Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Paas sale! Profiteer van korting tot 25%!

Paas sale! Profiteer van korting tot 25%!

Tips & Tricks om de jaarwisseling door te komen!

30-12_Vuurwerk.jpg

Oudjaarsnacht komt er weer aan, de knallen beginnen toe te nemen. Paarden schrikken soms al van kleine geluidjes, maar hoe zit het nou met vuurwerk? Paarden zijn natuurlijk vluchtdieren, maar zijn normaal gesproken niet specifiek bang voor vuurwerk tijdens Oudjaarsnacht. Althans, niet meer dan voor bijvoorbeeld een heftige onweersbui. In de laatste dagen van december wordt er natuurlijk wel al meer geknald of zelfs carbid afgestoken. Jouw paard kan er natuurlijk wel van schrikken als hijineens een knal hoort, een lichtflits dichtbij ziet of de vieze lucht van de kruitdamp in zijn neus krijgt. Je kunt een aantal zaken doen om ervoor te zorgen dat jouw paard zo goed mogelijk door de laatste dagen van het jaar komt.

De laatste dagen van december

Jouw paard kan best wennen aan de knallen. Het is dan heel belangrijk dat jij zelf niet schrikt. Negeer de knallen, dan zal jouw paard al snel concluderen dat ze niet gevaarlijk zijn. Geef jouw paard juist een beloning als het rustig blijft. Als je een angstig paard hebt, zorg dan dat er rustige paarden in de buurt zijn. Jouw paard zal dan zelf ook rustiger zijn.

Kijk een paar dagen aan waar jouw paard zich het prettigst voelt bij knallen. Buiten in de wei of op stal? Voordeel van een stal is dat je deze dicht kan doen en kan werken met licht en bijvoorbeeld muziek. Nadeel is dat als je een angstig paard hebt, hij zich op stal misschien wel sneller kan verwonden. Zorg in ieder geval dat de omheining van de wei stevig en netjes is en op stal geen rare uitsteeksels meer zijn. Als je muziek wilt gebruiken om het geluid om middernacht te maskeren, laat jouw paard hier alvast aan wennen. Anders is jouw paard onrustig van de muziek en niet van het vuurwerk. De muziek hoeft zeker niet hard te staan. Paarden horen heel goed en zullen dus het vuurwerk sowieso wel horen.

Informeer de buurt dat jouw paard vuurwerk spannend vindt en vraag of ze bij jouw paard uit de buurt willen blijven. Houd ook rondtrekkende jongeren in de gaten en informeer hen ook op een vriendelijke manier. Het is voor het paard belangrijk dat het dagritme zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Dus op gewone tijd voeren en naar buiten. Kijk wel even als je een buitenrit gaat maken of er niet teveel jongelui rotjes aan het afsteken zijn. Het paard kan natuurlijk nog steeds blijven schrikken van plotselinge geluiden. Ook de geur van het kruit kan paarden onrustig maken.

Oudjaarsnacht zelf

Zorg vooral dat jouw paard tussen zijn normale maatjes staat. De groep is de veiligheid voor een paard. Houd de hele dag zoveel mogelijk de normale routine aan. Op Oudjaarsavond kun je alvast op stal het licht aan laten en de muziek aan hebben staan. Geef de paarden rond half twaalf ruwvoer, zodat ze wat te doen hebben en meestal geen tijd hebben om te schrikken van het vuurwerk. Zorg dat ze zeker een uur te eten hebben. Verdeel het voer over de weide als ze buiten staan, zodat als ze schrikken ze alweer naar de volgende bult ruwvoer afgeleid worden. Het kan ook handig zijn om rond middernacht de paarden bijvoorbeeld wortelen te geven, zodat het kauwen zelf al veel lawaai maakt voor het paard zelf. Blijf zelf vooral rustig en loop regelmatig even bij de paarden langs!

Extreem bang paard

Is jouw paard nu echt heel bang? Zet er een heel rustig paard bij om aan te spiegelen. Oefen dit ook van tevoren. Als dit niet helpt, is het misschien beter om jouw paard naar een plek te brengen waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Bespreek met de dierenarts wat je allemaal kunt doen. In uiterste nood zijn er middelen die jouw paard een beetje suf maken. Doe dit alleen als het echt niet anders kan. Ook met deze middelen kan het paard schrikken en zichzelf verwonden.

Tekst door: KNHS Nederland