Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Allergische reactie bij honden

Het lijkt steeds vaker voor te komen, een allergische reactie bij honden. Allergie bij de hond kan omschreven worden als overgevoeligheid voor bepaalde lichaamsvreemde stoffen, wat een extreme reactie van het immuunsysteem als gevolg heeft. Het kan ook voorkomen dat de hond een allergische reactie heeft op de voeding.

De allergische reactie kan seizoensgebonden zijn, dit is vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. Ook kan een allergische reactie ontstaan door stoffen uit omgeving van het dier waarvoor het allergisch is. Denk hierbij aan grassen, pollen en huisstofmijt. Een ander veel voorkomend probleem is een vlooienallergie.

Bepaalde rassen zijn gevoeliger om een allergie te ontwikkelen. Rassen waarbij het veel gezien wordt zijn Retrievers, Terriërs, Lhasa Apso, Miniatuurpoedel, Mopshondjes, Boxer, Miniatuur Schnauzer, Sharpei, Duitse Herder, Dalmatiër, Engelse en Ierse Setters. De allergie ontwikkelt zich vaak tussen het eerste en derde levensjaar, soms kan een allergie zich op latere leeftijd ook nog ontwikkelen.

Wat zijn de oorzaken van een allergische reactie?

Een allergie bij honden kan meerdere oorzaken hebben. We hebben de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet:

  • Erfelijke oorzaak
  • Vlooien en mijten
  • Voeding zoals bepaalde soorten vlees, granen of noten
  • Huidschilfers
  • Pollen, grassen en bomen
  • Veren
  • Parfum, bijvoorbeeld in verzorgingsmiddelen
  • Geneesmiddelen
  • Contact met vloerbedekking
  • Contact met linoleum of verf
  • Contact met schoonmaakmiddelen

Wat zijn de symptomen van een allergische reactie?

De meest opvallende symptomen zijn jeuk, krabben, bijten en het likken aan de kop, poten, oksels en liezen. Voornamelijk bij honden met een licht gekleurde vacht is het goed zichtbaar dat ze aan de poten of de vacht likken, aangezien de vacht vaak zwartbruin verkleurt. Ook komt vaak een infectie van de huid voor, wat rode plekken kan veroorzaken. Korstjes, kaalheid, verdikking en donkerverkleuring van de huid zijn ook enkele symptomen die duiden op een allergische reactie.

Wanneer de huid gaat ontsteken, kan de ontsteking verergerd worden door een bacteriële infectie. Er kan een oorontsteking ontstaan, omdat bacteriën een beter leefmilieu hebben om zich voort te planten. Ook kan als gevolg van een irritatie aan het bindvlies een oogontsteking ontstaan.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Een allergische reactie uit zich vaak in jeuk. Jeuk is erger dan pijn. Wanneer er sprake is van een of meerdere symptomen van een allergie is het belangrijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan onderzoeken doen en eventueel al verzachtende middelen, zoals een zalf of druppels, adviseren om de symptomen te bestrijden. Een allergie is erg vervelend voor een hond, het is daarom belangrijk om het bezoek aan de dierenarts niet te lang uit te stellen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als eerste vindt er een vraaggesprek plaats tussen de dierenarts en de eigenaar. De dierenarts probeert op deze manier al enkele opties uit te sluiten. Vervolgens vindt er een uitgebreid lichamelijk onderzoek plaats. Dit kan door middel van een huidtest of een bloedonderzoek. Bij een huidtest worden meerdere stoffen geïnjecteerd, waarna een zwelling ontstaat op de stof waarvoor de hond allergisch is. Bij een bloedonderzoek wordt gebruikt gemaakt van een bloedscreening. Deze screening in te verdelen in bepaalde groepen:

  • Schimmelsporen, vlooien en mijten
  • Bomen
  • Grassen en kruiden

Als de hond positief reageert op een van deze groepen, kan er vervolgens weer een splitsing gemaakt worden in welke type grassen of kruiden het zijn.

Hoe verloopt de behandeling van een allergie?

Wanneer bekend is op welke stof de hond een allergische reactie vertoond, kan met een behandeling begonnen worden. De behandeling kan bestaan uit hyposensibilisatie. De hond krijgt injecties van de stof waar hij allergisch voor is, om zo langzaam aan een grotere hoeveelheid te kunnen wennen. Deze injectie moet regelmatig gegeven worden, ongeveer iedere maand of iedere twee maanden. In 70% van de gevallen kan de hond over de allergie heen groeien, maar het duurt ongeveer een half jaar voordat je een verbetering ziet. Het is een lang proces waar de eigenaar rekening mee moet houden! Soms wordt ter ondersteuning antibiotica met corticosteroïden gegeven.

Hiernaast is het belangrijk dat de huidconditie verbeterd word. Er zal een lokale behandeling worden toegediend tegen de plekjes of jeuk. Ook moet de algemene hygiëne voldoende zijn.

Hoe is het te voorkomen?

Een allergische reactie is in veel gevallen een erfelijk probleem en kan dus vaak niet te voorkomen. Het wordt aangeraden om niet te fokken met honden die een allergische reactie hebben. Bij een vlooienallergie kun je de hond wassen met een speciale vlooienshampoo of behandelen met een anti-vlooien spray, anti-vlooienband of een vlooienkam. Bij een andere oorzaak kun je proberen de allergenen te vermijden, echter blijkt dit in de praktijk vaak lastig.

Ook kan ervoor gekozen worden om de hond speciale voeding te geven. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om Hypoallergenic voer te geven, dit is voer voor de diagnose en behandeling van voedselovergevoeligheid.


> Wellicht kan onze Hondenapotheek behulpzaam zijn <