Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, maandag verzonden
90 dagen gratis retour *

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Blog KWPN: Foalsqueeze techniek kan dummy veulens helpen

merkenshopbanner_blog_kwpn_foalsqueeze-techniek.jpg

In het veulenseizoen is het altijd weer volop genieten van dartelende veulens in de wei. Maar niet ieder veulen heeft een gezonde start. Zo kan het zijn dat een pasgeboren veulen niet normaal reageert, een slechte of geen zuigreflex heeft en ook geen interesse toont in zijn moeder. Vaak staan ze een beetje stilletjes in een hoekje of lopen doelloos rond in de stal en weten het uier van de moeder niet te vinden: de zogenaamde dummy veulens die hun naam danken aan het feit dat ze dom lijken.

Deze aandoening komt voor bij 1 tot 2 procent van de pasgeboren veulens. Internist voor Paarden Esther Siegers van de Universiteitskliniek Paard licht toe: “Een gezond veulen zal binnen 1 a 2 uur op zijn eigen benen staan en zoekt direct naar de uier van de moeder om te gaan drinken. Gebeurt dat niet, dan kán er sprake zijn van een dummy veulen. De verschijnselen dat een dummy veulen vertoont kunnen twee oorzaken hebben: zuurstoftekort tijdens de dracht of de geboorte óf het uitblijven van een bepaalde hormoonaanpassing.”

Rebirth

Rebirth, of inbakeren, kan goed werken bij de tweede oorzaak. Esther legt uit: “Het is namelijk zo dat veulens tijdens de dracht door een bepaald hormoon in slaap worden gehouden. Dit om te voorkomen dat ze in de baarmoeder te veel gaan bewegen en zo de merrie schade toebrengen. Op het moment van geboorte verandert – waarschijnlijk door de druk in het geboortekanaal – de hormoonsamenstelling waardoor het veulen als het ware wakker wordt, gaat staan en probeert te drinken. In het geval van een snelle geboorte of een keizersnee is er soms te weinig druk geweest op het veulen en kan de hormoonomzetting uitblijven, waardoor het veulen in de slaaptoestand blijft. De laatste jaren raakt men steeds beter bekend met het fenomeen rebirth of foalsqueezing, een soort inbakenen van de veulens. Dit is een bepaalde techniek waarbij met behulp van touwen als het ware de druk van de geboorte wordt nagebootst. Het werkt lang niet bij alle veulens, maar bij sommige veulens werkt het heel goed. Het veulen valt dan eerst als het ware in slaap, en waant zich zo weer in de buik van de merrie. Vervolgens wordt het wakker, waarbij de druk wordt weggenomen. Als alles goed gaat staat het veulen op en gaat drinken. Het heeft dan weer hele goede kansen om gewoon gezond op te groeien.”

KWPN blog2.PNG

Raadpleeg uw dierenarts

Heeft u een dummy veulen? Ga dan niet zelf experimenteren maar raadpleeg uw dierenarts. Het is belangrijk om zeker te weten of het veulen geen onderliggende problemen heeft vóór de squeeze techniek wordt gebruikt.

Meer tips over de gezondheid van je veulen? KWPN helpt je graag verder!

KWPN biedt ook veulenregistratie aan, waarbij wij na registratie, alles voor je regelen. Volgens Europese regelgeving moeten alle paarden ouder dan zes maanden over een paardenpaspoort en chip beschikken. Door het veulen aan te melden bij het KWPN wordt het veulen gechipt en geschetst door een paspoortconsulent en van een paspoort voorzien en ook automatisch aangemeld in de database van RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). De afstammingscontrole van de vader is als extra service toegevoegd. Gedurende het eerste levensjaar van het veulen ontvang je meerdere malen interessante mailings met relevante informatie voor uw veulen. Wanneer je het WFFS-onderzoek aanvraagt in combinatie met het genoomfokwaarde-onderzoek betaal je voor het WFFS-onderzoek slechts €18,15 (incl. 21% btw) in plaats van €47,80.

Registreren
Als KWPN-lid kun je het veulen ná de geboorte eenvoudig online registeren via Mijn KWPN. Klik op de link, log in als je dat nog niet hebt gedaan en kies daarna de betreffende dekking uit het overzicht. Wanneer er nog géén dekking is geregistreerd, kies je een van jouw eigen merries uit de onderste lijst. Vul vervolgens de gevraagde gegevens in en jouw veulen is aangemeld! Niet-leden kunnen een aanvraagformulier invullen om hun veulen te registreren.

KWPN blog.PNG

Veulen vervoeren

Als je veulen eenmaal gezond geboren is, zal hij waarschijnlijk ook ooit vervoerd moeten gaan worden. Bijvoorbeeld naar de keuring, de opfok of de dierenarts. Anemone Horse Trucks legt in deze video uit hoe je dit het best kunt doen!