Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Insulinomen bij fretten

Insulinomen komen vaak voor bij fretten van middelbare tot oudere leeftijd (2-8 jaar), gemiddeld zijn fretten 5 jaar als ze insulinomen krijgen. Insulinomen zijn kleine tumoren in specifieke cellen van de alvleesklier van een fret. Deze kleine tumoren produceren het hormoon insuline.

Hoe werkt insuline bij fretten?

Normaal gesproken, als je fret eet, krijgt het voedingsstoffen binnen. Alle voedingsstoffen die een fret opeet, worden in de lever omgezet in ‘goede’ suikers. Elk dier is afhankelijk van deze suikers om te kunnen leven. Zodra deze goede suikers in het bloed van je fret terecht komen, gaat de alvleesklier insuline maken en stijgt het gehalte aan insuline in het bloed. Dit hogere gehalte aan insuline zorgt ervoor dat de suikers opgenomen worden door allerlei cellen, zoals bijvoorbeeld spieren en hersenen. Dit is heel belangrijk, want deze cellen zijn afhankelijk van de suikers om hun werk goed te kunnen doen. Een hoog gehalte aan insuline remt ook de productie van suikers door de lever. Op deze manier zorgt insuline ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt.

Hoe ontstaan insulinomen bij fretten?

Bij een fret met insulinomen wordt er continue insuline geproduceerd door de alvleesklier. Hierdoor zal het suikergehalte in het bloed van je fret dalen (er gaat immers constant suiker de cellen in). Dit noemt men een hypoglykemie. De hersenen zullen als eerste problemen krijgen met het lage bloedsuiker, omdat deze cellen alleen maar kunnen functioneren op suiker. Andere cellen in het lichaam kunnen vaak nog andere stoffen gebruiken om van te leven. Het lichaam van je fret zal heel veel moeite doen om het bloedsuiker op een normaal niveau te houden. Daardoor kan het soms wel dagen of weken duren voordat er iets aan je fret opvalt.

Waarom de insulinomen ontstaan, is niet geheel bekend. Uit onderzoek is wel gebleken dat insulinomen vaker voorkomen bij fretten die brokken van slechte kwaliteit te eten krijgen. Ook fretten die teveel suikers gevoerd krijgen (zoals vitamine pasta, rozijnen etc.) hebben vaker insulinomen.

Hoe kan ik een insulinoom bij mijn fret herkennen?

Er kunnen zich veel verschillende verschijnselen voordoen bij een fret met insulinomen. De meeste fretten met een insulinoom worden bij de dierenarts aangeboden na een toeval. Je fret toont dan zwakte van de achterhand en zal omvallen. Acute parese posterior wordt dit genoemd. Je fret kan de achterhand helemaal niet meer gebruiken en lijkt verlamd. Dit hoeft niet altijd op te vallen, sommige fretten herstellen namelijk weer. Wat verder nog voor kan komen zijn; staren in de ruimte, depressie, zwalken, veel speekselen, braken en gewichtsverlies. Vaak is er een relatie aan te tonen met eten. De verschijnselen ontwikkelen zich als je fret enige tijd niet gegeten heeft en verdwijnen vaak vrij snel na een maaltijd. Ook veel slapen en moeilijk wakker worden uit de slaap worden regelmatig gezien bij fretten met een insulinoom.

Hoe wordt de diagnose insulinomen gesteld?

Net als bij andere dieren, kan ook bij fretten het bloedsuikergehalte gemeten worden. Hiervoor is maar een klein drupje bloed nodig. Het meten van dit gehalte moet wel op een vast tijdstip gebeuren (na 4 uur niet eten). Als het bloedsuiker gehalte te laag is én je fret toont verschijnselen die passen bij een insulinoom, dan is hij/zij sterk verdacht. Het uitsluiten van andere oorzaken van een laag bloedsuiker is dan noodzakelijk om de diagnose te kunnen stellen. De tumoren zijn te klein om te kunnen zien met een röntgenfoto of een echo.

Wat is de behandeling tegen insulinomen bij fretten?

Er bestaan twee mogelijke behandelingen; chirurgie en medicijnen. Bij jongere dieren (jonger dan 7 jaar), kan gekozen worden voor chirurgie. Hierbij worden de kleine tumoren verwijderd. Deze operatie is specialistisch werk. De meeste fretten zijn hierna 2-3 jaar klachtenvrij. De insulinomen zullen op andere plekken in de alvleesklier terug groeien. Dit zal op termijn dezelfde problemen op gaan leveren. Veel fretten worden dan alsnog met medicijnen behandeld. Het grote voordeel is dat de dosering medicijnen dan wel veel lager kan zijn. De keuze voor chirurgie is niet alleen afhankelijk van de leeftijd van je fret. Ook het risico van de anesthesie, de kosten en het risico van de operatie spelen mee.

Een andere optie is medicijnen. Hierbij kan er gekozen worden voor medicijnen die de bloedsuiker verhogen of medicijnen die de afgifte van insuline verlagen. Medicijnen doen niets aan de groei van de tumoren. Vaak hebben medicijnen veel bijwerkingen en zal er steeds meer gegeven moeten worden. Het effect van de behandeling kan gemeten worden aan de hand van de verschijnselen.

Daarnaast is het noodzakelijk om je fret frequent en regelmatig te voeren. Vaak merk je het direct als het bloedsuiker van je fret (weer) te laag wordt. In dat geval moet je direct suiker toedienen. Dit kan door druivensuiker op te lossen in water en dat in de bek te spuiten. In lichtere gevallen kan men ook volstaan met een vitamine pasta. Deze bevatten ook vetten waardoor het bloedsuikergehalte beter op peil blijft.