Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Gebitsproblemen bij cavia's

Cavia’s hebben, net als konijnen, een elodont gebit. De snijtanden en kiezen groeien gedurende het hele leven van je cavia. De tanden en kiezen slijten doordat ze tijdens het eten over elkaar heen bewegen. Een cavia heeft 4 snijtanden en 16 kiezen. Wanneer de aangroei van tanden en de slijtage van tanden niet in evenwicht is, kunnen er problemen ontstaan. De kiezen kunnen zover doorgroeien dat er een brug over de tong gevormd wordt. Hierdoor kan je cavia zijn/haar tong niet meer gebruiken tijdens het eten. De snijtanden van een cavia groeien 6-8 cm per jaar.

Hoe kan ik gebitsproblemen bij cavia's herkennen?

Vaak duurt het lang voordat gebitsproblemen opvallen. Cavia’s zijn, net als konijnen, van nature vluchtdieren en zullen dus niet zo snel pijn laten zien. Een dier wat in het wild pijn laat zien, is namelijk een gemakkelijke prooi.

Cavia’s hebben minder vaak last van het prikken van scherpe stukken tand in de wangen. Bij cavia’s vormen de problemen zich aan de binnenkant van de tanden, terwijl ze bij konijnen aan de buitenkant zitten. In het geval van cavia’s, groeien de kiezen als een brug over de tong heen. Een cavia met gebitsproblemen kan vooral moeite hebben met het gebruiken van zijn/haar tong. Wat op kan vallen is dat je cavia steeds naar de etensbak gaat, maar daarna niet eet. Je cavia zal dus niet kunnen eten. Hierdoor zal je cavia ook gaan vermageren. Wat verder nog op kan vallen zijn; natte kin (door veel kwijlen), slechte vacht, tandenknarsen (wat een uiting van pijn is) en algeheel ziek zijn.

Waardoor kunnen gebitsproblemen bij cavia's ontstaan?

Bij cavia’s zijn er vaak andere problemen die zorgen voor het niet goed slijten van tanden en kiezen dan bij konijnen. Bij konijnen is er heel vaak sprake van een scheve stand van de tanden en kiezen ten opzichte van elkaar. Bij cavia’s is er vaak een onderliggend probleem.

Bijvoorbeeld een tekort aan vitamine C, hierdoor worden de kaakspieren slapper en ontstaan er pijnlijke kaakgewrichten. Tekort aan vitamine D (door te weinig zonlicht) zorgt voor zachtere tanden die gemakkelijk afbreken. Bij alle cavia’s sluiten de eerste kiezen niet goed op elkaar aan, hierdoor zal op dit punt al snel overgroei plaatsvinden. Hier wordt dan ook de brug gevormd.

Hiernaast kan ook een afwijkende stand een oorzaak zijn. Dit kan komen door een ongeluk (trauma) waardoor de kaak ontwricht raakt of waardoor een tand kan afbreken. Ook abcessen komen bij de cavia voor en kunnen zorgen voor een scheve stand van de tanden.

Wat kan ik tegen gebitsproblemen bij mijn cavia doen?

Als je vermoed dat je cavia een probleem heeft met zijn/haar gebit, wacht dan niet te lang. Het beste is om zo vroeg mogelijk naar een dierenarts te gaan. Hoe langer je wacht, hoe minder je cavia eet. Je cavia raakt dan verzwakt, waardoor een behandeling meer risico krijgt.

Net als bij konijnen kan je dierenarts het gebit van je cavia herstellen. Dit zal altijd onder narcose moeten gebeuren. Na de behandeling is het belangrijk om je cavia de eerste paar dagen goed in de gaten te houden. Het is belangrijk dat hij/zij weer zelf gaat eten. Dit is meestal geen probleem, maar soms is het noodzakelijk om je cavia te dwangvoeren. Let er op dat je hiervoor voedsel gebruikt wat gemaakt is voor cavia’s (in verband met de vitamine C).

Zoals gezegd, is een gebitsprobleem bij cavia’s meestal niet een probleem van de bek alleen. Het is belangrijk om te zoeken naar de oorzaak, krijgt je cavia voldoende vitamine C en D?

Kan ik gebitsproblemen bij mijn cavia voorkomen?

Voldoende vitamine C en voldoende vitamine D zijn twee dingen waar je gemakkelijk voor kan zorgen. Een scheve stand van de kaak door een ongeluk is niet altijd te voorkomen. Het is heel belangrijk dat je cavia voldoende hooi krijgt, hierdoor krijgt je cavia de gelegenheid om de tanden op een natuurlijke manier te slijten.

> Wellicht kan onze Knaagdierenapotheek behulpzaam zijn <