam zijn <