Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, maandag verzonden
90 dagen gratis retour *

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Blog Unique-horn: Hoefverzorging met Unique-horn Hoof Care

merkenshopbanner_blogs_UniqueHoofCare.jpg

door Hoefspecialist Klaas Feuth

Veel paarden, pony’s en ezels lijden onder hoefproblemen. Aangezien je geliefde dier de hele dag moet presteren op zijn hoeven, verdienen deze jouw bijzondere aandacht! Unique-horn Hoof Care is ontwikkeld om jou hierbij te helpen. Zo kun je zelf de zorg voor de hoeven van je paard, pony of ezel in eigen hand nemen, als belangrijke aanvulling op de behandeling van je hoefsmid of hoefverzorger. Er is immers niemand die jouw paard beter kent dan jij! Ondersteun de hoeven van jouw paard met de natuurlijke hoefverzorgingslijn van Unique-horn Hoof Care.

Rotstraal: pijnlijk hoefprobleem

Misschien wel het meest bekende, maar vaak het minst onderkende hoefprobleem, is rotstraal. Rotstraal is een bacteriële infectie van de straal. Je herkent deze pijnlijke aandoening aan een diepe spleet tussen de hoefballen, midden in de straal. Ook een vieze, rottende geur en donker vocht duiden op problemen. Kortom, precies wat je je voorstelt bij het woord rotstraal.
De straal is een heel belangrijk onderdeel van de paardenhoef. Belangrijk als onderdeel van de schokdemping, grip en doorbloeding van de hoef. Een rottende straal ziet er niet alleen vies uit, maar doet ook pijn. Stel je voor dat je zelf de hele dag moet lopen op voeten met een wond. Precies! Je paard heeft dan pijn bij iedere stap.

Rotstraal.jpg

Rotstraal

Rotstraal behandelen: hoefsmid en Unique-horn Hoof Care
Allereerst is er werk te doen voor je hoefsmid of hoefverzorger: hij of zij kan loszittende stukken straal weghalen waardoor je als paardeneigenaar de hoeven van je paard of pony zelf gemakkelijker kunt verzorgen en behandelen.
Unique-horn Hoof Care heeft een aantal hoefverzorgingsproducten ontwikkeld die je heel goed zelf kunt gebruiken bij het ondersteunen van de behandeling van rotstraal. De speciale mix van oliën die Unique-horn zo uniek maakt, werkt effectief tegen veel schadelijke bacteriën en schimmels waar hoeven last van kunnen hebben. Naast dat ze heel goed werken ruiken de Unique-horn hoefverzorgingsproducten ook nog eens heel lekker!

Ernstige rotstraalen Unique-Horn producten
Hardnekkige, ernstige rotstraal vraagt om een stevige aanpak. In dit geval adviseren wij, naast de behandeling van een hoefsmid of hoefverzorger, het dagelijks gebruik van Unique-horn HPE. Unique-horn HPE is een zeer geconcentreerde vloeistof die tegen bacteriën werkt. Iedere dag een paar druppels is vaak al voldoende voor een snel effect. Week de hoeven van je paard voor extra effect één of twee keer per week in een hoefbad met Unique-horn Pure Hoof Soaker voor een diepe reiniging. Zo bereik je ook de plekken waar je met je hoevenkrabber niet bij kunt.
In een diepe spleet tussen de hoefballen (te diepe middelste straalgroeve, dit is zeer pijnlijk voor je paard, pony of ezel) kun je dagelijks Unique-horn Silver Hoof Balls doen. Dat zijn speciale, met de Unique-horn formule geïmpregneerde wattenballetjes. Er zitten zilverionen in die antibacterieel werken, maar ook verschillende oliën. Een wondverband met actieve ingrediënten, zou je deze Silver Hoof Balls kunnen noemen.

Unique-horn HPE bij schimmel in de hoefwand.JPG

Unique-horn HPE bij schimmel in de hoefwand

Beginnende rotstraal, natte stralen, voorkomen van straalproblemen
Voor minder extreme gevallen, bijvoorbeeld wanneer je merkt dat de straal zacht en nat is, raden we Unique-horn Magic Hoof Powder aan. Dit hoefverzorgingsproduct is heel makkelijk te gebruiken en heeft naast de remmende werking op schadelijke bacteriën en schimmels ook een uitdrogend effect op de straal. Zo wordt de straal droger en harder.
Je kunt in het natte seizoen ook de hoeven van je paard dagelijks insmeren met Unique-horn Natural Hoof Clay. Deze speciaal samengestelde hoefklei zorgt voor een beschermend laagje dat ook snel intrekt. Dus als je het niet meer ziet werkt het nog wel!
Deze beschermende laag werkt ook goed als je paard in de stal staat, want hoe schoon je de stal ook maakt in de mest en urine zitten veel bacteriën en ammoniak, die straalproblemen in de hand werken.

Klaas Feuth pas Unique-horn Natural Hoof Clay toe.jpg

Hoefspecialist Klaas Feuth past Unique-horn Natural Hoof Clay toe bij paard.

Voorkomen is beter dan genezen
Wist je dat rotstraal, schimmel in de hoeven en brokkelhoeven mede te voorkomen zijn door het stalklimaat beter te maken? Door de Unique-horn Active Stable Balancer wekelijks op de stalbodem te gebruiken kun je de vorming van ammoniak helpen te voorkomen. In de korrels van de Unique-horn Active Stable Balancer zitten actieve micro-organismen zoals melkzuurbacteriën die zorgen voor een goede afbraak en omzetting van schadelijke stoffen, schimmels en bacteriën.

Ontsmetten door handen wassen

De afgelopen tijd is er bij mensen veel aandacht geweest voor handen wassen. Met handenwassen kun je verspreiding van virussen beperken. Goed handenwassen werkt tegen schimmels, bacteriën en virussen.
Voor paarden is dit precies hetzelfde. Naast dagelijks hoeven krabben - wat iedereen natuurlijk netjes doet - is het aan te bevelen om regelmatig de hoeven van je paard, pony of ezel te weken in een speciaal door Unique-horn Hoof Care ontwikkeld hoefbad. Unique-horn Pure Hoof Soaker werkt niet alleen goed ontsmettend, het werkt net als handenwassen tegen schimmels, bacteriën en virussen. Daarnaast kun je door de hoeven van je paard te weken in een hoefbad van Pure Hoof Soaker ook droge brokkelende hoeven wat vochtiger maken in de zomer.

White line disease vraagt om een goede aanpak
White line disease, ook wel afgekort tot WLD, is een schimmelinfectie in de witte lijn van de hoef. De witte lijn is de verbinding tussen de hoefwand en zool.
Een slechte verbinding tussen de zool en de wand zorgt vaak voor brokkelhoeven. Het gevolg hiervan is dat er een holle ruimte (in het Vlaams mierennest) ontstaat. Onbehandeld kan de infectie zich over de hele hoef verspreiden. Uiteindelijk is het dan alleen nog te behandelen door de hele losse wand weg te halen. Dit is een heftige ingreep die vaak voorkomen kan worden.
Als aanvulling de eerder gegeven tips zoals een regelmatig hoefbad van Unique-horn Pure Hoof Soaker en het wekelijks gebruik van Unique-horn Active Stable Balancer in de stal raden we aan dat je beschadigingen in de witte lijn (nagelgaten, scheurtjes en spleetjes) regelmatig met Unique-horn Silver Hoof Liquid insmeert. En in het geval dat er schimmeltjes in zitten bevelen we je aan om Unique-horn HPE gebruiken.

Behandeling van rotstraal met Unique-horn HPE.jpg

Behandeling van rotstraal met Unique-horn HPE

Unique-horn Silver Hoof Liquid schimmel witte lijn.JPG

Unique-horn Silver Hoof Liquid bij een schimmel bij de witte lijn

Mok: Unique-horn Herbal Skin Balm
Mok is eigenlijk een probleem net boven de hoeven. Een schimmelinfectie van de huid in de kootholte. Maar omdat veel oorzaken overeenkomen en de hoefsmid dit probleem vaak tegenkomt is het passend om over deze aandoening ook iets te schrijven. Mok is heel belangrijk om te behandelen, het kan heel pijnlijk zijn voor je paard en de aangedane plek kan steeds groter worden als je er niets aan doet.

Mok ontstaat bij paarden met een wat zwakkere weerstand van de huid in combinatie met een natte periode, modderige ondergronden of vieze stalbodem (ook een stalbodem die er schoon uitziet kan vol bacteriën, schimmels en ammoniak zitten). Voor paarden, pony’s en ezels die gevoelig zijn voor mok is de Unique-horn Active Stable balancer dus echt een must. Je kunt naast het aanpakken van de leefomgeving van je paard, de aangedane huid in de kootholte behandelen met Unique-horn Herbal Skin Balm. Deze kruidenlotion ondersteunt de weerstand van de huid, en helpt de pijnlijke huid verzorgen.

Hoefzweren (bleinen) behandelen met Unique-horn
Loopt je paard van de een op de andere dag heel erg kreupel op één hoef en voel je op een bepaalde plek in die hoef warmte? De kans is groot dat je paard een hoefzweer heeft. Je paard heeft er baat bij als de zweer zo snel mogelijk ‘doorbreekt’: het ontstekingsvocht kan er dan uit en je zult direct verlichting zien. Je hoefsmid, hoefverzorger of dierenarts kan helpen door de ontsteking open te snijden. Door zelf twee keer per dag de hoef te weken in een hoefbad van Unique-horn Pure Hoof Soakerzorg je ervoor dat de ontsteking gemakkelijker doorbreekt, maar ook nadat deze is doorgebroken, de wond schoon blijft. Is er een best groot gat ontstaan, bijvoorbeeld door het uitsnijden van de ontsteking, dan adviseren we om na het hoefbad het gat ‘af te smeren’ met Unique-horn Natural Hoof Clay. Zo heb je een beschermlaagje, dat ook nog eens effectief werkt tegen woekerende bacteriën en schimmels.

Unique-horn Natural Hoof Clay in gat hoefzweer.JPG

Unique-horn Natural Hoof Clay in een gat van een hoefzweer

Hoefschoenen en Unique-horn
Misschien heeft jouw paard al hoefschoenen in plaats van hoefijzers. Tegenwoordig worden hoefschoenen steeds vaker gebruikt als vervanging van het hoefijzer. Het is heel erg belangrijk dat hoefschoenen goed zitten. Maar zelfs goed passende hoefschoenen kunnen soms voor schuurplekken of wondjes zorgen, vooral wanneer je paard nog moet wennen aan hoefschoenen of als je een keer een hele lange buitenrit maakt.
Een beschadigde huid kun je goed behandelen met Unique-horn Herbal Skin Balm. Daarnaast kun je de hoefschoenen ‘inpoederen’ met Unique-horn Magic Hoof Powder. Dit helpt de hoefschoenen vrij van bacterie- en schimmelgroei te houden, maar werkt ook tegen schuren. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij hoefbevangenheid, hebben paarden de hele dag medische hoefschoenen aan. In dat geval is het zéker aan te raden om dagelijks Unique-horn Magic Hoof Powder in de hoefschoenen en op de hoeven van je paard of pony toe te passen: zo help je problemen voorkomen.

Toepassing Unique-horn Magic Hoof Powder.jpg

Toepassing Unique-horn Magic Hoof Powder

Hoefproblemen aanpakken met Unique-horn Hoof Care

In dit artikel heb ik je in vogelvlucht meegenomen in de verschillende toepassingen van de Unique-horn Hoof Care lijn. Unique-horn Hoof Care omvat een assortiment aan hoefverzorgingsproducten voor paarden, pony’s en ezels die toepasbaar zijn bij verschillende veel voorkomende hoefproblemen zoals rotstraal, schimmelinfecties in de witte lijn van de hoef (white line disease) en hoefzweren.

De verschillende producten van Unique-horn Hoof Care zijn perfect in combinatie met elkaar in te zetten. Zeker bij hardnekkige, ernstige problemen is een behandeling met meerdere Unique-horn middelen zeer effectief.

Agradi biedt jou als paardeneigenaar het volledige Unique-horn Hoof Care assortiment. Zo kun je altijd de beste hoefverzorging kiezen voor de hoeven van jouw paard of pony: of het nu om preventie van hoefproblemen gaat, of om de behandeling van deze pijnlijke, ernstige hoefaandoeningen.