Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Luizen bij honden

Luizen zijn kleine, platte parasieten die de hond veel jeuk bezorgen. Er bestaan twee soorten hondenluizen: de bloedluis en de haarluis. Zoals de naam als zegt leeft de bloedluis van bloed en weefselvloeistof.

De bloedluis wordt ook wel eens de vogelmijt genoemd. Deze soort voedt zich met het bloed van vogels om zich te vermenigvuldigen. Wanneer er echter een gebrek aan vogels is, zal de vogelmijt op zoek gaan naar een andere zoogdiersoort. Dit kunnen honden, katten of zelfs mensen zijn.

De haarluis voedt zich naast bloed ook nog met huidschilfers. Deze luis leeft permanent in de vacht van de gastheer. De luizen zijn het best zichtbaar wanneer de vacht wordt doorkamt met een fijne vlooienkam. Deze luis legt zijn eitjes in de vacht van de hond, waarna deze zich aan de haren gaan hechten.

Besmetting van haar- of bloedluis komt bij honden en katten echter niet vaak voor. Wanneer de honden in onhygiënische en overbevolkte omstandigheden leven en onvoldoende algemene verzorging krijgen, is de kans op luizen groter. Wanneer veel dieren in een kleine ruimte bij elkaar leven, is de kans op besmetting bij de honden groter.

Overdracht kan ook plaats vinden via indirect contact, dit komt bijvoorbeeld door dat je dezelfde borstel gebruikt voor meerdere honden. Ook wanneer meerdere honden een hondenkussen delen, kan het voorkomen dat de luizen sneller overgedragen worden.

Wat is de levenscyclus van luizen?

De volwassen luis legt eitjes, deze eitjes worden neten genoemd. Deze eitjes groeien uit tot een larve, wat ook wel een nymfe wordt genoemd. De nymfe ondergaat drie tot vijf vervellingen en groeit uit tot een volwassen luis. De hele levenscyclus duurt ongeveer vijf tot twintig dagen.

Wat zijn de symptomen van luizen?

De meest geziene symptomen zijn jeuk en huidbeschadigingen. Kleine rode plekjes duiden op een beet van een luis. Luizen zijn blauwgrijs en bruin. De eitjes zijn wit, dit ziet eruit als kleine huidschilfertjes, maar ze plakken aan de haren vast. Door de jeuk die de luis geeft, kan de hond voortdurend blijven krabben en wordt onrustig. Vaak komt het ook nog voor dat er een muffe lucht van de vacht komt.

Wat is de diagnose van luizen?

De luizen en eitjes zijn zichtbaar met het blote oog. Met behulp van een luizenkam kun je snel ontdekken of de hond luizen heeft.

Wat is de behandeling van luizen?

Het is belangrijk om naast de hond, ook de andere huisdieren, en ook de omgeving te behandelen tegen luizen. Je kunt de hond wassen met een luizen- of vlooienshampoo. Hiernaast kun je ook een pipet toedienen tussen de schouderbladen die ook tegen luizen werkt, de zogenaamde spot-on pipetten. Het is belangrijk om de hond, tot twee dagen na het toedienen van de pipet, niet te wassen. Als je de hond wel wast werkt het middel waarschijnlijk niet goed genoeg.

Zijn luizen een zoönose?

De mensenluizen en hondenluizen zijn verschillend van elkaar en kunnen niet overgedragen worden van hond op mens of van mens op hond. Dit komt omdat luizen gastheerspecifiek zijn. Het is dus geen zoönose. Dat wil niet zeggen dat luizen niet op mensen kunnen komen, maar omdat ze gastheerspecifiek zijn zullen ze dan doodgaan. Zorg dat de kinderen niet teveel aan de hond zitten als hij net behandeld is tegen luizen.


> Wellicht kan onze Vlooien en Tekenmiddelen behulpzaam zijn <