Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Maden bij het konijn

Wat zijn maden?

Maden, ook wel myiasis genoemd, komen vaak voor bij het konijn. Het is een ernstige aandoening die vaak direct behandeld dient te worden. Konijnen kunnen hier erg ziek van worden en zelfs overlijden. Vooral in de warme (zomer) maanden is myiasis een groot probleem. De blauwgroene bromvlieg of vleesvlieg, legt eitjes in de vacht van het konijn. Ze doen dit het liefst in een warme en vochtige omgeving. Ze komen af op urine en ontlasting die rond de anus zit van je konijn, maar soms leggen ze de eitjes ook wel in de schone vacht rondom de anus. Deze eitjes komen uit en de larven worden maden genoemd. Deze maden voeden zich met de ontlasting die veelal in de vacht aanwezig is, maar zorgen ook heel gemakkelijk voor beschadigingen in de huid van het konijn. Hierdoor weten ze zich een weg naar binnen te banen.

Hoe krijgt mijn konijn maden?

In principe kan ieder konijn last krijgen van maden. Toch is het zo dat bij sommige konijnen de kans veel groter is. Konijnen die zichzelf aan de achterkant minder goed schoonmaken, zoals te dikke konijnen of konijnen met tandproblemen, hebben een groter kans op myiasis. Ook konijnen met rugproblemen of oudere konijnen, kunnen zich minder goed schoonmaken aan de achterkant. De achterkant kan ook vies zijn door diarree of ontlasting die te veel blijft plakken.

Een andere oorzaak van een vieze achterkant is urine die in de vacht blijft zitten, dit kan gebeuren bij incontinentie, blaasontsteking of een te nat hok.

Hoe herken ik maden bij het konijn?

Wat meestal als eerste opvalt zijn vliegen die rond het hok vliegen. Dit hoeft maar één vlieg te zijn. Als de eitjes zijn gelegd, kan het enkele uren tot dagen duren voordat je maden ziet. Deze zien eruit als witte wormpjes van enkel millimeters tot een centimeter groot. Ze zijn rond, dik en bewegen. Vaak zie je ze rond de anus, daar waar eventueel ontlasting in de vacht van je konijn zit. Je kan ze ook in de liezen zien. Je ziet ze zelden uit de anus komen, of in het hok liggen. Als een van de laatste dingen zal je konijn stoppen met eten, meestal is de infectie dan al in een vergevorderd stadium.

Wat kan ik tegen maden bij het konijn doen?

Maden bij het konijn veroorzaken veel jeuk en pijn, het konijn kan snel uitgedroogd raken. Je moet dus snel ingrijpen. Myiasis bij het konijn kan al binnen 24 tot 48 uur fataal zijn. Als je er zelf op tijd bij bent, kun je beginnen met het weghalen van alle maden en het wassen van je konijn. Je kan je konijn behandelen met anti-myiasis. Daarna is het heel belangrijk dat je konijn zich comfortabel voelt, dat het hok goed droog is en dat je konijn blijft eten. Soms zal je je konijn moeten dwangvoeren. Er bestaat hiervoor speciale konijnen voeding die op te lossen is in water, maar je zou ook zelf groenten kunnen pureren. Let er dan wel op dat ze hier niet weer diarree van krijgen.

Als de infectie al wat uitgebreider is, is het verstandiger om naar de dierenarts te gaan. Deze zal je konijn scheren en wassen met een speciale shampoo. De dierenarts kan je ook pijnstilling meegeven.

Hoe kan ik maden voorkomen?

Het is heel belangrijk om in de zomermaanden te zorgen voor een schoon en droog hok. Een droge bedding is erg van belang. Dagelijkse controle van je konijn en dan vooral het gebied rond de anus, is heel belangrijk. De eitjes kun je met het blote oog niet zien, maar hoe eerder de maden opvallen, hoe groter de kans dat je konijn er niet te ziek van wordt. Dit doe je in de maanden mei t/m september. Een vieze achterkant dien je schoon te maken. Ook kun je een horrengaas voor het hok spannen om te voorkomen dat vliegen binnenkomen, of je konijn tijdelijk binnen zetten.

Daarnaast dien je goed op te letten dat je konijn niet te dik wordt. Ook moet je alert zijn op tekenen van pijn of tandproblemen. Ook bestaat er no-myiasis, dit is een spray die je in de warme maanden (vanaf mei) kunt gebruiken om maden te voorkomen. Deze spray dient iedere 4 weken toegediend te worden om een goede bescherming te bieden.


> Wellicht kan onze Knaagdierenapotheek behulpzaam zijn <