Q-koorts bij honden

Het is een zeer besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie kan bij alle diersoorten voorkomen. Bij runderen, schapen, geiten en wilde konijnen komt dit het meest voor, maar ook honden, katten en vogels kunnen het krijgen. Q-koorts is ook overdraagbaar van dier op mens en dus gevaarlijk!

Wat zijn de oorzaken van Q-koorts bij honden?

De voornaamste oorzaak ligt bij het directe contact tussen dieren onderling. Ze ademen de besmette lucht in en worden daardoor ziek. Ook kunnen dieren het door geven aan hun omgeving door middel van het uitscheiden van de bacteriën. De bacteriën kunnen zitten in het traanvocht, urine, slijm, speeksel, melk en vruchtwater.

Door besmetting via rauwe melk en vlees producten kan de ziekte op de mens worden overgedragen.

Wat zijn de symptomen van Q-koorts?

  • Bij dieren vaak zonder symptomen.
  • Bij mensen zien we symptomen zoals koorts, hoofdpijn, koude rillingen, zweten, spierpijn, misselijk, braken, diarree, verlaagde hartslag, vermoeidheidsklachten die lang aanhouden.
  • Zwangere vrouwen met een lage weerstand hebben een zwaardere zwangerschap.

Hoe wordt de diagnose Q-koorts gesteld?

Bij zowel mensen als dieren word bloedonderzoek gedaan waarbij afweerstoffen naar de Q-koortsbacterie worden gezocht.

Hoe verloopt de behandeling van Q-koorts?

De overheid heeft besloten dat drachtige dieren worden afgemaakt. Andere geiten mogen in leven blijven, worden preventief geënt en krijgen een levenslang fokverbod. Dit fokverbod was van toepassing tot 1 juli 2010. Vanaf 15 juli 2010 mocht er in Nederland weer gefokt worden met geiten. Om te fokken moest de geitenhouder wel een verklaring hebben dat hij vrij is van Q-koorts. Dit gebeurt door regelmatig een Q-koorts monitoring te houden door een daarvoor bevoegde persoon. We mogen er dus vanuit gaan dat de lammeren die nu ter wereld komen, vrij zijn van Q-koorts en preventief geënt worden.

Mensen krijgen een antibioticakuur bij de acute besmetting. Indien er sprake is van chronische besmetting kan de behandeling wel tot vier jaar duren.

Hoe is Q-koorts bij honden te voorkomen?

Je kan preventief enten tegen Q-koorts. Daarnaast mag er niet gefokt worden met dieren die Q-koorts hebben of hebben gehad. Door regelmatig bloedonderzoek op afweerstoffen tegen Q-koorts kan een uitbraak worden voorkomen.


> Wellicht kan onze Hondendrogist behulpzaam zijn <