Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Cyber Monday sale tot 60% korting!

Cyber Monday sale tot 60% korting!

Astma bij katten

Wat is astma bij katten?

In de literatuur wordt er onderscheid gemaakt tussen bronchitis en astma. Bij bronchitis is er sprake van een milde reactie op een irriterende stof, zoals sigarettenrook en stofdeeltjes. Bij astma is er sprake van een allergische reactie op de irriterende stoffen, zoals sigarettenrook en stofdeeltjes, waarbij ook het immuunsysteem een rol speelt.

Astma bij katten staat ook wel bekend als Feline Astma. Hierbij worden de longen overprikkeld, door deze overprikkeling worden de cellen in de longen aangezet om meer slijm te produceren. Door de prikkeling worden ook de wanden van de diepere luchtwegen dikker. Er ontstaat een ontstekingsreactie in de longen, waardoor ze kunnen opzwellen of spastisch samentrekken. Dit alles leidt tot ademhalingsproblemen. Er wordt gesproken van astma als er daadwerkelijk aanvallen optreden.

Wat zijn de symptomen van astma bij katten?

De symptomen kunnen heel verschillend zijn. Er is sprake van benauwdheid bij veel katten en daarnaast komt een piepende ademhaling bij de kat ook vaak voor. Je kat kan bijvoorbeeld met een open bek ademen of een aanval krijgen van benauwdheid, dit is te vergelijken met een astma aanval bij mensen. Je kat heeft dan heel veel moeite om adem te halen. Het kan ook zijn dat je nooit een aanval ziet en dat je alleen maar opmerkt dat je kat minder eetlust heeft of stopt met eten. Als er sprake is van aanvallen van benauwdheid, spreken we altijd van astma.

Feline astma kan er ook voor zorgen dat katten chronisch hoesten, dit kan van heel mild (1-2 keer per dag) tot heel frequent.

Ga bij symptomen van longproblemen altijd op tijd naar je dierenarts! Ook al zijn ze heel mild. Als je hier te lang mee wacht is het mogelijk dat de schade aan de longen niet meer hersteld kan worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een astma aanval, of een acute aanval van benauwdheid, is vaak heel suggestief. Een op zichzelf staande aanval hoeft niet per se te betekenen dat je kat echt astma heeft. Een goede röntgenfoto zorgt ervoor dat de dierenarts de diagnose kan stellen. Toch is een röntgenfoto niet altijd bewijzend, sommige katten hebben astma zonder dat je dat op de röntgenfoto ziet. Een specialist kan dan met een camera in de longen (bronchoscopie) kijken, hiervoor moet de kat wel onder narcose.

Er wordt daarom altijd gekozen om eerst een röntgenfoto te maken, bij de meeste katten kan daarmee een diagnose worden gesteld. Tevens hoeven de meeste katten niet onder narcose voor het maken van een röntgenfoto en is dit minder ingrijpend dan met een camera de longen ingaan.

Tijdens een bronchoscopie kan de specialist eventueel een spoelsel van de luchtwegen maken en achter de mogelijke oorzaak van het hoesten te komen. Katten gaan namelijk ook hoesten van een longontsteking of van een vreemd voorwerp in de longen. Ook longwormen kunnen ervoor zorgen dat katten gaan hoesten.

Kan iedere kat astma krijgen?

Net als bij mensen kan ook iedere kat allergisch worden. Het kan op iedere leeftijd ontstaan. Meestal zien we dit echter bij katten van 6-8 jaar. Sommige katten hoesten dan al een langere tijd. Siamezen en verwante oosterse rassen lijken deze aandoening vaker te krijgen, maar in principe kan het iedere kat overkomen.

Wat is de behandeling voor astma bij katten?

Soms is het noodzakelijk om de kat af te laten vallen. Te dikke katten hebben moeite met ademhalen, omdat de hoeveelheid vet ervoor zorgt dat de longen minder ruimte hebben om uit te zetten. Ook is het belangrijk om in huis te zorgen voor schone lucht (dus stofvrije kattenbakkorrels, niet binnen roken, geen parfum of luchtverfrissers gebruiken etc.) en te zorgen voor een goede weerstand. Denk daarbij niet alleen aan vaccinaties, maar ook aan voldoende beweging en gezond eten welke zorgen voor een goede algehele conditie van de kat. Katten met bronchitis of astma zijn namelijk gevoeliger voor longontstekingen, een goede weerstand is dus van belang.

Over het algemeen wordt Feline astma op twee manieren tegelijk behandeld; ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Net als bij mensen worden de luchtwegverwijders bij katten toegediend via de bek met een inhalator, veel katten accepteren dit opvallend goed. Je moet het je kat wel rustig aanleren en niet dwingen, de dierenarts kan advies geven over hoe je dit kunt doen. Vaak worden de luchtwegverwijders samen met de ontstekingsremmers per inhalatie toegediend. De ontstekingsremmers kunnen ook per tablet of injectie gegeven worden, maar werken dan overal in het lichaam. Hierdoor zijn er ook veel meer negatieve bijwerkingen ten opzichte van de toediening per inhalatie.

Kan mijn kat nog wel oud worden?

Als de behandeling op tijd ingezet wordt, aanslaat en trouw wordt gevolgd, kan je kat net zo normaal leven als altijd. Als de ziekte te laat wordt ontdekt, of als er al te veel veranderingen in de longen zijn, wordt de prognose slechter. Ook kunnen ernstige astma aanvallen een dodelijke afloop hebben. Wacht dus niet te lang met naar je dierenarts gaan als je kat hoest of benauwd is.


> Wellicht kan onze Kattenapotheek behulpzaam zijn <