Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Kennelhoest bij honden

Kennelhoest is eigenlijk een verzamelnaam voor de verschillende veroorzakers van voorste luchtweginfecties bij de hond. Deze ziekteverwekkers zorgen ervoor dat er een ontsteking van de keel en luchtpijp ontstaat. Eén van de virussen is het Canine para-influenza virus en één van de bacteriën is de Bordetella bronchiseptica bacterie.

De verspreiding van kennelhoest vindt plaats via de lucht, wanneer een dier hoest of niest komen besmette vochtdeeltjes in de lucht en worden opgenomen door een andere hond. Enkele factoren die meespelen bij het ontstaan van kennelhoest zijn de weerstand van de hond en de infectiedruk. Een lage weerstand kan bijvoorbeeld voorkomen bij oude of zieke honden. De infectiedruk is verschillend per plaats; op plekken waar veel honden komen, is de infectiedruk het hoogst.

Wat zijn de symptomen van kennelhoest?

  • Harde droge hoest
  • Niesen
  • Neusuitvloeiing
  • Tranende ogen
  • Flink kokhalzen met slijm
  • Braken
  • Koorts
  • Lusteloosheid
  • Luchtweginfectie
  • Hoesten met slijm
  • Benauwdheid

Wanneer moet ik met kennelhoest naar de dierenarts?

Wanneer je een hond op kennelhoest verdenkt, is het belangrijk dat je de hond voldoende rust geeft en eventueel uitlaat met een borsttuig. Met een tuig wordt voorkomen dat er teveel druk op de luchtpijp komt te staan. Door deze druk blijft de hond hoesten en krijgt het geen rust. Wanneer de hond binnen één week geen verbetering toont, is het raadzaam om met de hond naar de dierenarts te gaan.

Ook bij pups en oudere honden is het raadzaam om de dierenarts te bezoeken, aangezien de kans op een ernstige longontsteking bij deze groepen groter is. Daarnaast is het verstandig om met honden met een korte snuitpartij, bijvoorbeeld een Engelse Bulldog, naar de dierenarts te gaan bij de eerste tekenen van kennelhoest. Omdat deze honden een korte snuitpartij hebben, is de kans dat ze benauwd raken groter. Wanneer de hond de volgende symptomen vertoont is het verstandig om langs de dierenarts te gaan:

  • Ernstig hoesten
  • Benauwd
  • Lusteloos of slap
  • Versnelde ademhaling
  • Geen eetlust
  • Etterige neusuitvloeiing en/of ooguitvloeiing

Dit laatste symptoom wordt vaak veroorzaakt door een bacterie. Deze moet dan ook bestreden worden met antibiotica, waarvoor een recept van de dierenarts nodig is.

Wat is de diagnose van kennelhoest?

In principe gaat kennelhoest binnen enkele dagen vanzelf over. Indien het hoesten niet binnen een paar dagen overgaat of wanneer de hond ziek blijft, is het verstandig om de hond te laten onderzoeken of behandelen door een dierenarts. Wanneer de hond te lang met kennelhoest blijft lopen zonder dat het behandeld wordt, kunnen er verschillende complicaties ontstaan als chronische kennelhoest of longontsteking.

De incubatietijd van kennelhoest ligt tussen de drie en tien dagen. Dit is de tijd vanaf het eerste moment dat de hond de infectie oploopt tot het moment dat de honden symptomen gaat vertonen.

Wat is de behandeling van kennelhoest?

Er moet voor gezorgd worden dat de vicieuze cirkel wordt doorbroken. Wanneer de keel en de luchtpijp geïrriteerd zijn, kan dit leiden tot hoesten. Dit hoesten kan echter weer leiden tot irritatie van de luchtpijp. Op deze manier stopt het hoesten niet. Om dit tegen te gaan is rust erg belangrijk. Wanneer de hond zich opwind en gaat hijgen kan dit weer tot hoesten leiden. Door het hijgen wordt het slijmvlies van de luchtpijp en de keel droger, daardoor gaat het kriebelen en gaat de hond weer hoesten.

Naast deze behandelingen kan er ook voor gekozen worden om het dier een hoestdrank te geven. De dierenarts kan een middel voorschrijven wat de hoest kan onderdrukken om op deze manier de luchtpijp rust te geven. Ook kan er voor gekozen worden om het dier antibiotica te geven. Dit gebeurt echter in een enkel geval wanneer er mogelijk een bacteriële infectie in het spel is.

Ter ondersteuning kan men ervoor kiezen om een homeopathisch middel toe te dienen, deze middelen zijn verkrijgbaar zonder recept. Dit middel dient ter ondersteuning bij een aandoening aan de voorste luchtwegen.

De duur van de behandeling met dit middel hangt af van de situatie. Het is dan raadzaam om voor gebruik altijd even de bijsluiter te lezen.

Hoe werkt de enting tegen kennelhoest?

De kennelhoestenting bestaat in een neusdruppel, of een injectievorm. De enting mag gegeven worden vanaf negen weken leeftijd, het dier moet daarna een booster krijgen wanneer het twaalf weken oud is. Deze enting moet vervolgens jaarlijks herhaalt worden. Deze jaarlijkse enting is belangrijk bij honden die:

  • Regelmatig hondenshows lopen of op andere evenementen komen,
  • Honden- of puppytrainingen volgen,
  • Naar een kennel gaan.

Is kennelhoest een zoönose?

Het virus wat kennelhoest veroorzaakt (Canine para-influenza virus) is niet besmettelijk voor mensen en katten. De bacterie die kennelhoest kan veroorzaken (Bordetella bronchiseptica) is echter wel besmettelijk voor mensen en katten. Naast het veroorzaken van kennelhoest kan deze bacterie bij de kat de een niesziekte-infectie veroorzaken.


> Wellicht kan onze Hondenapotheek behulpzaam zijn <