Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Laat de lente maar beginnen! Profiteer van korting tot 25%!

Receptformulier Diergeneesmiddelen

Wormen zijn een belangrijke oorzaak van lusteloosheid en slechte conditie bij paarden. Een kleine infectie kan al direct van invloed zijn op de gezondheid en de prestaties, terwijl een serieuze infectie het paard ernstig ziek kan maken, met zelfs de dood tot gevolg. Paarden geheel wormvrij krijgen is niet mogelijk en daarom is het regelmatig preventief ontwormen in de vorm van managementmedicatie noodzakelijk.

Het is wel belangrijk om de volgende aanwijzingen op te volgen voor effectieve wormbestrijding:

  • Controleer het paard het hele jaar op wormen, door de mest na te kijken of een mestonderzoek uit te laten voeren.
  • Zorg voor een schone weide en een schone stal.
  • Ontworm paarden routinematig volgens een behandelplan.
  • Ontworm altijd na de eerste periode van vorst tegen horzels.
  • Door een goed weide- en stalbeheer toe te passen door dagelijks mest te verwijderen en paarden in afwisselende en meerdere weiden te laten grazen, voorkomt u al veel problemen.
  • Bovendien is het verstandig in een dichtbevolkt paardenland als Nederland, om vier keer per jaar routinematig te ontwormen en daarin te kiezen voor het jaarlijks afwisselen van de werkzame stoffen om resistentie zoveel mogelijk tegen te gaan.
  • Het is verstandig om te kiezen voor 1 werkzame stof in een jaar en na de eerste nachtvorst periode het ontwormingsjaar af te sluiten met een ontwormingsmiddel op basis van ivermectine om de horzels te bestrijden.

Er zijn tegenwoordig veel ontwormingsmiddelen op de markt en dat maakt kiezen lastig. Daarom helpen wij u graag op weg om samen met u een degelijk ontwormingsplan op te stellen voor uw paard(en). Ontwormingsmiddelen voor paarden kunnen worden onderverdeeld in vier groepen werkzame bestanddelen te weten:

  • Pyrantel Pamoaat (Equiworm P)
  • Ivermectine (Bimectin, Eqvalan, Eraquell, Equimax)
  • Moxidectine (Equest. Equest Pramox)
  • Praziquantel (Equimax, Equest Pramox)

Effectief ontwormen is vooral een kwestie van de juiste middelen op het juiste moment gebruiken!

Veelgestelde vragen over ontwormen van paarden

Wormen, hoe loopt een paard ze op?

De larven van wormen bevinden zich in het gras en komen via het grazen bij het paard binnen. Vervolgens groeien deze larven uit tot wormen. Via de mest worden dan weer de eitjes van de wormen uitgescheiden die dan weer in het gras belanden. Het is dus van belang om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Leveren wormen schade op voor mijn paard?

Ja! In extreme gevallen kan een paard zelfs komen te overlijden. Echter veelal blijft de schade ‘beperkt’ tot heftige buikpijn (koliek), lusteloosheid, diarree, doffe huid, gewichtsverlies en een minder goede conditie.

Mijn merrie is drachtig, mag ik dan ontwormen?

Ja, de meeste werkzame stoffen kunnen veilig worden gebruikt bij drachtige paarden.

Lees voor gebruik altijd de bijsluiter of de verpakking goed door of het ontwormingsmiddel voor drachtige merries geschikt is.

Kunnen wormen worden voorkomen?

Nee, je kunt echter wel de kans verkleinen door naast het gebruik van een wormenkuur de stal en weide zo schoon mogelijk te houden.

Kun je paarden geheel wormvrij krijgen?

Nee, het is niet mogelijk een paard geheel wormvrij te krijgen. Daarom ook is het van belang om regelmatig te ontwormen.

Veulens, moeten ook zij behandeld worden tegen wormen?

Ja. Veulens krijgen namelijk al met de moedermelk wormen binnen (met name veulen- en spoelwormen). Ontworm daarom al vanaf 6 weken met een wormkuur met als werkzame stof Ivermectine. Daarna kan er om de 8 weken ontwormd worden. Geadviseerd wordt om ook een keer af te wisselen met een wormkuur met als werkzame stof Pyrantel (bijvoorbeeld Equiworm P) vanwege het feit dat deze spoelwormen goed bestrijdt.

N.B. Lees altijd de bijsluiter of de wormkuur geschikt is voor veulens.

Moet ik mijn veulen ook behandelen tegen lintworm?

De kans dat een veulen de eerste maanden besmet raakt met de lintworm is zeer klein, omdat de gastheer van de lintwormlarve de mosmijt is en die leeft op de grond. Het veulen zoogt voornamelijk bij de merrie de eerste maanden en een besmetting op deze worm is dus vrij klein.

Update Diergeneesmiddelenwet 1 juli 2008

1 juli 2008 is de nieuwe diergeneesmiddelenwet van kracht gegaan. De laatste tijd zijn hier veel vragen over binnen gekomen. Middels deze update geven wij antwoorden op de meest gestelde vragen. Noviteiten omtrent deze wet en de toepassing hiervan zullen wij u zo spoedig mogelijk melden.

Wat houdt de nieuwe wet in?

Vanaf 1 juli 2008 is de nieuwe diergeneesmiddelenwet ingegaan, wat inhoud dat een groot aantal diergeneesmiddelen vanaf deze datum uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn. Het betreft hier de zogenaamde URA-middelen. Het recept dient uitgeschreven te worden door een dierenarts, vervolgens kun je met het recept deze geneesmiddelen bij een bedrijf naar eigen keuze kopen.* Deze recept-plicht geldt alleen voor landbouw(huis)dieren zoals; paarden, schapen, geiten, runderen, varkens en pluimvee. Voor huisdieren zoals honden en katten is er niets veranderd.

Welke middelen zijn nu alleen via recept te verkrijgen?

  • Ontwormingspasta’s voor paarden (Bimectin, Eraquell, Ivomec etc.),
  • Ontwormingsmiddelen voor runderen, schapen, etc, (Ivomec, Oramec etc.)
  • Middelen tegen huidinfecties zoals bijvoorbeeld Taktic
  • Sederingsmiddelen (kalmeringsmiddelen)

Zijn er ook alternatieven en middelen die niet onder deze wet vallen?

  • Er zijn verschillende middelen die je wel vrij kan verkrijgen zoals Imaverol 100 ml tegen schimmelinfecties bij honden en katten (dit bevat dezelfde werkzame stoffen als Imaverol voor paarden), Clik (tegen Myiasis bij schapen), Sedasan (kalmeringsmiddel) en homeopathische ontwormingsmiddelen zoals bijvoorbeeld Parasieten Compositum van Groene Os.
  • Voor honden en katten zijn alle ontwormingsmiddelen nog steeds vrij verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld Frontline en Exil Twinspot.

Hoe krijg je een recept en waar moet je op letten?

  • De dierenarts is bevoegd een recept uit te schrijven voor al jouw dieren voor het gehele jaar.* Waardoor je grotere aantallen kunt kopen en dus voordeliger kan inkopen. Het bijkomende voordeel is dat je maar 1 keer receptkosten hoeft te betalen aan de dierenarts (de kosten hiervan zijn van ongeveer 5,- tot 15,- euro* afhankelijk van de desbetreffende dierenarts).
  • Als manege- of pensionhouder is het mogelijk in overleg met de dierenarts om voor alle gestalde dieren in één keer een recept voor het gehele jaar aan te vragen en de geneesmiddelen te bestellen.
  • Alle URA-diergeneesmiddelen zijn zeer lang ,vaak jaren, houdbaar. Daarbij kun je zelf (in overleg met de dierenarts) bepalen welke merken* je voorgeschreven wilt hebben.
  • De dierenarts kan een recept uitschrijven op afstand*. Hij hoeft dus niet bij je langs te komen, dit wel naar oordeel van de dierenarts.
  • De dierenarts mag je niet verplichten* URA-diergeneesmiddelen bij in zijn of haar praktijk af te nemen, je bent dus vrij bij erkende vergunninghouders in te kopen. Dit scheelt vele tientallen euro’s op jaarbasis!