Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Paas sale! Profiteer van korting tot 25%!

Paas sale! Profiteer van korting tot 25%!

De risico’s van weidegang in het voorjaar en nodige ondersteuning!

01-04_Blog_VITALstyle_gras.jpg

We kijken er allemaal naar uit, het voorjaar! Niet alleen is het mooiere weer en zijn de langere dagen prettig, ook kunnen de meeste paarden weer vertoeven in het weiland in plaats van in de paddock. De overgang van een paddock naar het weiland kent echter wel risico’s. Ken jij de gevaren van voorjaarsgras en weet je hoe je je paard extra kunt ondersteunen?

Wat is ‘voorjaarsgras’?

Er wordt vaak gesproken over de term ‘voorjaarsgras’. Dat komt doordat het gras in het voorjaar erg verschilt met gras dat al een tijdje in de zomerse zon staat. Waarom, is eigenlijk heel simpel. In het voorjaar krijgt het gras eindelijk de kans om te groeien. Hiervoor heeft het ‘’energie’’ nodig: suiker! In het najaar heeft het gras dan ook een voorraad aan fructaan en sucrose opgeslagen, zodat het dit kan gebruiken zodra het weer en de temperatuur het toelaat. Het gras groeit in het voorjaar dan ook erg snel. Daarnaast heeft gras ook eiwit nodig om de stengels van het gras te laten groeien. Ook dit gehalte stijgt in het voorjaar, daalt in de zomer en stijgt opnieuw in het najaar.

Waarom is voorjaarsgras gevaarlijk?

Voornamelijk door de hoge gehalten aan suikers, oftewel fructaan, kan voorjaarsgras niet alleen de spijsvertering van je paard uit balans brengen, maar ook de suiker- en vetstofwisseling. Dit kan dan weer verdere problemen opleveren, zoals een opgeblazen buik door gasophoping, dunne mest of een harde manenkam. Niet alleen sobere rassen kunnen hier moeite mee hebben, ook warmbloeden kunnen moeite hebben met te veel suiker. Daarom is het belangrijk om goed op te letten in het voorjaar!

Dé ondersteuning bij weidegang in het voorjaar

Je wilt de overgang naar de weide natuurlijk zo soepel en goed mogelijk laten verlopen. Ondersteuning van juiste voeding en supplementen is dan erg prettig. VITALstyle heeft verschillende producten in het assortiment die je hier goed bij kunnen helpen:

  • Colosan: Zorg er altijd voor dat je Colosan op voorraad hebt! Dit natuurlijke, geregistreerde diergeneesmiddel is in te zetten bij gasophoping en koliek, wat voor kan komen bij te veel suikers in het gras. Colosan geeft direct verlichting en stopt de gasvorming, terwijl je wacht op de dierenarts.
  • DarmBalans: Voor de spijsvertering van je paard kan het erg wennen zijn om van het droge ruwvoer naar het sappige, verse voorjaarsgras over te gaan. De darmflora kan hierdoor uit balans raken en dit kan dunne mest veroorzaken. Geef de krachtige kruidenkuur met pre- en probiotica net voor en tijdens de overgang naar de weide om optimaal te ondersteunen.
  • SuikerBalans: Is jouw paard extra gevoelig voor suikers? Dan is SuikerBalans een goede optie. Dit vloeibare supplement ondersteunt de suiker- en vetstofwisseling, waardoor het bijdraagt aan het behouden van een gezonde bloedsuikerspiegel. Het is te voeren bij wisselende suikergehalten in het gras (of in het ruwvoer), bij een harde manenkam of bij paarden met overgewicht. Ook draagt het bij aan het behoud van een goede hoefgezondheid bij weidegang.

Hulp of persoonlijk advies nodig?

Je kunt altijd terecht bij de klantenservice van Agradi of de medewerkers van VITALstyle. Neem gerust contact met ze op door een berichtje te sturen via Facebook of Instagram, via de mail of door te bellen naar de infolijn.

0516 760 780 (Werkdagen van 08.00 - 17.00 uur)

info@vitalstyle.nl