Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Lente sale! Tot 25% korting op veel zomerse items!

Lente sale! Tot 25% korting op veel zomerse items!

Blog Sectolin: Spieren, een antwoord op al jouw vragen!

blogs_sectolin_spieren.jpg

Sectolin heeft veel supplementen en kruiden in het assortiment. Nu heb je daar vast een hoop vragen over. Lees dan deze blog want in deze blog vind je een antwoord op al jouw vragen! In deze blog vind je alles over het gebruik van supplementen voor de ondersteuning van de spieren.

Voor alle vragen en problemen geldt dat supplementen nooit een goed basisrantsoen en goed management van je paard kunnen vervangen. Supplementen zijn ook geen vervanging voor medicijnen. Neem bij twijfel of ernstige klachten altijd contact op met je behandelend dierenarts. Je dierenarts kent je paard en de omstandigheden het best en kan je daarbij het best adviseren.

Spieropbouw

Vragen die veel gesteld worden zijn: Zijn er supplementen die bij kunnen dragen aan de spieropbouw? Wat raad je aan voor de spieropbouw? Zijn er supplementen die ik kan geven aan mijn haflinger waar ik hard mee train ter ondersteuning van de spieren en spieropbouw? En is er een supplement dat helpt bij de spieropbouw, maar waar je paard niet heet van wordt?

Voor de spieropbouw van je paard zijn zowel voeding als training erg belangrijk. Deze combinatie zorgt er voor dat spieren zich kunnen ontwikkelen. Bij iedere training worden spieren belast en ontstaan er kleine scheurtjes in het spierweefsel. Deze kleine beschadigingen worden weer gerepareerd door de bouwstenen voor spieren: eiwitten. Eiwitten bestaan uit kleine bouwstenen die aminozuren heten. Er zijn twee soorten aminozuren: essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren moet het paard uit het voer opnemen, de andere aminozuren kan het paardenlichaam zelf aanmaken. Voor een goede spieropbouw is een voldoende afwisselende training nodig, in combinatie met aminozuren van goede kwaliteit.

Er zijn verschillende supplementen die kunnen bijdragen aan de opbouw van spieren van je paard. Zo is Muscle Builder, de naam zegt het al, een goede ondersteuning voor de spieropbouw. Dit product is samengesteld op basis van twee algensoorten, Spirulina en Chlorella en is rijk aan alle essentiële aminozuren (bevat maar liefst 21 aminozuren) en essentiële omega-3 vetzuren. Daarnaast bevat Muscle Builder antioxidanten, verschillende belangrijke vitaminen en mineralen. De aminozuren zorgen voor de bouwstenen voor de spieren en vitamine E en C zijn krachtige antioxidanten. Antioxidanten vangen afvalstoffen weg die vrijkomen bij de energieverbranding in de spieren. Muscle Builder is zo samengesteld dat ook de energiehuishouding ondersteund wordt door een rol te spelen in de energieomzetting in de spieren en de spiervermoeidheid te verminderen.

Muscle Builder maakt je paard niet ‘heet’.

Ter ondersteuning van de spieren van je paard bij intensieve training kun je ook Vitamine E + Selenium geven. Vitamine E is een essentiële vitamine en speelt een belangrijke rol in de bescherming van cellen. Het is een krachtige antioxidant die de vrije radicalen (schadelijke afvalstoffen) die vrijkomen bij inspanning van de spieren kan wegvangen en onschadelijk maken. Als deze radicalen niet onschadelijk gemaakt worden, kunnen zij cellen en weefsels beschadigen. Vitamine E is vooral van belang voor jonge snelgroeiende veulens, drachtige merries, hengsten en paarden in de sport. Paarden kunnen deze vitamine niet zelf maken, dus is het belangrijk dat ze het via hun dieet binnen krijgen. Gras is een goede bron van vitamine E. Supplementatie van vitamine E is vooral voor paarden met beperkte weidegang belangrijk. Vitamine E is met name essentieel voor de goede werking van het voortplantingssysteem, het spier- en zenuwstelsel, de bloedsomloop en het immuunsysteem.

Selenium is een essentieel sporenelement die de werking van vitamine E als antioxidant versterkt. Samen spelen zij ook een belangrijke rol in de hoeveelheid inspanning die geleverd kan worden door de spieren. Vitamine E + Selenium is een supplement voor het behoud van een gezonde spierfunctie en bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.

Bij de training van je paard is niet alleen inspanning belangrijk, maar ook ontspanning van de spieren. Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij de signaaloverdacht overdacht naar de spieren, het zenuwstelsel, de energiehuishouding en de balans tussen verschillende elementen in het lichaam. In een basisrantsoen van goed ruwvoer en eventueel aangevuld met wat krachtvoer zit vaak voldoende magnesium voor onderhoud. Wanneer er meer gevraagd wordt van het paard, kan hij of zij soms wel extra magnesium gebruiken. Dit kun je bijvoeren in de vorm van Magnesium Citraat, dit is een organische vorm van magnesium.

Paarden die veel zweten, hoog presteren en jonge veulens die nog volop in de groei en ontwikkeling van hun skelet zitten hebben meer magnesium nodig dan paarden ‘in rust’. Een drachtige merrie kun je ook zien als een paard dat moet presteren en zij heeft meer magnesium nodig dan paarden in rust. Een drachtige merrie zal een klein deel van haar magnesium afstaan aan haar foetus voor de ontwikkeling, later zal ze een groter deel ervan afstaan via de melk.

Frisse paarden ondersteunen in spieropbouw

Voor een goede ontwikkeling is het belangrijk dat een paard voldoende vitamines, mineralen en aminozuren binnen krijgt. Sommige vitamines en aminozuren kan het paard zelf aanmaken, maar de essentiële vitamines en mineralen moet het paard via het voer binnen krijgen. Als er in het basisrantsoen niet genoeg van deze essentiële bouwstoffen zitten, kan een optimale ontwikkeling achter blijven. Bij intensieve training of wanneer het basisrantsoen niet genoeg vitaminen en/of mineralen bevat kun je je paard een boost geven met Equivital Pasta.

Het ruwvoer speelt een belangrijke rol voor een goede basis. Kwalitatief goed ruwvoer bevat al een groot deel van de voedingsstoffen die een paard nodig heeft. Daarnaast kan krachtvoer gebruikt worden om de vitaminen en mineralenbehoefte aan te vullen. Zorg er hierbij wel voor dat je een druk paard krachtvoer geeft met een laag energiegehalte. De extra energie hebben ze namelijk niet nodig, het gaat voornamelijk om de vitaminen en mineralen.

Voedingsstoffen die snelle energie geven, zoals producten met haver, kunnen een paard druk maken. Wil je toch dat je paard zich wel ontwikkelt, maar niet druk wordt, dan is een vetrijk rantsoen erg belangrijk. Vetten zitten vooral in plantaardige oliën, bijvoorbeeld de Lijnzaadolie van Sectolin. Een vetrijk voer geeft wel energie, maar maakt een paard niet heet.

Tot slot is het belangrijk om een balans te hebben tussen de energie die een paard binnen krijgt en de energie die een paard kwijt kan raken. Probeer een fris paard naast de training zo veel mogelijk beweging te geven, bijvoorbeeld in de weide, paddock of eventueel in een stapmolen. Niet alleen lichamelijk is dit goed voor je paard, maar ook geestelijk kan dit helpen om je paard te laten ontspannen.

Spieren ondersteunen

Magnesium Citraat is een supplement dat kan helpen bij het normaal functioneren van de spieren. Bij een tekort aan magnesium blijven spieren aangespannen en kunnen verkrampen. Magnesium speelt een rol bij de signaal overdracht, die ervoor zorgt dat de spieren kunnen ontspannen.

Bij paarden met stijve spieren is het ook belangrijk om altijd de spieren eerst rustig los te werken in een goede warming up en om na afloop een uitgebreide cooling down te doen. Hiermee krijgt het lichaam de kans om de afvalstoffen die geproduceerd zijn af te voeren uit de spieren en hiermee wordt de kans op spierpijn verminderd.

Als het probleem zit in een te grote hoeveelheid afvalstoffen in de spieren waardoor ze stijf worden, dan kan naast een goede cooling down eventueel Vitamine E + Selenium ondersteuning bieden. Spieren kunnen stijf worden omdat ze schade hebben opgelopen of er nog teveel afvalstoffen in aanwezig zijn door training. Vitamine E + Selenium speelt een belangrijke rol in de bescherming van cellen. Het is een krachtige antioxidant die de vrije radicalen (schadelijke afvalstoffen) die vrijkomen bij inspanning van de spieren kan wegvangen en onschadelijk maken. Als deze radicalen niet onschadelijk gemaakt worden, kunnen zij cellen en weefsels beschadigen.

Wil je meer weten over de producten van Sectolin? Bekijk dan de producten in onze webshop en de andere blogs van Sectolin!