Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, morgen verzonden
90 dagen gratis retour *
Agradi

Sporen

Bekijk hier het enorme assortiment aan sporen bij Agradi! Meer informatie

0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
Selecteer een prijsklasse
0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
Waldhausen Knopsporen Set Dames
€ 12,95€ 11,99-7%

Waldhausen Knopsporen Set Dames

(15)
Sprenger Knopsporen Ultra Fit Extra Zwart
Vanaf€ 52,99-4%

Sprenger Knopsporen Ultra Fit Extra Zwart

(5)
Sale
Harry's Horse Knopsporen Compleet
Vanaf€ 10,99-21%

Harry's Horse Knopsporen Compleet

(51)
Waldhausen Knopsporen Crystal Dames Wit
€ 14,95€ 13,99-6%

Waldhausen Knopsporen Crystal Dames Wit

(12)
Sale
HKM Knopsporen voor Dames
€ 13,95€ 10,99-21%

HKM Knopsporen voor Dames

(31)
Stübben Wielsporen Soft Touch
€ 55,00

Stübben Wielsporen Soft Touch

(1)
Waldhausen Knopsporen Set Heren
€ 12,95€ 11,99-7%

Waldhausen Knopsporen Set Heren

(0)
Sprenger Knopsporen ULa Fit Extra Grip 15mm
€ 55,00€ 51,99-5%

Sprenger Knopsporen ULa Fit Extra Grip 15mm

(1)
Freejump Sporen Spur'on Zwart 25mm
€ 75,00

Freejump Sporen Spur'on Zwart 25mm

(0)
Freejump Hamersporen Spur'on Zwart/Pearl Blue 25mm
€ 75,00

Freejump Hamersporen Spur'on Zwart/Pearl Blue 25mm

(0)

Populaire merken

Aantal per pagina:

Sporen worden veel gebruikt binnen de ruitersport. Sporen zijn eigenlijk een ijzeren staafje welke met een bandje aan je hak zit en waarmee je met je paard communiceert. Je hebt sporen in vele modellen, lengtes en materialen. Ondanks dat je zou denken dat alle praktische modellen al wel bedacht wordt zie je toch regelmatig nieuwe modellen voorbij komen en zie je dat er nu meer met kleur gewerkt wordt dan voorheen. Heb je een setje in een bepaalde kleur en wil je deze extra compleet maken? Kijk dan eens of we sporen in het assortiment hebben in jouw kleur!

Het doel van het rijden met sporen

Tijdens het paardrijden geef je je paard aanwijzingen door middel van de teugels, je zit en je benen. Naar mate je niveau en dat van je paard hoger is worden deze hulpen steeds meer verfijnd, zodat het uiteindelijk voor de kijker onzichtbaar is dat je het paard vraagt om iets voor je te doen. Een van de middelen voor deze verfijning is de spoor. Zo kun je met een spoor subtiel aan het paard vragen om meer impuls in bijvoorbeeld de draf, zonder je hele onderbeen te hoeven bewegen.
Om sporen met verfijning te gebruiken dien je dus een goede en onafhankelijke zit te hebben. Dit kan je bereiken met goede instructie. Spreek met je instructeur af dat hij of zij aangeeft wanneer je toe bent aan het verfijnen van de hulpen met sporen.

Soorten sporen

Er zijn verschillende soorten sporen, voor verschillende disciplines van het paardrijden, maar ook omdat elk paard anders reageert op een bepaalde vorm. Bij wedstrijden zijn alleen bepaalde sporen toegestaan, het is verstandig dit goed na te kijken voor je sporen koopt. De reglementen zijn natuurlijk opgesteld om te zorgen dat de wedstrijden eerlijk en vriendelijk verlopen.

De meest gebruikte sporen zijn de knopsporen. Deze sporen hebben een bolletje aan de achterzijde zitten dat niet kan draaien. Het staafje waar het bolletje aan zit kan langer of korter zijn. Door de afgeronde vorm is een knopspoor vergelijkbaar met het prikken met een vinger, ze worden dan ook vaak gebruikt bij het opleiden van paarden.

Een andere veel gebruikte spoor is een stompe spoor. Hierbij is het staafje recht 'afgesneden' waardoor de randen van de spoor wat scherper zijn dan bijvoorbeeld de knopsporen.

Een van de bekendste soorten sporen is de wielspoor, vooral omdat deze ook vaak door westernruiters wordt gebruikt. Deze sporen kunnen een glad of een getand wieltje hebben. Het wieltje wordt door de ruiter tegen de buik van het paard verticaal gerold om een hulp te geven. Mensen welke onbekend zijn met dit type spoor kunnen het er wat grof uit vinden zien. Maar doordat de spoor niet prikt in de huid, maar rolt over de huid kunnen ze vriendelijker gebruikt worden dan je in eerste instantie zou denken. Een andere variant van het wieltje is een draaiend bolletje. Dit bolletje is aan alle kanten rond waardoor het nog vriendelijker is voor de huid van je paard.

Voor ruiters met lange benen zijn er zwanenhals sporen. Deze sporen hebben het stompe uiteinde hoger zitten zodat je ze gewoon kunt gebruiken zonder je benen op te trekken, ook als je benen onder de buik van het paard uitkomen.

Sporenriempjes

Een spoor wordt aan de achterzijde van de schoen of laars bevestigd. Dit doe je door de spoor aan de achterzijde over je laars of schoen te schuiven. Op de meeste rijlaarzen en jodphurs zit aan de achterzijde een knobbeltje waarop de spoor komt te liggen. Zo liggen de sporen stil en kan de laars niet beschadigen. Door middel van speciale sporenriempjes maak je de spoor vast om de voet, voor de enkel en de hak langs. Vroeger waren ze van basic nylon of leer. Deze zijn er nog steeds, maar daarnaast zijn er nu ook spoorriempjes met kleurtjes, lakleer en mooie glittersteentjes om je look af te kunnen maken!

Spoorbeschermers

Wrijving van je spoor tegen het leer aan kan sleetse plekken veroorzaken. Daarom zijn er spoorbeschermers. Die houden de sporen beter op hun plek en beschermen je laarzen tegen slijtage van je sporen. De meest bekende zijn van rubber, maar je hebt ze ook in leer. Sommige van de spoorbeschermers zijn versierd met steentjes zodat je shiny je paard kan trainen of op wedstrijd kan verschijnen.