Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Stress bij honden

Stress bij honden kan in verschillende situaties ontstaan en er zijn verschillende soorten. Stress kan onderverdeeld worden in positieve opwinding en negatieve opwinding. Positieve opwinding komt bijvoorbeeld voor wanneer je de riem pakt en de hond mag mee naar buiten. Er is sprake van lichte stress, maar dit zal nauwelijks of niet tot problemen leiden. Deze vorm is vaak te herkennen aan de kwispelende staart die soepel en breed op en neer beweegt.

Negatieve opwinding kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de hond een ‘enge’ soortgenoot tegenkomt. In deze situaties wordt stress veroorzaakt door angst of onzekerheid, dit toont zich vaak in agressief gedrag. Ook is het te herkennen aan een kwispelende staart die zich strak en smal op en neer beweegt.

Stress hoeft dus niet altijd negatief te zijn, echter is positieve stress ook een belasting voor de hond. Wanneer de stress van korte duur is, kan het weinig kwaad. Wanneer de stress echter vaak terugkeert of voor langere tijd aanhoudt, kan dit risico’s hebben voor de gezondheid van de hond.

Wat zijn de oorzaken van stress bij honden?

Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.

Een van de belangrijkste oorzaken van stress is de omgang van mensen met hun hond. Mensen hebben vaak het beste met hun hond voor, maar hebben onbewust geen idee dat ze stress veroorzaken bij hun hond. Dit komt voornamelijk doordat de mens weinig keuzes geeft aan de hond, de mens voert de regie uit over het leven van de hond en dat veroorzaakt stress. Wanneer je de signalen van de hond leert aflezen, kan in veel situaties stress worden voorkomen.

De meest voorkomende oorzaken van stress bij honden zijn:

  • Verlatingsangst
  • Pijn
  • Onzekerheid
  • Angst voor andere honden
  • Plotselinge veranderingen zoals verhuizen
  • Bezoek aan de dierenarts
  • Vuurwerk
  • Reizen in de auto

Wat zijn de symptomen van stress?

Er zijn verschillende gedragingen en signalen die een hond kan vertonen wanneer het last heeft van stress. Deze gedragingen en signalen zijn onder te verdelen in vijf groepen:

  • Ambivalent gedrag: De hond zal twee gedragingen tegelijk of vlak na elkaar uitvoeren, deze gedragingen zijn echter met elkaar in tegenspraak. De hond kan dus niet kiezen welke gedraging hij moet uitvoeren.
  • Omgericht gedrag: De reactie wordt gericht op iets of iemand anders dan datgene dat het gedrag veroorzaakt.
  • Overspronggedrag: Dit gedrag lijkt uit het niets te ontstaan en heeft niets te maken met de situatie. Dit gedrag ontstaat vaak wanneer de hond niet weet wat hij moet doen of niet kan kiezen tussen twee gedragingen.
  • Intentiebeweging: Hieraan kan je zien dat de hond een beweging wil maken omdat het iets van plan is, maar iets houdt hem tegen waardoor de beweging wordt gestaakt.
  • Autonome respons: Dit is een reactie van het lichaam op een stressvolle situatie.

Wanneer je op deze gedragingen let, kan je inschatten wanneer de hond zich niet prettig voelt. Wanneer dit vaker voorkomt in bepaalde situaties, kan je ervoor kiezen om deze situaties te vermijden om de situatie in de hand te houden. Een aantal signalen voor stress zijn:

  • Bek aflikken
  • Hoog blaffen
  • In de riem bijten
  • Zichzelf likken
  • Vooruit springen en weer terugdeinzen
  • Trillen
  • Hijgen

Bij deze signalen is het belangrijk dan je op de situatie blijft letten. In bepaalde situaties zijn sommige gedragen heel normaal, terwijl het in andere situaties op stress kan duiden. Daarbij is het belangrijk dat je zijn of haar eigen hond goed kent.

Hoe wordt de diagnose stress gesteld?

Aan de hand van de symptomen wordt de diagnose stress gesteld.

Hoe verloopt de behandeling van stress?

Ook in deze situatie geldt, voorkomen is beter dan genezen. Wanneer de hond echter toch last heeft van stress, kan ervoor gekozen worden om de stress te verminderen met een anti-stress middel. Deze anti-stress middelen zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, halsbanden en pasta. Ook kan je ervoor kiezen om geneesmiddelen te geven die op homeopathische wijze zijn bereid, bijvoorbeeld Puur Natuur Rust.

Hoe is stress te voorkomen?

Het is belangrijk om regelmaat te hebben in het leven van de hond. Daarbij is het belangrijk om voldoende activiteiten voor de hond te hebben waarbij het zijn energie kwijt kan. Een wandeling is niet genoeg voor veel honden. Je kan bijvoorbeeld zoekspelletjes met de hond doen, wat brokken of snacks verstoppen in het huis of een speelbal. Een ideaal speeltje waarmee je dit kan doen is de Kong, er zijn verschillende recepten te vinden waarmee de Kong gevuld kan worden.

Daarnaast is het belangrijk dat de hond leert omgaan met moeilijke situaties. Dit kan door middel van gewenningstherapie. Hierbij is het belangrijk dat de hulp van een hondengedragstherapeut wordt ingeschakeld om te helpen. Dit is nodig omdat niet alleen de hond zijn gedrag moet veranderen, maar ook de eigenaar moet zijn gedrag veranderen. Als eigenaar kun je een groot verschil maken in het verlagen van de stress bij de hond.


> Wellicht kan onze Hondenapotheek behulpzaam zijn <