Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

FeLV (Feline Leukemie Virus) bij katten

FeLV staat voor Feline Leukemie Virus, oftewel leucose; een virus met een dodelijke afloop. Wat na infectie het meest op de voorgrond treedt bij dit virus, is de onderdrukking van het immuunsysteem. Het virus zorgt ervoor dat het immuunsysteem van je kat niet meer goed zijn werk kan doen, waardoor je kat veel vatbaarder is voor allerlei infecties dan andere katten. Infecties die normaal gesproken bestreden worden door het immuunsysteem, worden dat nu niet meer. Gelukkig komt dit virus nauwelijks voor in Nederland. Door een succesvol zwerfdierenbeleid en de mogelijkheid tot goede diergeneeskundige zorg is deze ziekte bijna volledig uitgeroeid.

Hoe ontstaat leukemie bij katten?

Het virus wordt vooral via speeksel van de ene kat op de andere kat overgedragen. Bijvoorbeeld door het drinken en eten uit elkaars bakken, maar ook door te vechten. Daarnaast kan het ook overgedragen worden via bloed, urine en ontlasting. Een drachtige poes kan het virus aan haar ongeboren kittens overbrengen en kan het later ook via de moedermelk overdragen.

Bij binnenkomst vermeerdert het virus zich in de keel en een geïnfecteerde kat is direct besmettelijk. Vervolgens verspreidt het virus zich, via het bloed, naar het beenmerg en de lymfeknopen.

Kan iedere kat FeLV (Feline Leukemie Virus) krijgen?

Helaas kan iedere kat FeLV krijgen. Katten die gebruikt worden door fokkers, worden regelmatig gecontroleerd. De meeste fokkers eisen namelijk dat er voor iedere dekking een test gedaan wordt die bewijst dat de kat geen FeLV (of FIV) heeft.

Niet iedere kat die in contact komt met het virus, wordt direct ziek. Gezonde katten met een goed werkend immuunsysteem zullen de infectie gemakkelijk overwinnen. Deze katten zullen het virus ook niet uit gaan scheiden. Ongeveer 40% van alle geïnfecteerde katten zal het virus zelfstandig binnen 3-4 maanden overwinnen. Katten met een verminderde weerstand (denk bijvoorbeeld aan kattenaids, maar ook de eerste 2 dagen na een enting), zullen minder goed in staat zijn het virus aan te vallen en te overwinnen. Deze dieren zullen in de loop van enkele maanden tot maximaal 3 jaar na de infectie ziekteverschijnselen gaan vertonen. Jongere dieren zullen veel vaker ziek worden na contact met het virus dan volwassen dieren.

Wat zijn de verschijnselen?

Er zijn geen verschijnselen van FeLV zelf. Alle verschijnselen die kunnen wijzen op een infectie met FeLV, zijn verschijnselen die veroorzaakt worden door andere infecties. Denk bijvoorbeeld aan FIP of Toxoplasmose, maar ook abcessen, oogontstekingen en tandvleesontstekingen. Omdat FeLV het immuunsysteem onderdrukt, worden dit soort infecties niet meer bestreden. Bij alle, niet genezende, ontstekingen dient er aan de mogelijkheid van FeLV gedacht te worden.

Bij drachtige poezen kan het virus leiden tot abortus. Ook kunnen er gezonde dragers geboren worden. Dit zijn kittens die zelf niet ziek worden van het virus, maar dit wel bij zich dragen en dus uit kunnen scheiden.

Hoe wordt de diagnose FeLV gesteld?

Er is een bloedtest beschikbaar om FeLV aan te tonen, deze test toont katten aan die het virus uitscheiden maar zelf niet ziek zijn. Deze test wordt veel gedaan bij katten waarmee gefokt wordt, maar ook bij een vermoeden van FeLV kan de test uitgevoerd worden. De meeste dierenartsen hebben deze test in huis. De bloedtest is zeer betrouwbaar bij een negatieve uitslag. Een positieve test bij een gezonde kat betekent nog steeds niet dat de kat geïnfecteerd is, het is daarom raadzaam deze katten te hertesten. Het blijft heel belangrijk om dieren te blijven testen om de kans op besmetting van andere dieren zo laag mogelijk te houden.

Wat kan ik tegen leukemie bij mijn kat doen?

Is je kat besmet met FeLV en heeft hij/zij bijkomende infecties? Dan is de enige mogelijkheid het bestrijden van de bijkomende infecties. Er is helaas geen behandeling mogelijk voor het virus zelf. Je kat zal regelmatig antibiotica kuren moeten krijgen. De prognose bij deze ziekte is slecht; 25% van de katten overlijdt binnen 1 jaar na diagnose en 75% binnen 3 jaar. Dit is heel erg afhankelijk van hoe snel de ziekte gediagnosticeerd wordt en hoe vaak je kat ziek wordt. Het grote nadeel is dat je je kat gescheiden moet houden van andere katten, omdat hij/zij andere katten kan besmetten. Als je kat FeLV heeft, is het belangrijk om geen nieuwe katten in huis te nemen. Als je meerdere katten hebt, is er een kans dat een FeLV geïnfecteerde kat ook je andere katten heeft besmet. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat die dan ook ziek worden. Zodra bij een van je katten FeLV vastgesteld is, moet je alle katten laten testen. Alle positieve dieren isoleer je van de andere dieren en na 3-4 maanden ga je nogmaals testen. Ook is het belangrijk je buren te waarschuwen als je kat buiten komt, mogelijk heeft je kat andere katten in de buurt geïnfecteerd.

Kan ik FeLV bij mijn kat voorkomen?

De enige manier om dit te voorkomen is je kat altijd binnen te houden en niet in contact te laten komen met andere katten. Er is een vaccinatie beschikbaar tegen FeLV, maar deze is niet 100% betrouwbaar. Zorg voor een goede weerstand, laat je kat dus regelmatig bij de dierenarts controleren en inenten. Verstandig is om je kat na een inenting de eerste twee à drie dagen niet naar buiten te laten gaan, de weerstand van je kat zal iets minder zijn dan dat je gewend bent. Je kat is dan vatbaarder voor allerlei ziektes die hij/zij buiten op kan lopen.

>Wellicht kan onze Kattenapotheek behulpzaam zijn<