Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Cyber Monday sale tot 60% korting!

Cyber Monday sale tot 60% korting!

Blog: Hoe kun je je paard het beste beschermen tegen insecten?

merkenshopbanner_blogs_vliegenoverlast.jpg

Vliegen en andere insecten zijn inmiddels weer volop aanwezig en kunnen voor veel overlast zorgen. Ze kunnen verschillende ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en wormen overdragen. Dit kan gevaarlijk zijn voor je paard of pony. Daarnaast kan je paard of pony erg geïrriteerd raken wanneer er veel vliegen rond hem heen zitten en kun je hinder ondervinden tijdens het rijden.

Daarom is het belangrijk om je paard goed te beschermen. Maar hoe kun je dit nu het beste doen en welke artikelen kun je hiervoor gebruiken? Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

De aantrekkelijkheid voor insecten

Zebra’s, paarden en andere zoogdieren hebben een hele sterke geur en ademen CO2 uit. Dit maakt dat ze aantrekkelijk zijn voor insecten. Hoe aantrekkelijk het dier is voor insecten, is afhankelijk van de kleur. Zo is het uit onderzoek gebleken dat vliegen zich minder aangetrokken voelen tot licht gekleurde paarden, dan tot donker gekleurde paarden. Zo zal bijvoorbeeld een schimmel dus minder last hebben van insecten dan een bruin of zwart paard. Insecten gebruiken het gereflecteerde licht van de vacht als een van de aanwijzingen om te landen.

Hoe kun je je paard of pony beschermen

Vliegendekens

Kleur

Het is belangrijk om je paard of pony goed te beschermen tegen insecten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een vliegendeken. Vliegendekens zijn er in veel verschillende soorten en kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een licht gekleurde deken. Een lichte kleur helpt niet alleen om je paard te beschermen tegen vliegen, maar reflecteert ook UV-straling. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een donker gekleurde vliegendeken. Een donker gekleurde vliegendeken reflecteert minder UV-straling.

Je kunt ook kiezen voor een vliegendeken met zebraprint. Het is gebleken dat het gestreepte patroon van zebra’s ze bescherming biedt tegen insecten. De zwarte strepen verstoren het licht gekleurde vlak. Daarnaast hebben vliegen vaak een groot en duidelijk gekleurd oppervlak nodig hebben om op te landen.

Om deze reden wordt voor paarden veel gebruik gemaakt van vliegendekens met een zebrapatroon. Het blijkt dat paarden met een deken met zebra patroon ook minder last hebben van insecten dan dezelfde paarden met een effen kleur deken (zie onderstaande afbeelding voor het aantal vliegen met een donkere en lichte vliegendeken en een vliegendeken met zebrapatroon). Je vindt verschillende vliegendekens met zebraprint in onze webshop, bijvoorbeeld van Covalliero, Bucas en Horka.

blog_schema_vliegenoverlast.jpg

Verschillende uitvoeringen

Naast de kleur, kun je kiezen voor een vliegendeken zonder hals, met losse hals en met vaste hals en voor een vliegendeken met of zonder buikflap. Welke deken het meest geschikt is voor jouw paard of pony, is afhankelijk van de mate waarin hij last heeft van de vliegen. Een vliegendeken met halsstuk en buikflap beschermt het grootste gedeelte van het lichaam waardoor je paard of pony zo min mogelijk last zal hebben van vliegen en andere insecten.

Ben je benieuwd naar alle vliegendekens in ons assortiment? Bekijk dan de vliegendekens in onze webshop!

Wanneer je paard tijdens het rijden ook veel last heeft van vliegen en andere insecten, kun je ook gebruik maken van een vliegenuitrijdeken. Deze dekens zijn met name geschikt voor buitenritten. Als je een normale vliegendeken zou gebruiken tijdens het rijden, gaat dit schuren. Een vliegenuitrijdeken heeft een uitsparing voor het zadel waardoor de deken geschikt is om mee te rijden.

Ben je benieuwd naar alle vliegenuitrijdekens in ons assortiment? Bekijk dan de vliegenuitrijdekens in onze webshop!

Wanneer warme dagen en regen elkaar afwisselen, kun je een 3 in 1 deken gebruiken. Deze dekens zijn eigenlijk zomer-, vliegen-, en regendeken in 1. Het bovenste gedeelte van de deken is gemaakt van ademend, waterproof materiaal en het onderste gedeelte is gemaakt van hetzelfde materiaal als een gewone vliegendeken. Daarmee zijn deze dekens ideaal om te gebruiken tijdens de lente en de herfst!

Ben je benieuwd naar alle 3 in 1 dekens in ons assortiment? Bekijk dan de 3 in 1 dekens in onze webshop!

Vliegenmaskers

Om ook het hoofd van jouw paard of pony te beschermen tegen vliegen, kun je gebruik maken van een vliegenmasker. Met een vliegenmasker krijgen vliegen en andere insecten geen kans om rond de ogen en neus van je paard te irriteren.

Er zijn ook veel verschillende soorten vliegenmaskers. In ons assortiment vind je vliegendekens met oren, zonder oren, met neusflap, zonder neusflap en met franjes op de neus. Sta jij op een pensionstal en wordt jouw paard door de staleigenaar buiten gezet? Dan kun je bijvoorbeeld dit vliegenmasker en halster in één gebruiken!

Bij paarden met een witte neus is het gebruik van een neusflap ook aan te raden ter bescherming tegen de zon. Doe je dit niet, bestaat de kans dat de neus van je paard verbrand.

Vliegenmaskers vind je in verschillende kleuren en ook met zebraprint. Hierbij geldt hetzelfde als hierboven besproken over de kleuren vliegendekens.

Je kunt daarnaast ook gebruik maken van een vliegenfrontriem. Een vliegenfrontriem kun je met behulp van klittenband bevestigen aan het halster of hoofdstel.

Ben je benieuwd naar alle vliegenmaskers in ons assortiment? Bekijk dan de vliegenmaskers in onze webshop!

Sprays

Een andere manier om vliegen uit de buurt van je paard of pony te houden, is het gebruik van een spray. In ons assortiment vind je diverse sprays en rollers. Vliegen worden onder andere aangetrokken door de geur van paarden. Geursprays neutraliseren deze geur waardoor het paard minder aantrekkelijk is voor vliegen en andere insecten. Het effect van sprays is vaak maar tijdelijk en je zal het inspuiten van je paard dus regelmatig moeten herhalen. Je kunt een roller gebruiken voor plekken die moeilijk te bereiken zijn met een spray, zoals het hoofd.

Ben je benieuwd naar alle sprays en rollers in ons assortiment? Bekijk dan onze webshop!

Fly traps

Er worden daarnaast verschillende vallen gebruikt om insecten te lokken. Deze vallen zijn gemaakt van een donker oppervlak omdat dit het meest aantrekkelijk is voor insecten. Verder worden de vallen ingesmeerd met speciale lijm. Dit trekt de insecten aan en door het plakkerige karakter zullen de insecten ook vast blijven zitten.

Ben je benieuwd naar alle producten om vliegen en andere insecten op afstand te houden? Bekijk ons assortiment dan in onze webshop!

Supplementen

Als laatste kun je er ook voor kiezen om je paard knoflook te geven om insecten te weren. Knoflook heeft een bloedzuiverende werking en geeft een specifieke geur af. Door deze geur is de geur van je paard minder aantrekkelijk voor vliegen en andere insecten. Knoflook is in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo vind je bijvoorbeeld knoflookgranulaat, knoflooksnippers en knoflookpoeder in ons assortiment. Je kunt dit gemakkelijk mengen door het dagelijkse rantsoen van jouw paard of pony.

Ben je benieuwd naar alle knoflooksupplementen in ons assortiment? Bekijk dan onze webshop!

Bronvermelding

Caro T., Argueta Y., Briolat E.S, Bruggink J., Kasprowsky M., Lake J., Mitchell M.J., Richardson S. M., How M., Benefits of zebra stripes: Behaviour of tabanid flies around zebras and horses. (2019)., PLoS One 14 (2)

Egri A, Blahó M, Kriska G, Farkas R, Gyurkovzsky M, Akesson S, Horváth G. (2012). Polarotactic tabanids find striped patterns with brightness and/or polarization modulation least attractive: an advantage of zebra stripes. The Journal of Experimental Biology, (215 (5): 736 - 745

Hall M.J.R, Farkas R, Chainey J.E. (1998). Use of odour-baited sticky boards to trap tabanid flies and investigate repellents. Medical and Veterinary Entomology, (12): 241 - 245

Horváth G., Blahó M., Kriska G., Hegedüs R., Gerics B., Farkas R., Åkesson S. (2010). An unexpected advantage of whiteness in horses, the most horsefly-proof horse has a depolarizing white coat. Proc. R. Soc. Lond. B 277, 1643–1650.

Horváth G., Majer J., Horváth L., Szivák I., Kriska G. (2008). Ventral polarization vision in tabanids, horseflies and deerflies (Diptera, Tabanidae) are attracted to horizontally polarized light. Naturwissenschaften 95, 1093–1100.

Krinsky W. L. (1976). Animal disease agents transmitted by horse flies and deer flies (Diptera, Tabanidae). J. Med. Entomol. 13, 225–275.