Gratis verzending vanaf € 39,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *
Agradi

Aardpennen

Om je afrastering goed te laten werken heb je 1 of meerdere aardpennen nodig. Meer informatie

0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
Selecteer een prijsklasse
0 Geselecteerd

Dit is een metalen geleidende staaf welke je in de grond zet en via een aansluitkabel aan je stroomapparaat verbindt. De aardkabel is de min kant van je afrastering, daar waar de stroomkabel de pluskant is. Wanneer je de stroomdraad vastpakt verbind je doordat je op de grond staat de stroomkabel met de aarde, en dat maakt dat je een opdonder krijgt. Een afrastering hoeft dus niet rond te lopen,
Hier kan je alles lezen wat je dient te weten van aardpennen.

Voor aardpennen geldt in het kort het volgende:

  • De aardpennen zijn vanwege de geleiding altijd van metaal.
  • Hoe meer contact een aardpen met de grond maakt, hoe beter de geleiding. Een langere aardpen zorgt daarom ook altijd voor meer geleiding dan een korte. Een T- model aardpen zorgt door zijn vorm ook voor meer contact met de grond.
  • Hoe vochtiger de grond is, hoe beter de geleiding. De aardpennen langs de sloot zetten is dus een aanrader.
  • Bij meerdere aardpennen zet je ze zo’n 3 meter uit elkaar.

Lengte van de aardpen

Bij batterijapparaten zit er vaak al een korte aardpen bij het apparaat. In tijdelijke gevallen zal dit prima zijn en is makkelijk in en uit de grond te krijgen. Wanneer je afrastering niet tijdelijk is maar vast staat dan kan je voor een betere werking ook beter investeren in goede aarding. Gelukkig zijn ook bij goede aardpennen de kosten laag en het kan jaren mee. Het is dus zeker de investering waard!

Een aardpen met een lengte van 1 meter is helemaal prima. Langer kan natuurlijk ook, maar hoe langer ze worden, hoe lastiger het is om ze in de grond te plaatsen. Daarom wordt meestal met 1 meter lange aardstaven gewerkt.

Aantal aardpennen

Bij de afrasterapparaten op onze webshop staat hoeveel aardpennen erbij geadviseerd worden. Zit je op hele droge zandgrond? Zet er dan maar gerust een aardpen meer bij. Met 2 á 3 stuks zit je goed in de meeste gevallen goed.

Aansluiting van je aardpen

Aansluiten van een aardpen doe je met een aansluitkabel. Deze zijn enkel aderig en heeft meestal aan beide uiteinden een oogje. Het ene oogje kan je aansluiten om de aansluitknop van je afrasterapparaat. Bij de aardpennen zit vaak een schroefje. Dit is er om het andere oogje van je aansluitkabel aan vast te maken.

Wanneer je je aardpennen een eind verderop wilt plaatsen, dan kan je beter gebruik maken van een grondkabel. Deze heeft een extra versteviging voor verwerking onder de grond. Onder de grond is handig zodat niemand over de kabel heen hoeft te struikelen en staat bovendien netter.

Problemen oplossen met je aarding

Wanneer je aarding niet goed is, zal de klap die je van de afrastering ontvangt laag zijn. De aarde is het beste vochtig voor een goede geleiding, maar in droge zomers is dit natuurlijk niet altijd mogelijk. Hier hebben we bentonit voor in het assortiment. Dit is een kleimineraal dat veel vocht vast houdt. Verwerk je dit in de grond wanneer je je aardpen plaatst dan houdt het het vocht in de omgeving vast. Heb je alleen last van droge grond in hele uitzonderlijke gevallen, dan zou je de grond rondom je aarde nog kunnen bevochtigen voor een betere aarding, een boeren slimmigheidje.

Agradi werkt onder andere met de topmerken Ako en Patura. Het kan lastig zijn om te bedenken wat je allemaal nodig hebt om een complete afrastering zelf te maken. Onze klantenservice helpt je graag mee om je meer inzicht te krijgen in de benodigde artikelen van je afrastering!