Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, maandag verzonden
90 dagen gratis retour *

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Mega magazijnuitverkoop! Profiteer van korting tot 50%!

Blog: Alles over afrastering!

merkenshopbanner_blog_allesover-afrastering.jpg

Het weideseizoen is weer van start! Dat betekent dat het belangrijk is dat je je weide voorziet van een goede en veilige afrastering, Ben je benieuwd hoe je hiervoor zorgt? Lees dan snel verder!

Wil je een tijdelijke of permanente afrastering?

Het is belangrijk om allereerst te bepalen of je een tijdelijke of permanente afrastering wilt. Wanneer je je paard tijdelijk op een stuk land wil laten grazen, is het beter om te kiezen voor een verplaatsbare afrastering. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van afrasteringpalen gemaakt van kunststof, glasfiber of metaal. Kies je voor een permanente afrastering, kun je het beste gebruik maken van houten palen.

Hoe kies je het juiste schrikdraadapparaat?

Er zijn vier soorten schrikdraadapparaten: een 230 volt schrikdraadapparaat ,12 volt schrikdraadapparaat, 9 volt schrikdraadapparaat en een solar schrikdraadapparaat. Welk schrikdraadapparaat je het beste voor jouw weiland kunt kiezen, is met name afhankelijk van de locatie van jouw weiland.

230 volt schrikdraadapparaten

Een 230 volt schrikdraadapparaat werkt op netstroom en is daarom alleen te gebruiken voor afrasteringen in de buurt van een netstroom punt. Omdat geen gebruik gemaakt wordt van een accu, kan dit schrikdraadapparaat niet gebruikt worden bij afgelegen gebieden. Je kunt de Agradi Duo Power gebruiken voor zowel korte afrasteringen, als langere afrasteringen tot 20 kilometer. De maximale lengte is afhankelijk van de mate van begroeiing. Niet alle 230 volt schrikdraadapparaten kunnen deze afstand halen. Bekijk daarom altijd in de beschrijving van jouw schrikdraadapparaat voor welke afstand het apparaat geschikt is.

Bekijk ons hele assortiment 230 volt schrikdraadapparaten op onze website

12 of 9 volt schrikdraadapparaat

Er zijn ook schrikdraadapparaten die werken op een 12 volt accu of 9 volt batterij. Deze apparaten zijn ideaal voor afrasteringen die niet in de buurt zijn van een netstroom punt, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden. Wanneer je een kleine afrastering wilt afzetten, kun je het beste kiezen voor een 9 volt batterij schrikdraadapparaat. Wil je een grotere afstand afrasteren, of heeft je weide veel begroeiing? Dan kun je beter kiezen voor een 12 volt accu schrikdraadapparaat.

Bekijk ons hele assortiment 12 volt schrikdraadapparaten op onze website.

Bekijk ook ons hele assortiment 9 volt schrikdraadapparaten op onze website.

Solar schrikdraadapparaat

Tot slot kun je ook kiezen voor een solar schrikdraadapparaat. Dit schrikdraadapparaat werkt op zonne-energie en is daarom erg milieuvriendelijk. Je kunt solar schrikdraadapparaten verkrijgen met een intern of extern zonnepaneel. Solar schrikdraadapparaten zijn te combineren met een 12 volt accu of 9 volt batterij.

Bekijk ons hele assortiment Solar schrikdraadapparaten op onze website.

Bekijk ons hele assortiment losse zonnepanelen hier.

Ben je op zoek naar schrikdraadapparaat accessoires? Bekijk deze dan hier.

Welke geleider kun je het beste kiezen?

Vervolgens is het van belang om een geleider te kiezen, oftewel het stroomdraad. De keuze van je geleider is afhankelijk van het soort afrastering en van de lengte van je afrastering. Voor paarden is het aan te raden om drie rijen geleiders te gebruiken. De hoogtes hiervan kun je het beste aanhouden op 135 centimeter, 100 centimeter en 65 centimeter. Het is belangrijk dat je je afrastering niet te laag maakt. Dit kan ervoor zorgen dat je paard over de afrastering heen springt. Daarnaast kun je er het beste voor zorgen dat je de afstand tussen de stroomdraden zo maakt, dat je paard niet de mogelijkheid heeft om ertussen te manoeuvreren.

Geleiders zijn er in drie soorten: draad, koord en lint.

Draad

Je kunt kiezen om je weide af te rasteren met draad 0006030. Het voordeel van draad is dat je het strak op kunt spannen. Met draad kun je paalafstanden tot twintig meter halen. Draad is verkrijgbaar in twee soorten, gealuminiseerd draad en kunststof draad.

Bekijk ons hele assortiment draad op onze website.

Koord

Een andere optie is koord. Met koord kun je paalafstanden tot tien meter halen en kun je gebruiken voor een afrastering tot ongeveer 600 meter.

Bekijk ons hele assortiment koord op onze website.

Lint

Als laatste kun je ook kiezen voor lint. Dit is ook de beste optie voor een paardenweide. Lint is voor een paard gemakkelijk te zien en breekt relatief makkelijk, wat bij doorbraak de kans op verwondingen vermindert. Je kunt lint verkrijgen in drie verschillende diktes. Voor een paardenweide kun je het beste kiezen voor een dikte van 40 millimeter. Je kunt ook kiezen voor een dikte van 12,5 millimeter. Dit is meer geschikt voor een tijdelijke afrastering.

Bekijk ons hele assortiment lint op onze website.

Welke afrasteringspalen heb je nodig?

Voor een goede afrastering heb je hoekpalen en tussenpalen nodig. Je kunt kiezen voor tijdelijke tussenpalen, of permanente tussenpalen. Tijdelijke tussenpalen zijn vaak gemaakt van kunststof en zijn gemakkelijk te verplaatsen. Voor een permanente afrastering kun je het beste kiezen voor houten palen van 2,5 meter.

Bekijk ons hele assortiment afrasteringspalen op onze website.

Welke isolatoren kies je?

Isolatoren zorgen ervoor dat de stroom niet in de bodem wegvloeit. Daarnaast kun je met behulp van isolatoren je geleider aan de afrasteringspalen bevestigen. Bij de keuze van isolatoren is het belangrijk om rekening te houden met je geleider. Je hebt namelijk verschillende isolatoren nodig voor draad, koord en lint.

Er zijn verschillende isolatoren voor hoekpalen en tussenpalen. Voor hoekpalen maak je gebruik van hoekisolatoren. Deze isolatoren zijn speciaal gemaakt voor de hoeken van je afrastering. Voor tussenpalen kun je gebruik maken van ringisolatoren of afstandisolatoren.

Het meest gebruikte model is de ringisolator. Ringisolatoren zijn te gebruiken voor koord en draad. Je kunt ook gebruik maken van afstandsisolatoren. Deze isolatoren hebben een extra lange schroef. Hierdoor kun je de geleider op een grotere afstand van de paal bevestigen. Hiermee kun je voorkomen dat je paard aan de houten palen gaat eten. Voor lint zijn speciale lintisolatoren.

Bekijk ons hele assortiment draad en koord isolatoren op onze website.

Bekijk ook ons hele assortiment afstandsisolatoren op onze website.

En bekijk ons hele assortiment lintisolatoren op onze website.

Hoe zorg je voor een goede aarding?

Als laatste moet je rekening houden met de aarding. Je afrastering is een kringloopsysteem. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de kringloop gesloten is en blijft. Wanneer je paard de geleider aanraakt, maakt dit de kringloop compleet. De stroom zal via de aardpennen terugkeren naar het schrikdraadapparaat. Maak je geen gebruik van een goede aarding, zal de stroom in de grond wegvloeien waardoor er geen stroom meer staat op je geleider. Je kunt een aardpen door middel van een grondkabel aansluiten op je schrikdraadapparaat en in de grond krijgen met een grondboor.

Bekijk ons hele assortiment aarding op onze website.