Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Diarree bij paarden

Diarree is iets wat regelmatig voorkomt bij zowel paarden als veulens. Over diarree bij veulens hebben wij een apart artikel geschreven. Net als bij mensen is diarree een symptoom dat er iets niet goed is in het lichaam. In veel gevallen is dit onschuldig en gaat het vanzelf over, maar niet altijd. In alle gevallen is het heel belangrijk om in de gaten te houden dat je paard niet uitdroogt. Alle ontlasting die afwijkend is van het normale, valt onder de categorie diarree. Meestal wordt met diarree te dunne ontlasting bedoeld en dit artikel gaat daarom ook in op die variant.

Hoe ontstaat diarree bij paarden?

Diarree wordt vaak veroorzaakt door een te snelle doorstroming van de ontlasting. De darmen hebben dan minder tijd om het vocht op te nemen en dus zal er meer vocht in de ontlasting zitten. Dit kan komen doordat de motiliteit (beweeglijkheid) van de darm te hoog is. Beschadigingen aan de darmwand kunnen ervoor zorgen dat de darm minder goed in staat is om water te absorberen, waardoor er meer vocht in de ontlasting achterblijft. Een te hoge motiliteit en een beschadigde darmwand zorgen er ook voor dat de darm minder goed in staat is om voedingsstoffen op te nemen. Hierdoor zal je paard zich slechter gaan voelen en zwakker worden.

Wat zijn de oorzaken van diarree bij paarden?

Zand; zand zorgt ervoor dat de darmwand beschadigd, waardoor deze minder goed in staat is om vocht en voedingsstoffen op te nemen. Paarden die op een schrale wei of in een paddock lopen, hebben een grotere kans op diarree als gevolg van zand. Deze dieren kunnen meer zand opnemen dan andere paarden. Normaal gesproken wordt zand vlot afgevoerd door de darmen. Maar als een paard te veel zand opneemt (of als de motiliteit van de darm niet helemaal goed is), kan dit zand achterblijven. Het hoopt zich dan op in de blinde darm of de dikke darm. Je paard kan dan diarree en/of koliek krijgen. Zand zorgt wel voor diarree (brijige mest en/of een natte staart) maar de paarden zijn meestal niet ziek.

Voeding; veel paarden krijgen diarree door veranderingen in de voeding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het eten van jong gras al de paarden na de winter voor het eerst weer het land op mogen. Het jonge voorjaarsgras verstoort de darmflora. Zodra de darmen weer gewend zijn aan de nieuwe situatie, zal de diarree meestal vanzelf weer overgaan. Naast vers gras, kunnen ook beschimmeld of bedorven voer zorgen voor diarree. De darmflora van een paard is in constant evenwicht en kan hierdoor snel verstoord raken. Het kost daarna even voordat de darmflora aangepast is aan de nieuwe situatie.

Een slecht gebit

Een slecht gebit kan ervoor zorgen dat je paard minder goed kauwt op zijn/haar voer. Er komen dan te grote stukken voer in de darm terecht, wat kan leiden tot diarree. Kauwen, het verkleinen van de voedselgrootte, is het eerste stadium van de vertering. Bij paarden met gebitsproblemen wordt de voeding niet voldoende gekauwd en verkleind. DIt heeft invloed op de rest van het verteringsproces. Vaak zie je hierbij onverteerde mest met veel water en een natte staart.

Stress situaties bij paarden

Sommige paarden die gevoelig zijn voor stress, kunnen diarree ontwikkelen. Vaak gebeurt dit tijdens transport of op concours. Dit is een reflex die wordt veroorzaakt door het zenuwstelsel.

Salmonella bij paarden

Salmonella is een bacterie. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van diarree bij paarden. Niet ieder paard wordt ziek van een besmetting met Salmonella. Sommige paarden hebben nergens last van, terwijl andere paarden doodziek worden en zelfs kunnen overlijden. Paarden met een verminderde weerstand zijn extra gevoelig voor een besmetting met Salmonella. Vaak wordt Salmonella in combinatie met zand en/of wormen gezien. Paarden hebben ernstige waterdunne diarree, koorts en/of bloedvergiftiging. Deze vorm van diarree kan alleen maar door middel van een intensieve behandeling met infusen mogelijk onder controle gebracht worden.

Colitis X bij paarden

Colitis X, een acute en ernstige darmontsteking, is een aandoening waarvan de oorzaak niet geheel bekend is. Mogelijke oorzaken zijn stress, langdurig antibiotica gebruik of een verandering in de voeding. Colitis X is zeer gevaarlijk en levensbedreigend voor je paard, maar komt gelukkig niet vaak voor.

Wormen bij paarden

Wormen bij paarden kunnen ook een oorzaak zijn van diarree. Echter, komt het niet vaak voor dat een wormbesmetting bij volwassen paarden de oorzaak is van diarree. . Vooral jongere, opgroeiende dieren kunnen last hebben van diarree als gevolg van wormen.

Wat zijn de verschijnselen van diarree?

Diarree kan in heel veel verschillende vormen voorkomen. De diarree kan brijachtig of papperig zijn, maar ook waterdun. Paarden met diarree mesten vaker en de totale hoeveelheid mest per dag is ook meer dan normaal. Soms komt er eerst nog wat dunne mest uit en dan later alleen nog maar waterige vloeistof. Paarden met ernstigere diarree zullen ook sloom worden en kunnen uitdrogen. Zorg er dus te allen tijde voor dat je paard voldoende kan drinken als het diarree heeft en ga samen met je dierenarts op zoek naar de oorzaak.

Wat is de behandeling van diarree bij paarden?

In sommige milde gevallen zal je paard zelf herstellen van de diarree. Ook diarree ten gevolge van voerveranderingen of als gevolg van het eten van veel jong gras, gaat vaak vanzelf over. Als je paard langer dan een paar dagen diarree blijft houden of als je paard niet meer fit is, schakel dan je dierenarts in.

Diarree zorgt voor uitdroging en verlies aan voedingsstoffen. Om diarree goed te kunnen behandelen, is het nodig om de oorzaak van de diarree te vinden. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is vocht. Je paard mag absoluut niet uitdrogen! Bij ernstige diarree zal er een infuus aangelegd moeten worden, hierdoor krijgt je paard direct het vocht in de bloedbaan. Aan de hand van een bloedonderzoek zal je dierenarts bepalen welke stappen er nodig zijn.

Hoe kan ik diarree bij mijn paard voorkomen?

Om het risico op diarree te kun je rekening houden met de volgende zaken:

Belangrijk is om de opname van zand zoveel mogelijk te voorkomen. Dus bijvoorbeeld niet te voeren vanaf het zand, maar juist uit een bak of van een stenen ondergrond. Ook de paarden op een schrale weide laten lopen is onverstandig. Je kan de mest van je paard regelmatig op zand controleren. Dit doe je door een mestbal op te lossen in water (in een bak of handschoen). Het zand zal dan naar de bodem zakken. Een beetje zand is niet erg, bij twijfel kun je het beste overleggen met je dierenarts.

Plotselinge voerveranderingen kunnen het beste vermeden worden. Laat je paard geleidelijk wennen aan het nieuwe voer. Dit kan door het voer gedurende een paar weken te mengen. Ook muf ruikend en beschimmeld voer kun je beter niet geven, dit geldt voor zowel kracht- als ruwvoer. Daarnaast is het belangrijk om je paard niet te lang achtereen te laten grazen op een weiland met jong gras.


> Wellicht kan onze Paardenapotheek behulpzaam zijn <