Gratis verzending vanaf € 29,-
Voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Bekijk je persoonlijke korting vouchers in je profiel! >

Bekijk je persoonlijke korting vouchers in je profiel! >

Sporen

Bekijk hier het enorme assortiment aan sporen bij Agradi!
0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
Selecteer een prijsklasse
0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
 1. Sale
  Harry's Horse Knopsporen Compleet
  € 9,95

  Harry's Horse Knopsporen Compleet

  (40)
 2. Sale
  Harry's Horse Sporen knop verchroomd / rubber + riem
  € 12,95

  Harry's Horse Sporen knop verchroomd / rubber + riem

  (36)
 3. HKM Sporen voor Dames Lengte 30mm
  € 12,95

  HKM Sporen voor Dames Lengte 30mm

  (14)
 4. HKM Knopsporen Dames 25mm
  € 12,95

  HKM Knopsporen Dames 25mm

  (14)
 5. Sale
  Harrys Horse Sporen Motion
  € 24,95

  Harrys Horse Sporen Motion

  (36)
 6. BR Sporen Dames Stomp met Rubberen Beschermers RVS 25mm
  € 25,95

  BR Sporen Dames Stomp met Rubberen Beschermers RVS 25mm

  (13)
 7. Sale
  Harry's Horse Stompe Sporen Compleet
  € 9,95

  Harry's Horse Stompe Sporen Compleet

  (15)
 8. Harry's Horse Sporen Knop RVS Rosegold
  € 22,95

  Harry's Horse Sporen Knop RVS Rosegold

  (2)
 9. Sale
  Horka Sporen Stomp Rose Gold
  € 18,95

  Horka Sporen Stomp Rose Gold

  (8)
 10. Harry's Horse Sporen Staaf RVS Rosegold
  € 22,95

  Harry's Horse Sporen Staaf RVS Rosegold

  (2)
 11. HKM Knopsporen voor Dames 35mm
  € 12,95

  HKM Knopsporen voor Dames 35mm

  (13)
 12. Stübben Dynamic Sporen Glad Wieltje 25mm
  € 44,50

  Stübben Dynamic Sporen Glad Wieltje 25mm

  (3)
 13. Sale
  Harry's Horse Knopsporen Lady Roestvrijstaal
  € 17,95

  Harry's Horse Knopsporen Lady Roestvrijstaal

  (4)
 14. Sale
  Horka Stompe Sporen met Rubber Bekleed Roestvrijstaal
  € 21,95

  Horka Stompe Sporen met Rubber Bekleed Roestvrijstaal

  (8)
 15. Sale
  Horka Sporen Stomp Zwart
  € 18,95

  Horka Sporen Stomp Zwart

  (8)
 16. HKM Sporen voor Dames 20mm
  € 12,95

  HKM Sporen voor Dames 20mm

  (15)
 17. Stübben Stompe Sporen Steel Tec RVS
  € 29,50

  Stübben Stompe Sporen Steel Tec RVS

  (4)
 18. Sale
  Compositi Sporen Hotspur Zwart
  € 15,95

  Compositi Sporen Hotspur Zwart

  (10)
 19. Populaire merken

Aantal per pagina:
24 96

Sporen worden veel gebruikt binnen de ruitersport. Sporen zijn eigenlijk een ijzeren staafje welke met een bandje aan je hak zit en waarmee je met je paard communiceert. Je hebt sporen in vele modellen, lengtes en materialen. Ondanks dat je zou denken dat alle praktische modellen al wel bedacht wordt zie je toch regelmatig nieuwe modellen voorbij komen en zie je dat er nu meer met kleur gewerkt wordt dan voorheen. Heb je een setje in een bepaalde kleur en wil je deze extra compleet maken? Kijk dan eens of we sporen in het assortiment hebben in jouw kleur!

Het doel van het rijden met sporen

Tijdens het paardrijden geef je je paard aanwijzingen door middel van de teugels, je zit en je benen. Naar mate je niveau en dat van je paard hoger is worden deze hulpen steeds meer verfijnd, zodat het uiteindelijk voor de kijker onzichtbaar is dat je het paard vraagt om iets voor je te doen. Een van de middelen voor deze verfijning is de spoor. Zo kun je met een spoor subtiel aan het paard vragen om meer impuls in bijvoorbeeld de draf, zonder je hele onderbeen te hoeven bewegen.
Om sporen met verfijning te gebruiken dien je dus een goede en onafhankelijke zit te hebben. Dit kan je bereiken met goede instructie. Spreek met je instructeur af dat hij of zij aangeeft wanneer je toe bent aan het verfijnen van de hulpen met sporen.

Soorten sporen

Er zijn verschillende soorten sporen, voor verschillende disciplines van het paardrijden, maar ook omdat elk paard anders reageert op een bepaalde vorm. Bij wedstrijden zijn alleen bepaalde sporen toegestaan, het is verstandig dit goed na te kijken voor je sporen koopt. De reglementen zijn natuurlijk opgesteld om te zorgen dat de wedstrijden eerlijk en vriendelijk verlopen.

De meest gebruikte sporen zijn de knopsporen. Deze sporen hebben een bolletje aan de achterzijde zitten dat niet kan draaien. Het staafje waar het bolletje aan zit kan langer of korter zijn. Door de afgeronde vorm is een knopspoor vergelijkbaar met het prikken met een vinger, ze worden dan ook vaak gebruikt bij het opleiden van paarden.

Een andere veel gebruikte spoor is een stompe spoor. Hierbij is het staafje recht 'afgesneden' waardoor de randen van de spoor wat scherper zijn dan bijvoorbeeld de knopsporen.

Een van de bekendste soorten sporen is de wielspoor, vooral omdat deze ook vaak door westernruiters wordt gebruikt. Deze sporen kunnen een glad of een getand wieltje hebben. Het wieltje wordt door de ruiter tegen de buik van het paard verticaal gerold om een hulp te geven. Mensen welke onbekend zijn met dit type spoor kunnen het er wat grof uit vinden zien. Maar doordat de spoor niet prikt in de huid, maar rolt over de huid kunnen ze vriendelijker gebruikt worden dan je in eerste instantie zou denken. Een andere variant van het wieltje is een draaiend bolletje. Dit bolletje is aan alle kanten rond waardoor het nog vriendelijker is voor de huid van je paard.

Voor ruiters met lange benen zijn er zwanenhals sporen. Deze sporen hebben het stompe uiteinde hoger zitten zodat je ze gewoon kunt gebruiken zonder je benen op te trekken, ook als je benen onder de buik van het paard uitkomen.

Sporenriempjes

Een spoor wordt aan de achterzijde van de schoen of laars bevestigd. Dit doe je door de spoor aan de achterzijde over je laars of schoen te schuiven. Op de meeste rijlaarzen en jodphurs zit aan de achterzijde een knobbeltje waarop de spoor komt te liggen. Zo liggen de sporen stil en kan de laars niet beschadigen. Door middel van speciale sporenriempjes maak je de spoor vast om de voet, voor de enkel en de hak langs. Vroeger waren ze van basic nylon of leer. Deze zijn er nog steeds, maar daarnaast zijn er nu ook spoorriempjes met kleurtjes, lakleer en mooie glittersteentjes om je look af te kunnen maken!

Spoorbeschermers

Wrijving van je spoor tegen het leer aan kan sleetse plekken veroorzaken. Daarom zijn er spoorbeschermers. Die houden de sporen beter op hun plek en beschermen je laarzen tegen slijtage van je sporen. De meest bekende zijn van rubber, maar je hebt ze ook in leer. Sommige van de spoorbeschermers zijn versierd met steentjes zodat je shiny je paard kan trainen of op wedstrijd kan verschijnen.