Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, morgen verzonden
90 dagen gratis retour *

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Giardia bij katten

Giardia is een parasiet die regelmatig bij katten (en honden) voorkomt en ook mensen kan besmetten. Dit komt maar heel zelden voor en is maar een paar keer beschreven. Giardia is een ééncellige parasiet (flagellaat) die kan zorgen voor diarree. Giardia is relatief onschuldig, de diarree is vooral vervelend en zelden levensbedreigend. Giardia komt tegenwoordig steeds vaker voor, vandaar dan ook dit artikel.

Hoe ontstaat Giardia bij katten?

Zoals gezegd is Giardia een flagellaat. Katten raken besmet met Giardia doordat ze de eieren van de parasiet binnenkrijgen. Er zitten twee parasieten in 1 ei. Zodra het ei in de darm aankomt, lost de wand van het ei op en komen de parasieten vrij. Een besmette kat zal de Giardia weer via de ontlasting uitscheiden. Na enige tijd buiten de kat, kunnen de eieren weer opgenomen worden. De eieren kunnen meerdere maanden overleven buiten de kat.

Katten raken besmet door ontlasting van andere katten, zoals op grasvelden of in tuinen. Giardia kan zich ook heel gemakkelijk verplaatsen via schoenen of kleding en kan op die manier ook binnenkatten besmetten. Giardia wordt heel gemakkelijk overgedragen en bevindt zich bijna overal in de omgeving.

Hoe herken ik Giardia bij katten?

Giardia is een parasiet die vooral diarree veroorzaakt. Deze diarree kan heel verschillend zijn. Soms is het echte dunne diarree, maar meestal is het wat steviger. Je kat zal vaker moeten poepen en ook meer ontlasting per keer hebben, de ontlasting kan wat brijig zijn. Vaak zit er een beetje slijm bij (ook is het mogelijk dat er wat bloed bij zit). De meeste katten zijn er niet ziek van. Als je kat ziek is van de Giardia, dan is hij/zij vaak sloom en heeft koorts. Ook kan je kat gaan braken.

Zoals gezegd bevindt Giardia zich overal in de omgeving. Er bestaan ook dieren die de parasiet bij zich dragen en uitscheiden, maar zelf niet ziek zijn. Vooral jonge dieren en dieren met een verminderde afweer worden ziek van Giardia.

Hoe wordt de diagnose van Giardia bij katten gesteld?

De diagnose is gemakkelijk te stellen. De diagnose wordt gesteld door ontlastingsonderzoek. Het beste is om gedurende 3 dagen lang een beetje ontlasting te verzamelen. Dit is nodig omdat Giardia niet iedere dag uitgescheden wordt. Dit mag gelukkig wel allemaal in hetzelfde potje (je dierenarts heeft hier speciale potjes voor). De diagnose kan daarna snel gesteld worden, mits je dierenarts de benodigde test in huis heeft. Ook is het mogelijk dat je dierenarts direct een monster afneemt uit de anus van je kat. Een negatieve uitslag hiervan is minder betrouwbaar, maar een positieve uitslag betekent dat je kat zeker weten Giardia heeft (en voorkomt dat jij drie dagen lang poep aan het verzamelen bent).

Wat is de behandeling van Giardia bij katten?

Giardia is heel moeilijk helemaal weg te krijgen. Dit komt omdat de parasiet overal in de omgeving zit. Gelukkig is een zieke kat wel goed te behandelen. Meestal is een speciale kuur van 3 dagen voldoende. Soms moet de kuur na 1 week herhaald worden. Als je kat erg ziek is van de Giardia, kan je dierenarts besluiten antibiotica erbij te geven. Deze twee middelen versterken dan elkaars werking. Daarnaast is het heel belangrijk om ook de omgeving van je kat goed schoon te maken. Zoals gezegd, is Giardia niet volledig uit de omgeving te verwijderen, maar hoe meer parasieten je dood kan maken, hoe kleiner de kans is dat je kat zich na een paar dagen weer opnieuw besmet.

Mandjes, kleedjes en dergelijke moeten heet gewassen worden in de wasmachine. Alles wat niet in de wasmachine kan, moet je goed schoonmaken. Hiervoor kun je een speciaal schoonmaakmiddel krijgen bij je dierenarts, wat erg goed werkt tegen Giardia (het middel heet hibicet). Dit is een roze zeep die je op kan lossen in water. Met dit sopje kun je ook goed je hele huis (of in ieder geval de kamers waar je kat komt) schoonmaken. Het wassen van je kat heeft weinig zin en zal alleen maar een stressvolle bezigheid zijn. Bij honden lijkt het wassen van je hond met shampoo wel degelijk effect te hebben in de behandeling van Giardia!

> Wellicht kan onze Kattenapotheek behulpzaam zijn <