Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Wow! Profiteer nu van korting tot 25% op dekens van diverse merken

Wow! Profiteer nu van korting tot 25% op dekens van diverse merken

Blog KWPN: Wat moet je in huis halen voor de geboorte van een veulen?

Blog_KWPN_Veulenpakket.jpg

De geboorte van een veulen: voor sommige fokkers routinewerk, voor jou misschien de allereerste keer. In beide gevallen zaak om alle spullen te hebben om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. In deze blog vertellen we je graag wat belangrijk is om als paardenfokker in huis te halen voor dat het veulen van jouw merrie geboren wordt.

Het begint allemaal bij je hengstenkeuze, daarna volgt de inseminatie en ten slotte krijg je goed nieuws: je merrie is drachtig! Na uiteindelijk 11 maanden gewacht te hebben, is het eindelijk zo ver. Je merrie gaat bevallen van een veulen. Maar wat heb je precies nodig voor, tijdens en na de bevalling?

Zorg ten eerste dat je ten alle tijden een opgeladen telefoon bij je hebt, zodat je altijd de dierenarts kunt bereiken. Sla uit voorzorg het nummer op zodat je het snel bij de hand hebt. Bij twijfel altijd bellen!

Hoewel de natuur veel zelf regelt, zijn er bij de geboorte een aantal praktische zaken van belang. Wanneer een veulen geboren wordt, zit het veulen nog vast aan de navelstreng. Als de merrie uiteindelijk opstaat knapt de navelstreng vanzelf op de goede plek. Met een navelklem stop je het bloeden, vervolgens is het op het gebied van hygiëne belangrijk om de navelstomp te ontsmetten met jodium. Als alles bij de geboorte goed is gegaan, is het vervolgens een kwestie van opletten of alles goed verloopt. Het opstaan, het lopen en het drinken volgt direct in de eerste uren.

Om je veulen direct braaf te maken en aan mensen te laten wennen, is het handig om op tijd te beginnen met een halstertje. Vaak is dit in de tweede of derde week. Wanneer je hier veel mee oefent, zorg je dat het veulen dit direct kent. Ga langzaam maar vastbesloten te werk en gebruik je stem. Wanneer het veulen helemaal gewend is aan het halster, kan je het halstertouw introduceren. Je veulen raakt vertrouwd met mensen en dit heeft later een hoop voordelen!

Pavo heeft in samenwerking met het KWPN dé complete starterskit samengesteld om perfect voorbereid te zijn op de komst van je veulen: het Vrolijk Veulenpakket. De box bevat een handige opgroeigids, inclusief mooie pen om notities mee te maken. De opgroeigids is samengesteld door verschillende experts op het gebied van voeding en fokkerij en vertelt je stap voor stap wat te doen. Om vast wat uit te proberen bevat de box een probeerverpakking van de populaire Pavo PodoStart: veulenbrok voor een gezonde groei van het jonge veulen. Het Vrolijk Veulenpakket bevat een verstelbaar halster, zodat je veulen het gedurende het groeien blijft passen!

Ook de leuke dingen horen en natuurlijk bij. Het pakket bevat naast de praktische benodigdheden een set geboortekaartjes, een stalplaat en een paar sokken. Dit maakt het Vrolijke Veulenpakket ook het ideale kraamcadeau!